top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Sightseeing i solfylte California

Oppdatert: 12. mar. 2022

Los Angeles, søndag 03. mars 2002


I dag skal Genti vise oss litt mer av California. Han sier at vi bare må oppleve "Venice Beach", en plass alle som er i L.A. må innom. Selv har vi et ønske om å få se den berømte "Crystal Cathedral", som ligger i Golden Grove, nær Santa Ana.

Genti stiller kl 09.45, etter en heller kort natt. Først blir det frokost på "Shelly"s, og deretter tar vi fatt på veien mot "Crystal Cathedral", kirken som Robert Schuller er kjent for. Vi prøver å rekke gudstjenesten, siden det er søndag, men det er en times kjøring, så vi kommer litt sent. Vi sliter med å finne avkjøringen, selv om det høye spiret syns lang vei. Crystal Cathedral ligger i Orange county, i Garden Grove nær Santa Ana.


En "høydare" av en gudstjeneste

Dørene står på vidt gap, så det er bare å gå inn. Det er bare sååå stort, høyt under taket og rommet er enormt, og med en stor skjerm på høyre side, så selv om du ikke ser så godt hva som skjer framme ved podiet, får alle med seg alt. Det er stappfullt med folk, overalt, og ikke mange ledige seter. Vi blir litt sjokka da vi ser at det er lys beige tepper på gulvene! Vi kan ikke gå framover i radene, fordi dette blir overført på TV og filmfolk er i aksjon, men vi blir "sett" og ønsket velkommen og så vi setter oss bakerst, ned på det lyse teppet. (Hvordan klarer de å holde de så rent, spør jeg meg?)

"Dette er dagen - så fryd deg"

Robert Schuller - som vi har hørt så mye om - taler i dag, over teksten "Dette er dagen som Herren har gjort, la oss glede oss og fryde oss på den". Det er et stort kor som synger og etter gudstjenesten serverer de kaffe og kjeks til alle.


"Krystall-kirken" lever opp til navnet sitt

Robert H. Schuller er kjent for å ikke gjøre ting halvveis, og han har bygd opp dette enorme kirkebygget, og ønsker alle velkommen til "home of the Hour of Power worldwide television ministry and the friendliest congregation you'll ever find!"Han har også startet med "drive in churches", fordi området rundt har "drive in movies".


Crystal Cathedral ble bygget i 1980 og kostet 20 millioner dollar. Kirken er en 12 etasjers glassbygning fylt med lys, og 10.000 glassruter gjør kirken til den største glassbygningen i verden. Her er det plass til 3.000 mennesker og orgelet er det 5. største i verden. Kirken er designet av en arkitekt i verdensklasse; Philip Johnson. Californias sol reflekteres i alle glassrutene i det 236 fot høye speil-kapellet, som er åpent 24 timer i døgnet, året rundt. Kirkens motto er; "Come as you are".

Skulpturpark fra Bibelens verden

Det er et kjempeområde rundt kirken og her er skulpturer fra mange av bibelens kjente fortellinger og nydelig beplantning over alt. I mosaikken i gangveien står det bibelvers, så her kan en lese og memorere. Vi går innom bokhandelen, som også er enorm, og utenfor kirken står et "rødt glis" av en bil, som visstnok skal loddes ut.

"To fisker og fem brød"...

Moses med de ti bud på steintavlene.

Toalett med gullkraner

Vi vet vi er i Amerika, og vi har sett mye fint på vår vei, - men maken til "restroom" som det er her skal du leite lenge etter. Det er iallfall det fineste offentlige toalett vi har vært på. Vi får omtrent sjokk da vi går inn for å gjøre vårt fornødne, og rygger nesten i døra. Har vi gått feil?


Her er det meste i svart og marmor, til og med toalettene er svarte og vaskene har gull-kraner. Her er mahognymøbler, i tilfelle du må vente litt, her er speil med gullkanter og enorme blomsteroppsatser. Oppholdet avsluttes med håndkrem. Hvilken luksus!

Aldri har vi sett noe i nærheten av et offentlig toalett som dette...

Det var moro å få delta på en gudstjeneste i kirken vi har hørt og lest om.


(Robert Schuller døde i april 2015, og så langt jeg vet er det den katolske kirken som nå har overtatt stedet. Red.anv. 2019.)


Videre mot "Venice California"

Genti ønsker å vise oss rundt, så ferden går tilbake igjen, ca. 45 minutters kjøring, mot Venice og stranda mot Stillehavet. Venice ligger mellom Santa Monica og Marina Del Rey.

Vi kan ikke ha vært i L.A. uten å ha vært der, sier Genti. Venice er et distrikt i det vestlige Los Angeles i California. Stedet er best kjent for sine kanaler og strender, men var kjent for hippiemiljøet på 60-tallet, og nå et mer eller mindre bohemsk nabolag og en fargerik strandpromenade.


Stranda er kjempediger, men vannet er iskaldt. Folk har picknick på stranda selv om det er kjølig etter norske forhold. Vi går langs stranda mot Monica Beach, og tar "gate-way"n tilbake. "Venice Boulevard" ender i en av verdens mest berømte promenadegater.


Her er det fullt av folk, som synger, danser og gateselgerne tilbyr all verdens rare ting...


Innimellom er det salgsboder og restauranter. Vi kjøper oss pizza & pepsi og slår oss ned på gresset i solnedgangen, mens skatere og syklende passerer oss på utsiden mot stranden.

"Venice Beach" viser oss en vidunderlig vakker solnedgang. Da solen forsvinner ca. 6. p.m. blir det iskaldt og mørket kommer fort. Vi kjører mot hotellet mens vi passerer "Hotel California", og jeg tar meg i å tenke på "The Eagles" og den kjente sangen med samme navn...

Tilbake på vårt hotell slapper vi av litt, før vi avslutter kvelden på Genti's favoritt-kaffebar; "Starbucks"...

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page