top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Emerson Spice - et av verdens 25 kuleste!

Oppdatert: 30. nov. 2022

Nå har vi kommet fram til Zanzibar, og Stone Town, og rusler mellom trange gågater til målet vårt; Emerson Spice Hotel. Og enten du tror det eller ei, er Emerson Spice et av Afrikas aller mest unike og vakreste boutique-hotell, og ble av Michelin-eide Tablet, kåret som et av hele verdens 25 kuleste hoteller i 2021! Og her skal vi bo i tre netter! Hvor kult er'ke det!?


Bli med opp til toppetasjen som ligger mot vest, til suiten"Desdemona", oppkalt etter operaens heltinne, hvor Sigrid og jeg skal bo i tre netter. Desdemona er elegant, nydelig og innbydende, men samtidig kysk og reservert. Presiderer over byen som fra et forlatt slotts-tårn, med utsikt over bybildet, men likevel fanget og isolert av selve murene og høyden som beskytter den. Velkommen inn!


Desdemona - oppkalt etter operaens heltinne!

Vi entrer den solide dobbel-døra med hengelåsen og setter slåen for på innsiden. WOW! Her snakker vi ikke nøkkelkort og nymotens greier, men en skikkelig tredør fra 1700-tallet og med en enorm hengelås. Rommet er kjempestort, høyt under taket og møblene er antikke.

I den brune skinnboka som ligger på bordet, og som følger rommet, har eieren Emerson Skeens skrevet sin fortelling, om hvordan rommet ble til... Det er spennende lesning, - og nå skjønner vi hvorfor akkurat dette rommet måtte få navnet "Desdemona".


Fram til 1700-hundretallet var det vanlig at hushjelpen eller sykepleieren sov ved fotenden av sengen når mesteren sov et annet sted, så derfor er det plassert en sofa, som også fungerer som enkeltseng, ved foten av hovedsengen i dette rommet. "Emilia ville sove her til natten Othello kom tilbake fra sitt seirende felttog over tyrkerne", står det å lese i den brune skinnboka.Mørke hyller, en liten vegghylle med messingvekt, en vakkert uskåret kiste og nydelige hjørneskap. Et flott gammelt bord og to "sølvmalte" stoler, som kan minne om den osmanske stilen som var utbredt i det østlige Middelhavet på den tiden. En "priere" - bønnebenk - er plassert mellom de to balkongdørene, som har franske balkonger. Vinduene og dørene er art deco, Zanizibar-style, funnet og hentet fra fire-fem hus rundt om i Stone Town.


Fra baderommet, som ligger en liten trapp ned, kan en nyte utsikten gjennom de gotiske vinduene i farget glass. Den lille balkongen på utsiden har utsikt ned til restaurant Secret Garden - den hemmelige hagen - som hører til hotellet.


Dette vakre rommet, og stedet, får vi nyte så lenge vi kan. Det er som tatt ut av 1001-natt, og du føler at du beveger deg bakover i tid, og føler magien, i det du krysser terskelen til hotellet.


Emerson - hvor arv møter lidenskap

Emerson Spice Hotel er et gammelt herskapshus fra 1700-tallet, og sto engang på en liste over Sultanens eiendommer. Sammen med søster-hotellet Emerson Hurumsi, ble det kjøpt og restaurert av Emerson Skeens, som dessverre døde altfor ung, men arven hans lever videre!


I 2010 startet restaureringen av Emerson Spice. Da han overtok stedet var det en ruin, men han så magien i stedet, og hva det kunne bli til. Han var en kunstner, og laget 11 suiter, som alle er unike og er tilegnet kjente personligheter gjennom tidene.


Dette er noe helt spesielt hvis en tenker hotell, og disse hotellene har Zanzibars aller største samling av antikviteter, fordi Emerson Skeens elsket antikviteter. Dette er hans livsverk og er som et eventyr fra 1001 natt.


Begge hotellene har te-hus på taket, hvor de serverer frokost og fantastiske middager. Det er populære restauranter som hedrer Zanzibars kulinariske arv med internasjonal påvirkning."Secret Garden" - nabohuset ble også kjøpt, fordi Emerson ville bygge 10 nye hotellrom, men stedet var så spesielt at han ikke ville ødelegge atmosfæren, så han bygde en restaurant i steden.


"Du må se to ganger før du ser skjønnheten her; skjønnhet og historie, side om side", sier Lenn fra Sverige, i et intervju med Lene i en av de mange You-tube-snuttene som Zanzibility har laget. Lenn driver nå arven og hotellet videre.


Emerson Spice er et av Afrikas mest vakre og unike boutique-hoteller og ble i 2021 kåret til et av verdens 25 kuleste hoteller av Michelin-eide Tablet! Det sier ikke så rent lite.

Rommet fra operaen Aida

Det er som sagt 11 suiter på Emerson, hvor alle er helt forskjellige. Vi fikk i løpet av dagene vi var her, titte inn i noen av de andre rommene, og absolutt alle var helt unike og fantastiske.


Her kan dere bli med inn på AIDA, hvor Synnøce og Gro bodde. En suite i to etasjer, perfekt for familier. Nede er det en stor dobbeltseng pluss et sitteområde med en spiraltrapp opp til en stor hems. Separat baderom. Her er søyler og skyhøyt under taket, slik det er i Luxor og er integrert i Aida-operasettet. "Scenen" her er av mindre skala, men for et soverom er den storslått. Den store senga har løveføtter, og antikke zanzibari-kister er plassert ved senga, slik at gjestene kan sitte på dem. Som skikken var i det gamle Egypt, pryder et veggmaleri av Aida den østlige veggen...


Her er det service og tjenersinn

Noe vi oppdaga veldig fort, var at alle som jobba på hotellet, var så blide og veldig service-innstilt. I intervjuet som Lene hadde med Lenn, og også i praten med hotell-manageren Mbwana Said, sier han at det er lokale folk som jobber på hotellet. De får være seg sjøl, - med sitt tjenersinn. Han sier at alle som jobber er stolte av arbeidet de gjør, og de skal føle at de er en del av en familie. Så fantastisk, - og det smitter over på alle som bor på Emerson.

Velkomstmiddag og sundowner på taket

Vi har kommet oss etter den lange reisen og er nå klare for en femretters middag oppe på taket. Veldig mange av husene her har "teahouse" på taket, da det er den beste plassen på varme dager. Og - Emerson var den første til å introdusere teahouse. Det er ganske smart, for på kveldene er det svalt her oppe, og godt å sitte og nyte maten, og ikke minst oppleve den fantastiske solnedgangen. Ingen plass ser du solnedgangen så flott som fra takene!

Foto: Zanzibility.

Siden dette er en velkomstmiddag, og første kvelden for oss på Zanzibar, blir vi ønsket velkommen og får med oss litt info fra Lene og Merete, og vi får også hilse på de tre kvinnelige guidene; Asha, Aziza og Suwena, som skal være med oss på deler av reisen.Restauranten Emerson Spice Tea House har utsikt over Stone Town og Det indiske hav, og tilbyr en sjømatbasert, fast femretters full av smaker, som består av de mer og mindre kjente Zanzibar-ingrediensene. Da klokka nærmer seg 19, kommer den første retten...


Vi nyter maten og utsikten, og prater med hverandre. Skravla går, og det er ikke vanskelig å bli kjent. Vi kjenner på oss at dette blir en bra tur! I mens vi spiser går solen ned over tehuset på Emerson Hurumsi, i det fjerne, før den forsvinner ned i Det indiske hav.


Foto: Øverst til v.; Zanzibility, i midten; Tove Arntzen.


Det har vært en lang dag, og vi kjenner at vi er litt slitne, så senga trenger ikke vente lenge på oss i kveld... Tusen takk for denne magien du gir oss Zanzibar!

"Asanta sana Zanzibar!"

PS: Det er insekter og ikke dritt på linsa! Haha!


I morgen er det sightseeing med guidene i Stone Town. Vi gleder oss!


Fikk du med deg starten på reisen vår?Siste innlegg

Se alle

2 Comments


Lene Wikander
Lene Wikander
Nov 06, 2022

Hun siste guiden heter Suwena, haha. Tusen takk for veldig fin og interessant blogg og helt supre bilder!

Like
Ladybird
Ladybird
Nov 06, 2022
Replying to

Så hyggelig med så mange positive tilbakemeldinger! 😍 Tusen takk Lene! Supert, da skal jeg få på Suwena's navn også. 😉

Like
bottom of page