top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Fantastiske "Oliva" og "no.34"

Oppdatert: 1. mai 2021

Hva er det snakk om her? Jo, - nemlig restauranter i den lille byen Nerja på solkysten av Spania. Restauranter som har skjønt det, hva service betyr for kundene og ikke minst hva "sjel og atmosfære" betyr. Vi besøkte flere, - men disse var spesielle. Og maten - den var fantastisk!


Vi besøkte mange restauranter i Nerja, men det var bare noen som fikk terningkast seks av oss, både på service, atmosfære og ikke minst maten. Det at maten er god, er jo veldig viktig, - men det betyr minst like mye at du "blir sett", og at det er så hyggelig å være der at du ikke har lyst til å gå igjen. Det opplevde vi på begge disse restaurantene, selv om de var veldig forskjellige.


"No. 34" - boutique-restauranten med spansk kjøkken

Restauranten hører til et unikt og elegant boutiquehotell som ligger i hjertet av det gamle fisker-kvarteret, i gågata Carabeo, øst for Balcon de Europa. Hotellet er lite, har bare syv rom og suiter, svømmebasseng - også den anerkjente restauranten "no. 34".


Stedet hadde jeg lest om før jeg dro dit, det hadde fått store score på "Trip adviser"og det er lurt å sjekke der, for der er som regel folk dønn ærlige. Vi stikker innom for å inspisere og bestille bord etter en lang dag på Playa Carabeo, som du leste om i stykket om Nerja.

Har du bestemt deg for å gå ut akkurat denne dagen, da er det smart å reservere et bord, da de populære restaurantene ofte er smekk fulle, og det er kjipt å måtte snu i døra og ta til takke med det nest beste.


Litt ventetid før bordet vårt er klart, - så det passer med litt kaldt i glasset mens vi venter.

En skulle tro at dette stedet var eldgammelt, men hotellet var opprinnelig et skolehus, er nå privateid og åpent dørene i 1996, etter en grundig renovering som opprettholdt integriteten i den gamle bygningen. Og de har virkelig lykkes.


Vi ankommer stedet i god tid før kl. 19, og korter ventetiden til bordet vårt er klart med en kald mojito utenfor inngangen. Det er liv og røre i gatene og mye å følge med på. Omtrent presis blir vi hentet og vist til bordet vårt ute på sommer-terrassen med utsikt over havet. På vei gjennom bygningen går vi forbi den originale hovedspisesalen, med små rom som er dekortert i varme farger, mye treverk og naturstein. Interiøret er en blanding av antikke og moderne møbler, gamle malerier på veggene og bord dekket på med stivede, hvite duker. Intimt og koselig. Vi passerer gjester som koser seg i en avslappet atmosfære.


Vi går gjennom en grønn eføy-portal med svømmebasseng på høyre side og kommer ut på terrassen med utsikt over stranden og Middelhavet nedenfor. Et fantastisk sted, en oase av fred og ro, og med blide og hyggelige kelnere som virkelig yter service. Innrammet av rosa bougonvilllea.


Spansk kjøkken og råvarer fra egen åker

Restaurantens spanske kjøkken har et spennende og bredt utvalg av retter. Og de skryter av at de serverer økologiske grønnsaker og frukt, hentet fra deres egen "finca", der sesongen tillater det. I tillegg til olivenoljen da, som er ekstra jomfruelig! :)


Vi velger oss ut en 3-retters meny, og nyter timene og maten til fulle. og betaler EUR 25, + vin, vann og kaffe. Vel bekomme! (I norske kroner betaler vi 35,- for 1 liter vann, 25,- for et glass vin og 20,- for en cappuchino.)Restaurant "Oliva" - balanserer mellom "lokal & global"

Oliva ligger inne på en typisk andalusisk gårdsplass i Nerja, bare ett minutts gange fra den berømte "Balcon de Europa". (Se bildet under.)


Restauranten tilbyr et kreativt kjøkken basert på middelhavsmat, men er åpen for påvirkning fra hele verden.


Vi ankommer på tiden, og finner skiltet ute i gata, mens det på innsiden er en koselig gårdsrom med vannfontene og "juletre". Vi blir ønsket velkommen og vist til bordet vårt og det slår oss hvor lekkert det er her.


Innredningen er minimalistisk og svært trendy. Bordene er mørke, med en smal duk i beige-brunt tversover bordet. Vegger og gardiner i samme farge, bare i forskjellige nyanser. Utenfor vinduene er det en stor terrasse, som har uteservering og utsikt til en rolig gågate. Rolig bakgrunnsmusikk høres.


Oliva får visstnok alltid gode kritikker, og da vi var der (juni 2017) hadde Patronato de Turismo de Malaga nettopp stemt frem Oliva som en av de beste restaurantene på Costa del Sol. Restauranten åpnet dørene i 2011.


Vi velger en tradisjonell meny, og alt smaker kjempegodt. Menyen er liten og sesongbetont. Ingrediensene henter de fra nærområdet. Oliva er kjent for sin biff med sopp og svart trøffelsaus. Husets spesialitet er "Atun Rojo de Albambrada" - rød tunfisk fra Cádiz.


På hjemmesiden deres står det at de alltid ser etter balansen mellom innovasjon og tradisjon, mellom det lokale og det globale, mellom minnet om smakene som er lagret i vårt minne og nyheten om de fremdeles ukjente smakene.


Vi måtte grave litt dypere i lommeboka i kveld, EUR 50,-, men det var virkelig verdt det. Det sier seg selv at restauranten har en fantastisk beliggenhet, og i kombinasjon med svært god mat, er det nesten umulig å ikke få en super opplevelse. Konklusjon på slutten av kvelden; dette kan anbefales! Fantastisk!


Kåret til Michelin-restaurant i 2019

Vel fortjent har restaurant Oliva fått Michelin-status i år. Det kom nok ikke som en overraskelse på gjestene. Michelin-juryen sa dette om restaurant Oliva; "En moderne, innbydende og vellykket restaurant, som tydelig vises av den alltid travle spisesalen og den rolige terrassen utenfor. Moderne middelhavsmat med en internasjonal smak".


Kanskje du også vil lese om Nerja - byen med balkong mot Europa?

78 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page