top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Smaken av kråkeboller!

Oppdatert: 1. feb. 2023

I dag skal vi besøke "The Island", gourmetrestauranten som har den mest eksklusive beliggenheten på Zanzibar, nemlig på en bitteliten øy hvor de serverer en av verdens dyreste delikatesser, nemlig kråkeboller. Og det beste av alt, de er kortreiste, for de plukker dem rett utenfor øya. Og det morsomme er at vi må vasse til lunsjen i dag...


Vi våkner som vi pleier, rundt 05:45, og oppdager det sterke lyset som skinner inn gjennom sprekkene i dørene. Vi forter oss å åpne så vi får med oss soloppgangen! Tenk å ligge i senga og få med seg dette! Hvilket lys og hvilken utsikt!


Vi er ikke sene om å komme oss ut for å se på alt det vakre som åpenbarer seg. I løpet av natta har det kommet dugg på det lille pinje-treet helt ytterst mot sjøen. Har det regnet tro? Eller er det bare sånn det er her på natta?


"I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy". - Ernest Hemingway


Tid for et friskt morgenbad!

Hva er mer forfriskende nå, enn å ta et raskt morra-bad? Klokka er 07:30, og det føles litt kaldt nå, rett etter natta. Det er som en dukkert hjemme i Kragerø på en vanlig sommermorgen. Vi oppdager at vi ikke er alene, - naboene våre i no. 5 har tenkt samme tanken.


En time etterpå er vi klare for frokost, som serveres i nærheten av bassenget. Alltid frukt først, pannekake, litt ost, og så croissant med sjokolade og americano-kaffe. Deilig! Sitteplasser er det litt rundt omkring.


Det er en stille og fin morgen. Vi har tatt morrabad i sjøen, mens Gro nyter bassenget!


Nytelse og vakker natur!

Etter frokost har vi tid til en "slakk en" på solsenga, før vi må gjøre oss klare til lunsj på "The Island". Sigrid og Synnøve rekker også en spasertur på stranda.

Østkysten har noen av de største tidevannsforskjellene i verden. Når vannet er ute, åpenbarer den hvite havbunnen seg flere kilometer ut mot revet. Det er fascinerende å ta seg en spasertur utover på havets bunn.


Klar for "The Island" og kråkebollene!

I dag skal vi spise lunsj på "The Island". Øya er et sted med unike egenskaper, kun for voksne. Enten du skal bo der eller kun ha en lunsj eller middag, vil det være en uforglemmelig opplevelse, står det å lese på hjemmesiden deres.


Vi pynter oss med lette kaftaner, tar på badesko og så går vi ned trappene på Seasons Lodge og følger stranda sørover. Det er litt sleipt å gå, bunnen er ujevn og nede i sanda skjuler det seg skarpe skjell og kråkeboller. Shäferhundene følger oss trofast, der vi vandrer i flokk og følge bortover stranda.


Foto: Øverst til venstre; Zanzibility. Nede til venstre; Synnøve Eidem.


Jeg har sett mange forskjellige bilder av "The Island", hvor gjestene har måttet vasse til langt oppå leggene og det hender vel også at de må fraktes over med båt. Men i dag er vi heldige, så vi kommer oss greit over.


"Karibu sana!" - Velkommen!

Vi entrer den solide tretrappa opp til øya, og blir ønsket velkommen av en blid kar; "Karibu sana!" Vi går den lille stien bort til den store plattingen under tak, hvor det er dekket langbord til oss.


Det er noen få solsenger og et par bord som står ute på paviljongen, så her det ikke plass til så mange overnattingsgjester av gangen. De tilbyr fem villaer til utleie her. Og koster gjør det, - dette er eksklusivt!


Vi er klare for lunsj - og litt spente!

Etter å ha fått av oss badeskoa finner vi plass rundt bordet under tak. Noen av oss bestiller sangeria, for den skal visst være veldig god akkurat her, og vi blir ikke skuffet.

Ingen skal si at vi ikke "kosær vårs" på dette stedet!

Foto: Øverst til venstre og nederst; Zanzibility.


Så kommer kråkebollene!

Lokket klippes forsiktig av, renses og så blir kråkebollene servert på en seng av tang. Og ingen skal tvile på at dette ikke er ferskvare, for piggene leer på seg! (Jeg regner med at det er som fisken når den er sløyet, at det er krampetrekninger, selv om de ser levende ut.) Lene forteller at da de åpnet denne restauranten, ble de overveldet at de hadde disse råvarene "rett utafor døra".


Kråkebollene - Imperial Sea Urgin - er en velkjent delikatesse over hele verden, spesielt av japanere. Det er kun hunnene som har den nydelige kaviaren, som koster over tusen kroner kiloen. Du spiser kråkebollen med en teskje gin og litt lime, og drar rogna (gonaden) ned fra veggene, mikser det sammen og nyter! Det smaker litt salt, litt søtt, litt ubestemmelig, men overraskende godt! Jeg tror alle smakte og flere spiste flere enn en...

Fotos: Zanzibility.

Foto til venstre; Zanzibility. Til høyre; Tove Arntzen.


Så fortsetter serveringen med carpaccio; en med tunfisk , avocado og rødløk, en med tunfisk, pasjonsfrukt og ingefær og en med kolekole (hvit fisk), med sesam og chili. For oss som liker sushi er dette kjempegodt. Nydelig mat! Det er vanskelig å si hvem som ble favoritten?

Vi avslutter lunsjen med krabbestuing på en seng av pasta. Utrolig godt!


Vi leser videre på gourmetrestaurantens hjemmeside at de tilbyr god og utsøkt mat i kombinasjon med et sofistikert og kunstnerisk preg, for å skape en salig opplevelse som tilfredsstiller sansene og enhver kulinarisk forventning. Det kan vi i all fall skrive under på, dette innfrir, til de grader!


Så blir det foto-session i trappa

Mette og fornøyde strekker vi litt på beina og det blir foto-session i den berømte trappa ut mot Det indiske hav.


Foto: Øverst til venstre; Zanzibility.


Jeg avslutter lunsjen min med en cappuchino, det frister. Jeg er nesten avvent med kaffe her nede! 😳

Rundt kl. 15:30 starter vi på tilbakeveien, men nå går vi rett inn til landsbyen, for her er det tørt og fortsatt fint å gå. Hvis vi ser utover der vi kom fra, ser vi at høyvannet allerede har nådd stranda vår.


Vi kom fra rundt odden på bildet til venstre. Masaiene søker ly for sola ved lavvann.


På hjemvei etter en kulinarisk opplevelse

Fornøyde etter en fantastisk, kulinarisk opplevelse, rusler vi hjemover. Vi ser flotte sneglehus, som vi ikke kan ta med oss, og vi sier farvel til "The Island", for denne gang!


Foto: Øverst i midten og nederst til høyre; Zanzibility.


Vi går forbi tang-hesjene til damene som sanker tang i fjæra, og passerer noen bolighus som er under bygging. Og porten blir åpnet for oss av masai-vakten.


Så er det rett på "julemarked"!

Før vi dro til øya i dag hadde Lene og Merete stelt i stand et lite "julemarked" i resepsjonsområdet. Noen av oss hadde fått med oss at Lene hadde vært og hentet varer til nettbutikken da vi var i Stone Town, og vi skal få lov å kjøpe litt før de legger det ut som nytt før julemarkedet begynner. Og vi lar oss ikke be to ganger, gjør vi vel?


Tilbake i "no. 4" er høyvannet på topp, så vannspruten står helt opp til solsengene våre.


Vi tar en liten foto-session for oss sjøl før vi unner oss en hvil. Da blir det å ikle oss badekåpene fra skapet og de "jåte" hattene som er til låns, men fine blir vi.🤩 Og vi er enige i at vi får ikke mere moro enn det vi lager sjøl! Og fargene - de var helt perfekte for oss to!

"Vi er to små fine damer, som er over 100 år!"


Middag i vakre omgivelser

I kveld har de laga langbord på nedsiden av bassenget. Her er hvite duker og det er så vakkert pyntet. Temperaturen er fantastisk, varmen smyger seg rundt kroppen og god mat venter på oss! Vi er heldige som kan komme til ferdig dekket bord!

Forrett: Tomatsuppe, salatblanding, kokoskrem og samosa (trekanter med fyll). Hovedretten er grilla kylling med coscos, stekte grønnaker og linser, og kake til dessert!


Hege deklamerer en utrolig morsom fortelling for oss, som ho har skrevet selv, om det "å komme til hektene". Fantastisk! Rundt kl. 23 tar en hyggelig kveld slutt, mens vi studerer den vakre stjernehimmelen.


I morra er det siste dagen her på Zanzibar. Vi får en dag for oss sjøl på formiddagen, men samles til "Coctails og kaftaner" med tapas og fotoshoot kl. 16. Kvelden rundes av med avskjedsmiddag med levende musikk!


Fikk du med deg starten på reisen vår?


Siste innlegg

Se alle
bottom of page