top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Fridag i verdensarvbyen Ohrid

I dag ligger den flotte byen Ohrid, som ligger på UNESCO´s verdensarvliste, praktisk talt "for våre føtter". En hel dag til å rusle rundt i brosteinsbelagte gater, teste ut koselige kaféer og kanskje shoppe litt. Først vil vi utforske den arabiske bydelen, som er et shopping-eldorado med smykkebutikker, klesbutikker og suvenirer. Her er det også drøssevis av små, hyggelige og veldig rimelige, tyrkiske restauranter.

Det er fortsatt juni og vi er på jentetur i Nord-Makedonia med Zanzibility. Vi har tidligere bodd på Popula Kova, et vinslott, midt i hjertet av Makedonia. Nå har vi forflyttet oss sør i landet til Ohrid-sjøen og den lille, vakre, idylliske byen med samme navn. Vi tipper at dette blir et "hot" reisemål etterhvert som reisefolket får øynene opp for dette landet. Men nå vil vi først ha frokost på det koselige hotellet vårt...


Dagen starter på Villa & Winery Mal St. Kliment

Hotellet er lite, og har fordelt seg på flere bygninger, der det ligger midt i hjertet av gamlebyen. Det er familiedrevet, og de har også en liten vinproduksjon, - selvfølgelig kan vi vel nesten si, når vi hører om hvor mange som lager vin i dette landet.

Frokostbuffeten er enkel, men inneholder alt en trenger for en god start på dagen. Den serveres i kjelleren, litt nede i bakken, og med en øltønne som viser vei! Veldig hyggelig og rustikt.

Foto nederst til venstre og høyre; Tove Arntzen.


I dag vil vi oppleve den arabiske bydelen

Frokosten er på plass og vi er klar for nye opplevelser. Vel nede i havneområdet har vi restaurantene på begge sider. Vi går til venstre og etter kun få minutter er vi oppe i den brede hovedgata, med butikker på begge sider. I enden av gata ligger en moské, side om side med en kirke.

Butikkene bugner av varer, så her er det bare å velge om du vil ha med deg et makedonsk festplagg som minne, eller en ny kjole, hatt eller veske? Suvenirer, sjokolade og nøtter er det plenty av. Min fangst var en kjøleskapsmagnet, som jeg ofte får med meg hjem.

Det eldgamle platan-treet på torvet - en turistattraksjon

Vi nærmer oss den tyrkiske bazaren, og der, midt på en stor plass, står et kjempestort, flere hundre år gammelt platantre; "Star Chinar tree". Det er helt utrolig at det henger sammen, og det gjør det vel heller ikke, for det er delt i to deler av lynet, og blir holdt kunstig sammen, slik at det ikke skal ramle helt ned.


Treet sies å være det eldste treet i Nord-Makedonia, og det antas at det er 900 til 1100 år, men ingen kan si det med sikkerhet. Omkretsen er ca. 20 meter, og det hevdes at treet er erklært som et nasjonalmonument, en turistattraksjon som blir flombelyst om natta.

Det eldgamle platan-treet "Star Chinar" har blitt en turistattraksjon og står midt på plassen i den arabiske delen av Ohrid.

Rundt det eldgamle treet er det bygget en fin mur, og det har blitt en naturlig møteplass i hverdagen for makedonerne.

Vakre brosteinbelagte gater og trapper er det overalt. Her kan en gå rundt i timesvis, for her er det mye å titte på, og det går ikke akkurat fort. Kanskje dumt vi ikke tok en tur innom bazaren, men det får bli neste gang...

Gullbelagte kirkespir titter opp innimellom "tette" hus midt i handlegatene. En litt annen stil på husene her enn i den gamle bydelen.


Tilbake til gamlebyen for lunsj

Vi bare måtte tilbake for å kjøpe noe vi så i går, og siden vi egentlig er ganske så sultne, ja, da frister det med en god, italiensk steinovns-pizza. Vi finner oss et bord utenfor en hyggelig restaurant like ved St. Sophia-kirken, og nyter en fantastisk pizza. En liten prat med brødrene på nabobordet får vi også. De er fra Sveits og er på ferie rundt i Makedonia, for å feire at en har startet på pensjonist-tilværelsen. De har hørt mye om Norge, og vi må fortelle...

Foto til høyre; Tove Arntzen.


Like ved kan vi beskue en fantastisk utstilling utenfor en makedonsk "husflids"-butikk. Vakre drakter, vesker og flasker.

Siste kveld med fellesmiddag i Ohrid

Etter en god hvil og strekk på senga, er det klart for fellesmiddag her i Ohrid, før vi drar videre til hovedstaden Skopje i morra. Og siden det er siste kvelden akkurat her, får vi pynte oss litt. Og Tove har med strykejern og får glatta litt på finstasen!

Foto i midten; Marit L. Brenna, til høyre; Zanzibility.

Det er dekket et hyggelig langbord til oss på en av byens restauranter nede i havneområdet. Nydelig mat og mye makedonsk musikk.

Dagene går fort i hyggelig selskap, og nok en dag er til ende. I morra bærer det videre til Skopje - byen med alle skulpturene...


Fikk du med deg starten på denne fantastiske reisen med Zanzibility? Turer med reisevertinnene Lene og Merete, som arrangerer turer kun for damer. Det kan anbefales!Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page