top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

En dag med mange inntrykk i Steinbyen...

Oppdatert: 22. feb.

Å være flere dager i Stown Town er fantastisk! Det betyr dager med masse inntrykk, mange nye lukter, litt shopping, sightseeing, sol og nytelse. Varme kvelder som smyger seg rundt kroppen, vakre solnedganger, og ikke minst - fantastisk mat! Og for meg som elsker å fotografere er det spennende motiver hvor jeg enn snur meg. I tillegg blir vi kjent med en ny kultur og vi lærer om hvordan livet arter seg for kvinnene her på øya. Vi er jo en gjeng med damer, og det å lære om hvordan andre kvinners hverdagsliv er, får en til å stoppe opp og tenke...Neste dag gryr og det er en deilig følelse å kjenne på at jeg er frisk, mageondet er borte! Jeg er litt forsiktig med frokosten; litt yoghurt, frukt og kaffe. Vi dropper malaria-tabletten i dag, etter påtrykk fra flere. Det er nok ikke det jeg ble syk av, men likevel. Vi bor fint, vi sover under netting, smører oss med myggmiddel og vi har ikke sett en eneste mygg så lenge vi har vært her.


Guidet tur i Stone Town med Azisa og Saida

Lik fjoråret starter vi dagene med de kvinnelige guidene våre. De viser oss det gamle sultanatet, sett med kvinners blikk. Vi hadde omtrent samme runden i fjor høst, så vil du lese mer og høre historien bak bygninger og om kvinnekulturen, kan du lese om fjorårets sightseeing her.


Foto nederst til høyre; Linda Maria Kristiansen.


Vi samles utenfor hotellet og følger de trange gatene nedover mot havna og Mizingani road. Her nede bodde May-Helen og jeg de første dagene. Vi stopper i parken mellom Sultanens palass og Undrenes Hus, og får info om bygningene rundt oss og litt Zanzibar-historie. På benken ved siden av meg har en mann lagt seg for å ta dagens siesta, og han våkner ikke, selv med høy skravling og kvinne-latter...


Det er mange fine gjemmesteder for en liten katt, som ønsker et svalt sted å ta sin lille siesta.


Forhodani Garden - en grønn idyll ved havna

Vi svinger innom den hyggelige Forhodani parken. Om kveldene forvandles parken til et stort mat-marked, hvor du kan få smake på lokale retter, blant annet "urojo suppe" eller Zanzibar mix, som den også kalles. En kulinarisk og samtidig kulturell opplevelse, verdt et besøk!


Det gamle "Bobo"-fortet

Så krysser vi veien og besøker "The Old Fort". Azisa og Saida er flinke til å fortelle alt som er verdt å vite. Fortet er nå brukt som et kultur-senter og hovedkvarter for Zanzibar International Film Festival. Men er ellers åpent for alle. Små handelsboder, kunstutstillinger og workshop på innsiden. Vil du høre mer om fortets historie, kan du lese mere i stykket fra fjorårets tur her.


Freddie Mercury's barndomshjem

Foto: Øverst til venstre og nederst til høyre; Linda Maria Kristiansen.

"Don't stop me now , I'm having such a good time".- Freddie Mercury

Vi passerer barndomshjemmet (nå museum) til Freddie Mercury, den kjente vokalisten i rockebandet "Queen". Han var født her på Zanzibar i 1946 av indiske foreldre. I barndommen ble han sendt til India på internatskole. Han var veldig musikalsk og spilte piano fra 12 års alder. Senere flyttet familien til England, hvor han begynte å synge i bandet Smiles, og tok over etter vokalisten der. Han endret bandets navn til Queen og sitt til Freddie Mercury. Bulsara, som var hans egentlige navn, døde av aids i 1991, men Zanzibar har nok aldri glemt han!


Fellesbilde på "Jaw's Corner"

Foto: _idris_photographer.


Midt inni de trange smauene i Stone Town, hvor bare gående og vespa-kjørende kan komme fram, kommer vi til en liten åpen plass der fire veier møtes. Akkurat her, omtrent midt i steinbyen, ligger "Jaws Corner", hvor bare mannfolk får lov å sitte ned.


Vi har oppdaga at vi har en fotograf snikende bak oss, som stadig tar bilder. Kanskje det er en venn av en av guidene? Vi får beskjed om å stille opp og smile til fotograften, og vi er ikke vonde å be...


Foto til venstre; _idris_photographer, til høyre; Ragnhild Nordvik.


Lunsj med innføring i Kanga-tradisjonen


Så er det tid for lunsj, og det skal smake nå. Det er booket bord for oss på Spice Palace hotel, og nå er det godt å få satt seg. Vi bestiller det vi har lyst på og setter oss rundt bordene, før vi får innføring i kanga'ens mystikk.


Foto til høyre; Linda Maria Kristiansen.Kanga'en følger kvinnene fra vugge til grav


Etter en stund er det klart for Asha og hennes medhjelpere som forteller og viser oss bruksområder for plagget kanga. Jentene fra Zanzibar byr virkelig på seg selv, og smilet sitter løst!

Kanga er et  avlangt, fargerikt tøystykke i bomull, med mange fine mønster og påtrykt tekst (alltid et budskap), og kanga er det mest brukte plagget for kvinner i swahili-kulturen.


Allsidig plagg med et skjult budskap

Kanga er det første plagget du blir svøpt i ved fødselen, og det siste du kles i når du begraves. Innimellom der er det utallige bruksområder, og også noen hemmelige som kun er forbeholdt gifte kvinner. De bruker det hele tiden og det gir alltid beskjed og signaler til menn og også noen ganger til naboene, en rivaliserende med-kone, eller det kan vise en persons vennskap eller kjærlighet...

Kuolewa ni haki ufisadi sitaki" - "Ekteskap er riktig, - jeg vil ikke ha korrupsjon/gjøre opprør"... - Swahilisk kanga-ordtak/google-oversatt .

Før vi går får alle utdelt sin egen, personlige kanga. Asha ser godt på hver enkelt av oss, og deler ut etter som ho syns det passer. Og ho gir meg en fin kanga, i mine farger, og jeg er spent på budskapet; "Kuolewa ni haki ufisadi sitaki" - Ekteskap er riktig, - jeg vil ikke gjøre opprør".

Det passer ganske så perfekt, - for jeg har vært gift i 50 år i 2025, men det kan jo umulig ho vite...


På kvelden er det Sundowner og middag på Upendo House

Foto: Zanzibility.


Ettermiddagen løper fort, og etter at noen har vært på shopping og andre har slappet av på rommet, steller vi oss for kvelden og samles i resepsjonen. Vi spaserer den korte veien til Upendo House Zanzibar, hvor vi først nyter solnedgangen på takterrassen, før vi går ned til en fantastisk gourmet-middag i restauranten.


The "Roof-top Bar" - takterrassen

Litt godt i glasset ("Jungle Bird") mens jeg venter på solnedgangen.


Om det er litt varmt på dagen, så er kveldene fantastisk nydelige her på Zanzibar. Det er noe eget med den varme vinden som tar deg i sitt favntak, og smyger seg lett over huden, mens solkula varmer lett og forsvinner ned bak horisonten, mens den blir mer og mer intens oransje.

"Trendy beats, soulful vibes, and delicious bites, enjoy the best sunset always with a sundowner in your hand". - Upendo House

En flott kveld med panoramautsikt over "gamlebyen" Stone Town.


Sola har gått ned, mørket har senket seg og middagen venter... Vi går trappene ned, - til bordet som venter oss...


"The 5th restaurant"

Forretten er fylte auberginer, så hovedretten tunfisk i risotto med dadler, og til slutt en en karamell-ostekake. Alt smaker nydelig! Foto øverst til venstre og høyre, og i midten til høyre; Zanzibility.


En nydelig tre-retters gourmet! Dette er 100% hjemmelaget mat med friske og lokale ingredienser. "Always with a classic Upendo finish!", som det står på hjemmesiden deres.


Kvelden avsluttes i "Secret Garden"


Klokka nærmer seg 21:30, og vi rusler den korte veien tilbake til Emerson Spice og tar turen innom "Secret Garden", som er den "hemmelige hagen" til hotellet vårt. I første etasje her hadde vi kaftan-show i fjor. Nå har de utvidet hagen med en etasje til, hvor de kan dekke på til flere. I tillegg har de laget en "Lene Lounge", oppkalt etter nettopp Lene i Zanzibility. Er man diva og kaftanøse, så er man diva og kaftanøse! Skikkelig gøy å få en "lounge" oppkalt etter seg!En herlig blanding av mur, veggmalerier og grønne planter. De bevarer de gamle murene, så langt det er mulig. Og det er virkelig vakkert, på sin måte... Mange av plantene er store palmer og slyngplanter, som har klamret seg til murveggene i mange år. Det skaper en mystikk og en atmosfære som er helt unik!Det blir ganske fort senga for meg, etter den tøffe dagen min i går. Men det har gått veldig fint i dag, både med mat og ellers. Det har vært en super dag, og hyggelige, nye bekjentskap de står i kø...


I morra blir nok en innholdsrik dag i Stone Town. Da skal vi først ha en strand-dag på formiddagen. Og kveldens middag skal vi få oppleve på søster-hotellet Emerson Hurumsi. Det blir nok en høydare! Det kan du lese om her!


Fikk du med deg starten på reisen vår?


Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page