top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

God mat med byggeklosser!

Oppdatert: 17. jan. 2021

Skrevet av: JOURNALISTEN


Nå etter nyttår har vi fått et nytt favorittprogram på TV hjemme hos oss.

Nei, det er ikke Lindmo, The Voice, Mesternes mester, eller andre TV-favoritter. Det dreier seg rett og slett om ”Bra godt”, som vises på TV2 hver ettermiddag.

SJØMAT OG GRØNT: En rett laget på inspirasjon fra ”Bra godt” nylig, med ørret, råkost og rømmedipp. Absolutt velsmakende.

Ja, et matprogram! Jeg har sett mange interessante matprogrammer, men aldri noe som har fenget interessen slik som dette.


I "Bra godt" møter vi Berit Nordstrand, som er lege, kostholdsekspert og forfatter, sammen med programleder og moromann Klaus Sonstad. Til sammen har disse to laget et konsept som både er elegant, underholdende og ikke minst lærerikt. Flust av lekre matretter, samtidig som det er mye kunnskap å hente.


Det hele går ut på om det er mulig å lage smakfull og god mat samtidig som det er sunt for kroppen. Sonstad er sterkt i tvil om dette går, men må stadig vekk akseptere at den ivrige matentusiasten får det til å fungere. Og at det følger dessert med hver hovedrett, har fått begeistringen til å ta av.


Hva er det så Berit Nordstrand forkynner på matfronten?

Mye av hennes filosofi går ut på å finne gode alternativer til blant annet sukker, hvetemel og ikke minst mye av dagens ferdigmat. Det handler om ingredienser som ikke er ”tuklet” med og tilsatt kunstige stoffer, og frukt og grønt uten sprøytemidler. Ekte vare skal det være, fulle av viktige byggeklosser til kroppen, som hun elsker å presisere.


Dermed blir det mye grønnsaker, frukt, sjømat og mye annet som inneholder plantefiber, melkesyrebakterier og antioksydanter som er nyttig for tarmen og dermed hele kroppen. Ikke direkte lavkarbokost, men et fornuftig og balansert kosthold der de riktige råvarene blir tatt i bruk. (Du verden, som jeg har lært…)


Og hvem er vel ikke opptatt av sunn mat? Vi blir nærmest oversvømt av kokebøker om de beste diettene og matoppskrifter. Og jeg skal gjerne innrømme at jeg selv har mange flere kokebøker enn jeg klare å benytte meg av. Men jeg har aldri lært så mye om hvorfor sunne ingredienser er så viktig for oss som i disse programmene.


Grunnen til at Nordstrands filosofi treffer så godt, er utvilsomt at hun tar utgangspunkt i det naturlige og rene, slik maten har vært før produsenter begynte å tukle med den for å tilfredsstille et noe underlig behov om at utseende på maten er viktigere enn innholdet. Et perfekt utseende som kanskje går på bekostning av næringsstoffer, mineraler og vitaminer.

Og så har vi dette med fett. Det er jo som kjent ikke ett fett hva vi bruker og putter i kroppen. Det er vel neppe noe område i kosten som har skapt mer debatt enn akkurat dette. Skal vi bruke fete oster, helmelk og smør med stort innhold av fett, eller skal vi gå for lettprodukter der fettet er tatt mer eller mindre helt bort?


Et stort flertall ev leger og helsefolk anbefaler det siste, men det er også de som tvert imot mener at kroppen trenger fett for å fungere optimalt, og at dette ikke er farlig for verken hjerte eller blodårer. Berit Nordstrand hører med blant disse, og bruker alt hun kan av feite meieriprodukter i sine oppskrifter.


Ja, hva skal man tro? Jeg må nok innrømme at jeg har begynt å helle mer og mer til Nordstrand-linjen. Jeg tenker at dersom det hadde vært noen sære typer av noen ”synsere” som hadde skilt seg ut og sagt noe annet enn ”helsenorge”, så hadde jeg vært skeptisk. Men når det er fullt utdannede leger som i tillegg har interessert seg spesielt for ernæringsfeltet og skaffet seg mye mer kunnskap enn de fleste på dette området, så synes jeg dette er verdt å lytte til.


Det er kjent at det vanlige legestudiet inneholder svært lite om kosthold og ernæring. Derfor er det veldig rart at de som er lidenskapelig opptatt av dette, og virkelig har satt seg inn i dette feltet, møter såpass mye motbør som mange gjør. Man skal liksom ikke si noe annet enn det som det offentlige ”helsenorge” går ut med. Det er nesten som uttrykket ”å banne i kjerka”.


At folk flest lytter til det de fleste leger sier, er for så vidt ikke så rart, men er dette sannheten? Personlig synes jeg ikke det høres så merkelig ut å lytte til folk som har studert inngående hva maten har å si for helsa vår. Og det er da ikke så unaturlig om ”riktig” mat kan utrette mye mer enn piller i forhold til en kropp i god balanse.


Jeg koser meg med Nordstrand og Sonstad hver ettermiddag, og anbefaler gjerne andre å gjøre det samme. Det er mye å lære og mye inspirasjon å hente. Og om sunn mat smaker godt, er jo opp til hver enkelt å avgjøre. Det er jo bare å prøve. Og om en ikke kopierer disse oppskrifter direkte, så er det noe med tankegangen i matlagingen i disse programmene som kan være nyttig å ta med seg.


God appetitt og god helg!

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page