top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

"Mamma Mia - here we go again..."

Oppdatert: 6. jan. 2022

Vi er veldig klare for Mamma Mia-dagen, og gleder oss til å oppleve Agios Ioannis kirka på Skopelos, hvor Meryl Streep løp hele veien opp etter å ha sunget "The winner takes it all". Vi får oppleve strendene Kastani og Milia, hvor alle strandscenene i filmen ble spilt inn. Og også en tur innom Skopelos by, hvor det blir tid til både lunsj og litt shopping. Denne landsbyen sies å være Hellas vakreste...

Lilleput-bussen henter oss på buss-stopp no. 13 og kjører til kaia hvor båten "Poseidon" venter. Båten er full, men bare 40 hører til følget vårt, og vårt selskap har fått de beste plassene på toppdekket i manilla-stoler med navnlapper. Sikkert greit, så blir det ingen krangel om det.


Helge i Lilleput er travelt opptatt, for han skal guide på turen, og ikke bare for oss skandinaver. Det hele foregår først på engelsk, så norsk, deretter på tysk og til sist på fransk. Han står for det meste inne i styrhuset med kapteinen og prater i vei. Vi legger fra kai ca. kl. 10, og i det båten forlater Skiathos by kjøres Abba-låtene på full guffe over høytalerne. Skikkelig stemning!


I dag skal vi virkelig gå i Meryl Streeps fotspor. Vår første stopp er den lille klippe-øya med Aghios Ioannis kirka (St. Johannes kapellet) på Skopelos, hvor bryllupet sto i filmen. Her var det Meryl Streep sang "The winner takes i all", og sprang barbent opp alle trappene til toppen.Båten legger til ved den lille stranda nedenfor den kjente klippen. De som vil kan ta turen opp til kirken, og det vil vi så klart, når vi først er kommet så nær. De som ikke vil kan slappe av på stranda eller ta seg et bad i det krystallklare vannet.


Mamma Mia-kirken på toppen av Sto Kastri!

Vi tar fatt på alle trappene og den bratte oppstigninga til toppen av den lille klippeøya Sto Kastri. Vi teller ikke, men det skal visstnok være 158 trinn før vi når toppen, og turen tar vel 15 minutter. Før var det ingen rekkverk, og det er stupbratt ned flere steder, men nå har de satt opp rekkverk på de bratteste stedene.


Siden bryllupsscenen i Mamma Mia-filmen ble spilt inn her, har det helt tatt av, og tusener på tusener besøker den lille øya hvert år. Det lille kapellet bærer navnet St. Johannes kapell, men blir nå bare omtalt som Mamma Mia-kirken. Kanskje ikke så rart.Abba sangene og Mamma Mia-filmen

Mamma Mia er en svensk-britisk musikal, for dere som ikke skulle kjenne til det. Manuset er skrevet av Catherine Johnson og musikk og sangtekster kommer fra Benny Andersson og Björn Ulveus, fra tiden deres i ABBA. Musikalen hadde premiere på Prince Edward Theatre i Londons West End i 1999, men i 2008 ble filmen spilt inn, med Meryl Streep i hovedrollen.


Sammen med Meryl Streep har også Amanda Seyfried (datteren Sophie), Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård og Colin Firth (alle fedrene) tatt turen opp og ned disse trappetrinna til kirken på toppen av klippen.


Handlingen finner sted på en gresk øy. Der bor den britiske Donna og hennes datter Sophie. Sophie som snart skal gifte seg vet ikke hvem som er hennes far. Morens dagbok fra tiden før hun ble født beskriver tre menn som kan være faren. Hun inviterer like godt alle tre i bryllupet uten å fortelle det til moren og håper å finne ut hvem som er den rette til å føre henne opp kirkegulvet.


Litt rart å tenke på at det var akkurat her som Meryl Streep sprang opp alle trappene til toppen med et rødt skjerf i hånda, etter at ho sang "The Winner Takes It All" til Phil Brosmann, mens solen gikk ned i horisonten.

Vi kommer oss opp, og tar en titt på denne lille, spesielle kirken. Dette er en nydelig plass, med en spektakulær utsikt, men selve kapellet er bitte lite, og innsiden var nok byttet ut med en annen kirke i filmen. For her er det kun et alter hvor du kunne tenne lys, og ingen kirkebenker eller plass til noe annet.


Det er morsomt å ha vært her, og vel nede igjen er vi ganske signe i beina. Klokka runder 12:15, og nå skal vi videre til Skopelos by, hvor vi skal spise lunsj. Etter vel en times kjøring med nesa mot sola på toppdekket, nærmer vi oss den største øya i øygruppa Sporadene.


Skopelos - grønn, vill og vakker

Jeg har alltid tenkt at øya Skopelos er mindre enn Skiathos, men den er jo ikke det. Over dobbelt sto stor i areal og har flere byer/landsbyer. Det er nok fordi Skiathos har flyplassen at jeg alltid har innbilt meg at Skopelos er bitteliten i forhold. Men øya er faktisk 96 kvadrat-kilometer stor og måler 17 kilometer fra nord til sør, og på det bredeste er den åtte kilometer. Skopelos ligger i Egeerhavet, øst for Skiathos.


Skopelos har to fjell; Delfi på 660 meter og Palouki som er 546 meter høy. Klimaet er mildt, med fuktige vintre og tørre og varme somre. Det bor ca. 6.000 innbyggere her og de fordeler seg på Skopelos by, Glossa, Loutraki og Elios. Her på øya ligger de vakre strendene tett i tett, og ifølge Helge & Lilleput, de fineste de vet om.


Byen har nesten 300 kirker og kapell, som mange ble bygget i takknemlighet av øyboerne som var bosatt her. (Det sies at Skopelos var den første øya som ble kristnet.) Mange ble bygget på 1600-tallet, etter at store deler av befolkningen ble massakrert av Barbarossa, den grusomme, tyrkiske admiral-piraten. Siden den gang har Skopelos bare blomstret.


Vi ser byen nærme seg bak en stor molo. Hvite hus ligger tett i tett oppover skråningen, og alle har blå vinduer og dører. Helt ytterst til høyre ligger den hvite kirken. Her ligger det restauranter i hovedgata langs hele fronten ned mot sjøen. Her ligger også mange, lokale fiskebåter, store seilbåter og andre sightseeing-båter, lik "Poseidon", som vi kjører med.


Lite har endret seg på Skopelos de siste ti-årene

forteller Helge. Livet går sin vante gang, om det nå er med eller uten turister. Øya vil alltid føle at de ligger i skyggen av Skiathos, pga manglende flyplass. Hit til Skopelos kommer du med ferjebåt fra Skiathos.


Hovedinntektene på øya kommer først og fremst fra jordbruket, og oliven er selvsagt en viktig del av dette. Beboerne på Skopelos har alltid hatt beina godt planta på jorda, og det kunne ikke falle dem inn å utnytte Mamma Mia-effekten for å tiltrekke seg flest mulig turister. Slik naboøya Skiathos har gjort, leser vi i info-brosjyren fra Lilleput Reiser.


Da har vi fått med oss en hel del tips om byen og får 1 1/2 time til sightseeing på egen hånd. Dermed forlater vi skipet og setter kursen mot restauranten i retning av kirken.Hvem sitter på Meryl Streeps sin stol?

Her nede ved kaia er det et yrende folkeliv, men det første vi vil nå er å gå til restauranten som vi har fått tips om. Vi følger kaia helt til endes, nesten borte ved kirken. Der ligger Angelo's restaurant, hvor Meryl Streep spiste flere ganger under innspillingen av Mamma Mia-filmen. Og det spesielle er at ho satt på samme stol hver gang. Og nå er det nemlig sånn at den som setter seg på "hennes plass" får gratis lunsj!


Vi får ikke med oss hvem som setter seg på hennes stol, men vi får oss en deilig lunsj; moussaka og kanin-sovlaki, og vandrer derifra mette og fornøyde.


Vi blir fortalt at på veggen til en av de trivelige tavernaene her nede i havna henger det en falmet plakat. Den er en kuriositet, og et minne fra den tiden da "Hollywood var i byen". Da Meryl Streep, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård og Colin Firth satte øya på hodet i seks vidunderlige uker, med megasuksessen "Mamma Mia". Nå kan du oppleve de gode minnene i glass og ramme i baren i Skopelos Village, der stjernene danset zorba med lokalbefolkningen og skålte i ouzo til lyse morgen. Fantastisk!På jakt etter saronger

Vi har bestemt oss for å kjøpe med oss noen saronger, - de kan brukes til så mangt. Vi starter jakten i de små bakgatene bak hovedgata. Her er det superkoselig, med trange smau og mange trapper.


Vi går ikke lenge før vi finner akkurat det vi er ute etter, nemlig en fantastisk butikk, - og en superhyggelig dame som har flotte saronger, sjal og masse spennende keramikk og smykker. Vi kommer ut igjen med en turkis og en oransje sarong og er veldig fornøyde.


Vi rekker en is og en liten tur oppi smaua og får lukte litt på det bedagelige livet her på denne avslappende og vakre øya, før vi må tilbake på båten som skal gå presis kl. 15:00. Vi kommer tilbake en gang...


Kastani-stranda neste...

I en liten bukt på vestkysten av Skopelos ligger Milia- og Kastani-stranda, - kanskje Mamma Mia-filmens viktigste innspillingsplass. Produsentene bygget en strandbar og brygge i den borteste enden. For det var her Meryl Streep fikk besøk av sine tre friere. Nå er kulissene forlengst fjernet, men bukten er så symmetrisk at den kan sammenlignes med et amfiteater, og med et badevann som går i fargene turkist til irrgrønnt. Det er vårt neste mål...


Siden vi må kjøre rundt hele øya, tar det 1 time og 20 minutter å komme dit. Vi drar langs Skopelos' frodige kyst og underveis forteller Helge om løst og fast, - og der passerer vi fjellet med pinjetrærne, hvor Sophie leste dagboken til mora for vennene sine, til mye skrål og fnising.


Vi kjenner igjen stedet fra strand-scenen hvor Tanya, den sprelske venninna til Donna, synger til den unge krølltoppen; "Does your mother know"...


Det er nesten tomt før vi ankommer stedet, men vi fyller godt opp. Vi koser oss på gratis solstoler, bare vi kjøper ett eller annet fra den berømte strandbaren. Vi nyter både nydelig badevann og drikke de timene vi er her.


Klokka 18:00 - presis - ringer det i skipsklokka på "Posedion", og vi endrer båten på den smale leideren i rad og rekke, som på "Nohas ark".Hjemturen tilbake til Skiathos tar ca. en time, mens Abba-låtene nok en gang låter gjennom høytalerne; "Dancing Queen", "Thank you for the Music" og alle de kjære sangene vi husker fra filmen. "I have a dream" følger oss når vi igjen setter beina på Skiathos, og vi legger igjen en liten slant til mannskapet. Drømmen er kanskje en gang å komme tilbake til denne fantastiske øya!Fikk du med deg starten på reisen vår?;


436 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page