top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

På en sandbanke i Det indiske hav

Oppdatert: 4. feb. 2023

I dag er det den store øy- og sandbanke-hopping-dagen! En times båttur rett ut, hvor en kritthvit strand på Pungume Island venter på oss, med lunsj-oppdekning av beste sort. Deretter bærer det enda lengre ut, til en sandbanke som bare er oppe ved lavvann. Og det er bare oss og sjøfuglene, kritthvit sand og turkisgrønt vann så langt øyet kan se. Kan det blir mer magisk!? Jeg bare spør...

Rett etter frokost rundt 09:30 er vi klare i bussen, ferdig pakka med badetøy og strandveske for det vi trenger for en hel dag på sjøen. Solkrem, hatt, badesko og noe å slenge over skuldra mot sola. Dette blir en fantastisk dag, det tror jeg på...


Kizimkazi - presidentens fødeby

Vi ankommer den lille fiskerlandsbyen Kizimkazi på sørvest-kysten litt før kl. 11. Lene forteller at her er Zanzibars nye, kvinnelige president født og oppvokst. Samia Suluhu Hassan

er 61 år, og ble Zanzibars første kvinnelige president våren 2021, etter at den daværende presidenten døde plutselig og visepresidenten måtte overta. Kizimkazi er en fredelig plass, og når presidenten er på hjemtraktene trenger ho ikke vakter, for her er ho hjemme og føler seg trygg. Mye har endret seg etter at ho ble president, spesielt for kvinnene.


Vi går den korte veien ned til vannet, men nå er det veldig lavvann, så her må vi bare gå til vi finner vannet og båtene som skal ta oss utover. I mens er det mye morsomt og artig å se på underveis, og fotomotiver i fleng.


Fantastiske fjellformasjoner som dukker opp ved fjære sjø! Her på denne fjellknatten vokser rare kaktuslignende planter og sukkulenter.

Langt der ute ligger båtene, og de som ikke ligger på vannet, har strandet og ligger på trygg grunn, i sanden med ankeret godt dekket av sand. Tang og tare lyser grønt der vi trår, og kråkebollene dukker stadig opp av sanda, så her må vi passe oss for hvor vi setter foten...


På bøljan blå i Det indiske hav

De er ikke store disse båtene, men de har heldigvis noe tak som skygger for sola. Vi fordeler oss i de tre båtene som skal ta oss utover, og jeg kommer med i båten "Promise Land". Litt av et navn på en båt som kun holder til i det våte element, men det er jo morsomt da.


Foto: Øverst til venstre; Sigrid Kalve Arianson, øverst i midten; Tove Arntzen.


Da er vi i gang, og kjører utover. Det er nokså rolig på sjøen, så dette går unna. Etter hvert krysser vi skipsleia der de store båtene fra India går inn til Zanzibar og Stone Town. Det er flere fiskebåter å se. Vi kjører og kjører, i retning Tanzania...


Visste du at Indiahavet, eller Det indiske hav, er det tredje største havet i verden og dekker ca. 20 % av verdens vannoverflate?
Vi skal til Pungume Island, som er en liten, ubebodd øy sørvest for Zanzibar. Da vi nærmer oss dukker det opp små, rare øyer med masse vegetasjon på toppen. Morsomt, og de ser jo helt annerledes ut ved høyvann, men det er vel de spesielle korallklippene som er formet sånn. Etter omtrent en times kjøring nærmer vi oss øya Pungume langt der ute...


Så vakkert å se den hvite sandstranda som venter på oss. Og det viser seg at det allerede er folk der. Tenk vi kommer til "dekka bord". Hvilken luksus! Mustafa og gutta i Swari Tours har allerede dekket bordet og er i gang med grilling av go'saker.


Foto: Øverst til høyre; Tove Arntzen.


Vi er siste båt inn, og Mustafa står klar med kald drikke. Kan det bli bedre? 🤩

Nå som det er lavvann blir det også en naturlig fjellhylle vi kan ha som tak for sola. For et sted!


Det er utrolig vakkert... Nå er det fotspor her, men om noen timer er alt borte...

"Our memories of the ocean will linger on, long after our footprints in the sand are gone". - Unknown

Vi er ikke seine med å få på badetøy og kaste oss ut i det krystallklare vannet. Dette er bare så nydelig. Kan man ha bedre ferie enn dette? Bare det å få oppleve å reise ut på bøljan blå på denne måten. Også sammen med alle disse bra jentene da! Helt utrolig! ♥️

Foto: Øverst til venstre; Sigrid Kalve Arianson. Øverst til høyre og nederst til venstre; Tove Arntzen.


Vi ser fiskerne kommer inn med fangsten sin, og så drar de båten opp på land. Og de må bære den langt opp, så ikke den forsvinner når floen når toppen.


Jeg rusler litt rundt på stranda og kikker på vakre skjell som vi ikke har maken til på våre breddegrader. Visste du at det ikke er lov å ta med seg skjell hjem i kofferten? Det var nytt for meg, og du kan få en klekkelig bot hvis du blir oppdaga. Da vet vi det...Lunsjen er servert!

Det har lukta godt lenge nå, og så blir vi ropt til bords! Kom og forsyn dere, maten er servert! Vi er i all fall ikke vanskelige å be, og nå skal det virkelig smake!


Foto: I midten til høyre; Zanzibility, nede til høyre; Anne Tollerud.


Her er såååå mye godt; grilla hummer og tunfisk, dandert på fat med chapati og kokosbiter. Her er salat av gulerøtter, grønn paprika, rødløk, tomat og agurk, ris og tomatsaus. Dette smaker herlig. Det er spesielt å nyte dette, under en presenning som le for sola langt ute i Det indiske hav. Vi sier bare; "Senk skuldrene og nyt!"

"At the beach, life is different. Time doesn't move hour to hour, but mood to moment. We live by the currents, plan by the tides and follow the sun". - Sandy Gingras

Foto: Zanzibility.


Vi nyter lunsjen under presenningen, men etter ca 3/4 time er vi klare for avreise. Tidevannet har begynt å komme innover stranda, og vi må forte oss så vi får med oss sandbanken, som bare er å se ved lavvann.


På vei utover blir det dykking med fisker for de som vil. Vi andre mater dem med chapati og fiskene kommer i hopetall; blå- og svartstripete.


Sandbanken venter på oss, klokka nærmer seg 13:30 og høyvannet er på vei inn. Vi har dårlig tid...


Det er folk der da vi ankommer, men de er på vei til å forlate stedet. Dette er sikkert nøye planlagt så ikke det blir for mange på en gang. Kanskje de må "booke" tid og innrette seg etter hverandre? Mest sannsynlig er det sånn...


Fantastisk å være her, midt ute i havet, med bare oss og sjøfuglene...

Foto: Tove Arntzen.


"Good vibes happen on the tides". - Wedreamoftravel.com.

Foto: I midten; Tove Arntzen. Til høyre: Zanzibility.


Magien er fullkommen med champagne på en sandbanke!

Men så er det vår tur til å gå i land på denne sandstranda, langt ute i havet! Dette er virkelig magisk, og når Mustafa spretter champagne-flaska, og vi blir servert bobler av stettglass, da er det egentlig litt uvirkelig. Kan noe toppe dette?


Foto: I midten til venstre og nederst til høyre; Tove Arntzen.


Tiden går fort mens "øya" vår blir mindre og mindre. Vi rekker å ta et gruppebilde før vi forlater sandbanken. Her skulle vi gjerne hatt mere tid!


Foto: Zanzibility.


Etter en halv time er vi igjen i båtene på vei innover. Og nå kommer høyvannet og med det også bølgene og skumsprøyten. Overfarten blir en morsom og våt opplevelse for oss som sitter i front, og innen vi kommer til land er vi kliss våte foran.


Hjemturen var frisk og skumrik, - men veldig artig!


Vi nærmer oss land og det er så vakkert her, med palmer og de små husene på korall-klippene mot den blå himmelen med pudder-skyer.Da klokka nærmer seg 16:00 er vi igjen inne i Kizimkazi, og nå er landskapet helt forvandlet. Vi kjører helt inn på stranda, og alle båtene ligger godt fortøyd på vannet. Vi låner et toalett av restauranten på stranda, slik at vi får skifta til tørt tøy. Dette var litt av en opplevelse! Skikkelig morsom dag som vi vil huske lenge!Det er vakkert og stille ved stranda, og her i fiskerlandsbyen Kizimkazi, driver folk med sitt. Noen jenter leker litt på stranda, og fiskegarna ligger til tørk på bakken. Kizimkazi er et av stedene på Zanzibar som er minst berørt av masseturismen, forteller Lene.Kvelden og barbeque-middag på Blue Oyster

Tilbake på Blue Oyster blir det god tid til avslapping før det blir barbeque-middag ved strandbaren. Mens vi har vært borte har de hatt klesvask, og snorene er fulle!


Tidevannet er på topp, og bølgene slår mot påle-gjerdet på nedsiden av området. Ja, jeg skjønner viktigheten av pålene nå...En herlig dag er over, og vi lurer veldig på om det går an å toppe dette? Vi nyter middagen og kvinnefellesskapet og er enige om at det er helt fantastisk å få oppleve en reise som dette. I trygge og superhyggelige omgivelser, og med et så rikholdig program, akkurat passe balansert med program og fritid, og med reise-vertinner som kjenner øya, folket og stedene vi besøker. Zanzibility er topp og dette er helt knall!


I morra er det nok en spennende dag; vi er nemlig bedt på fest hos masaiene i baobabskogen. Det blir i all fall magisk! Men først skal vi nyte nok en hel formiddag her på dette fantastiske stedet; Blue Oyster på Jambiani-kysten.


Fikk du med deg starten på reisen vår?


Siste innlegg

Se alle
bottom of page