top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Skiathos by - øyas hjerte

Oppdatert: 6. jan. 2022

Vi koser oss her på vakre Skiathos, og i dag skal vi utforske byen på egen hånd. Vi lader opp til "Mamma Mia"-tur til onsdag med utendørs kino og Abba-filmen på storskjerm. Det blir spesielt å se filmen på nytt - akkurat her hvor alle scenene er tatt opp.


Vi våkner opp til nok en nydelig dag på øya Skiathos. Frokosten i dag er litt "amputert" i forhold til gårsdagen, da vi nok har sovet litt for lenge. Det er ingen egg og crossanter igjen. (Vi oppdager at dama på nabobordet har forsynt seg med hele fem egg! Går det an?)


Etter en deilig formiddag og lunsj ved bassenget er vi klare for nok en by-tur, og denne gang vil vi ta båten fra halvøya hvor vi bor. Vi går til stoppested no. 12, og tar veien ned til høyre mot vannet. Vi ser skiltet, som viser at det går båt til byen, men også vestover til strendene. Ekteparet vi møter forteller oss at vi er på rett vei, og at båten er på vei inn. Vi forter oss, og møter køen som er i samme ærend som oss. Flott at det finnes flere alternativer til å komme til byen!


Vi sitter tett i tett på båten, så det virker som dette er et populært alternativ til buss og taxi. Langs vannet ligger de små husene helt ned til vannet. Det er koselig å komme inn i havna fra sjøsiden. Skiathos by er en vakker, liten by med mye båt-trafikk og restauranter langs hele fronten mot kaia. Det finnes bare denne byen på øya, så ikke rart det er her i hjertet "pulsen slår".


I dag som vi skal oppdage byen på egen hånd, har vi ikke noe press på oss, så vi rusler rundt både i hovedgata og i de små sidegatene i et bedagelig tempo.


Gatevandring i en hyggelig småby

Vi treffer noen smågutter som selger skjell og sjøstjerner, og det blir både prat og handel. Vi ser mange superkoselige små tavernaer og sitteplasser vi kunne tenke oss å besøke, men ender opp på en kaffebar i hovedgata Papadiamantis; i en god sofa og med isfrappe og fersk appelsinjuice.

Etter en tids vandring er det tid for middag, og valget faller på restauranten "O Paraxenos", som ligger i en av sidegatene inn til høyre når du står med ansiktet mot havna.


Fantastisk stiffado i vakre omgivelser

Den er lett å gå forbi "O Paraxenos", familierestauranten som har både gresk og internasjonalt kjøkken. Men vi ser det store skiltet på utsiden og den beskjedne og hyggelige "innkasteren" som står ved inngangen. Vel inne oppdager vi en stilig, lukket, liten "oase", med grønne planter og en rolig, avslappet atmosfære. Skifer på gulvet, kurvmøbler og hvite duker!


Vi velger stiffado m/biff og babyløk, og det viser seg ikke å være noe dårlig valg. Det smaker nydelig og de hyggelige kelnerne er det mange av. Hit kommer vi nok tilbake!


Mamma Mia-filmen på utekino under stjernene

Nå nærmer det seg, og vi er skikkelig spente når vi rusler ned til "OPEN AIR cinema - Attikon", som ligger i hovedgata som ender i den nye havna. Vi har billetter og filmen starter kl. 21:00, - men det er viktig å komme tidlig så vi får oppleve stemningen før det hele begynner.


Denne utendørs kinoen åpnet i 1962 og har siden vært en hit! I dag viser de nye filmer som kommer og selvfølgelig vises Mamma Mia-filmen, hver mandag, torsdag og lørdag sesongen igjennom. Det er jo spesielt, siden filmen er spilt inn her på øya og på naboøya Skopelos. Ute-kino er et typisk gresk fenomen, det å komme sammen under stjernene, akkurat som de gjorde i antikkens greske teatre.


En gang hadde Athen alene, hele 100 ute-kinoer, men teknologien har endret måten vi ser film på og i dag er det kun en håndfull sommer-kinoer igjen i Hellas. Deriblant denne her på Skiathos!

Vi kommer oss inn på den spesielle røde løperen, og på innsiden er det stor stemning. Her er det mange jenter med blomsterkranser og band i håret, kledd som Sophie.


Innimellom, når de kjente Abba-sangene går, oppfordres alle til å være med å danse og jentene løper hånd i hånd mens de synger med; "You can dance", "Mamma Mia", og snart tar den ene sangen den andre... Et morsomt og artig innslag! Det er pause midt i, og innimellom synges det rundt oss av full hals. Alle kan sangene og det virker som alle her er stolte av filmen som er spilt inn her og på naboøya Skopelos. Nå er det bare å glede seg til onsdag, da vi skal se øya og stedene med egne øyne...

Det var en morsom kveld, og da det hele er over ca. 23:30, går vi ned til kaia og tar en taxi hjem til Villa Christina. Prisen er 13 euro, og vi blir kjørt helt til døra. Det er det verdt!


Skiathos-reisen starter her;Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page