top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Dronning for en kveld...

Oppdatert: 18. jun.

Dypt der inne, har de fleste av oss et ønske om å få skinne skikkelig, i all fall for en dag eller to! Et ønske om å få pynte oss i vår fineste stas, og ta på vår krone eller tiara, og virkelig få være dronning for en kveld. For meg gikk denne drømmen i oppfyllelse den første dagen i juni, og jeg var ikke alene, - jeg delte den fantastisk, flotte sommerkvelden med 70 andre dronninger. Stedet var Vestre Aker Bispegård i selveste hovedstaden, og innbydelsen kom fra dronningene som virkelig kan det med å invitere til fest, og som tar det helt ut; nemlig reisevertinnene i Zanzibility. Ingen over, ingen ved siden! Denne kvelden var noe helt for seg selv!


Helt siden januar har vi visst om dette, og gledet oss! Zanzibility-damene er tilbake i Norge etter måneder på Zanzibar, med jenteturer både høst og vinter, og nå skal sommeren innledes med et skikkelig "Dronningtreff" i Oslo. Tidligere år har det vært både Feriekolonier i Grimstad og Bukslepp i Ålesund, men dette overgår alt!


Invitasjonen som ble sendt ut fra Zanzibility var innbydende og veldig fristende!


Mange har nok, helt fra de var ganske så små, hatt et ønske om å være prinsesser, i all fall noen av oss.


Jeg kjenner til det fra hjemmefronten, hvor en liten prinsesse drømmer seg bort, når hun kler seg ut i Elsa-kjolen sin, med ekstra flette, og synger med i sangene fra Disney-filmen "Frost". Da er hun Elsa resten av kvelden. Det er helt fantastisk å se hvordan den lille prinsessa lever seg inn i rollen!


Vi som samles i bispegården ved Ullevål Hageby denne lørdagskvelden, er ikke små prinsesser, men voksne damer, og denne drømmen hentes opp igjen, ikke som prinsesser denne gang, men som dronninger!


"I'm the queen of my own fairy tale"... - unknown

En fantastisk Oslo-helg i brek-varme!

Det lover til lå bli en fantastisk helg, hvor sola smiler til oss fra en omtrent skyfri himmel og gradestokken kryper oppover mot 27 pluss. Hvor heldig går det an å bli?


Foto i midten; Tove Arntzen.


Det er høy stemning allerede fredag formiddag, da Helle-damene toger mot hovedstaden, og møter Tove fra Fredrikstad på Majorstua stasjon. Så bærer det opp til airbnb-leiligheten i Kirkeveien. Og det skulle vise seg å være en flott leilighet og en perfekt plassering for lørdagens dronningkveld.Vi henger dronning-kreasjonene behørig opp på kleshengerne, slapper av og lader opp til dronningkveld med en fredagskveld på "Olivia" i Hegdehaugsveien. Det er fantastisk varmt og skikkelig sommer-feeling, og det føles som alle er ute på by’n i kveld!


Foto: Tove Arntzen.


Gjensynstreff og nye bekjentskaper

På Olivia blir det gjensyn med søstrene, Sigrid og Janne, fra vestlandet, og Elisabeth fra Oslo, som har vært tøff nok til å melde seg på uten å kjenne noen, trodde ho. Men jeg har vært på gruppetur med Elisabeth i 2019, og tok selvfølgelig kontakt da ho presenterte seg i gruppa. Elin, fra Helle, er også ny i dette selskapet, og i morra blir det enda flere å hilse på, både for oss "reisende kaftanøser" og for flere som er med for første gang.


Foto: Tove Arntzen.


Trivelig å møtes før den store kvelden, og hyggelig både å bli kjent med nye og å møte "samboere" og venner fra tidligere turer.Et lite "nachspiel" i Kirkeveien avslutter kvelden, og alle er vi spente på hva morgendagens festkveld vil bringe...


Dronningkveld på Vestre Aker Bispegård

Vi pynter oss etter alle kunstens regler, og ifører oss våre vakre kaftaner. Tove og jeg har indiske brudekaftaner og Elin har den første kaftanen som ble laget av Zanzibility, nemlig den alle kaller "sarkofagen" (fordi den er så vakker, tung og forseggjort av vi kan bruke den helt til livets slutt).


Det er tidlig ettermiddag, og jentegjengen fra i går kommer innom for en siste finish, og så er vi klare for den store kvelden!


Nå er det genialt at det kun er fem minutters vandring bort til bispegården, og vi får vist oss fram til flere på veien... Vi gleder oss og humøret er på topp!


Foto: Tove Arntzen.


"I'm the queen of my world, and I wear my crown with pride" - unknown

Foto til høyre; Tove Arntzen.


Det er ikke lange turen bort til selskapslokalet, selveste bispegården, og ved inngangen hilser vi på Elisabeth som Sigrid kjenner fra en tidligere reise.


Noen av dronningene på vei opp innkjørselen til bispegården.


Hverdags-dronninger fortjener også kroner!

Jeg må bare sitere litt fra den flotte bloggen og invitasjonen til Lene Wikander "Tarapi", hvor ho skriver om dronningkvelden;


"Det bor en dronning i oss alle. Og noen ganger må hun løftes frem og feires. Hverdags-dronninger fortjener også krone! Vi har alle gjort og vært mange ting her i livet en dronningkrone verdig. Som kvinner, mødre, bestemødre, men også som hverdagshelter i egne liv. Vi har tatt valg, gjennomført og trosset ting i livet med en dronnings kraft. Det syns vi fortjener ikke bare en krone, men også en trone! Derfor inviterer vi dere til en vakker helaften oss hverdags-dronninger verdig. En virkelig dronning-kveld på Vestre Aker Bispegård i Oslo lørdag 1. juni 2024. For å feire vår indre dronning, bli kjent med andre herlige damer, treffe noen vi kjenner fra før og rett og slett feire oss selv, sommeren og livet en helaften til ende".


Så vakkert sagt, og jeg er så enig, - dette fortjener vi! Og med disse ordene i bakhodet, skrider vi opp bakken og inn på dette flotte stedet, som er pyntet og venter på 70 dronninger i kveld. Den ene vakre dronninga etter den andre, kommer kjørende eller gående inn og snart er vi alle samlet på tunet foran bispegården.


"A queen never bows down, she stands tall with her crown".. - unknown

Foto i midten (stående, med blå, laksrosa og grønn kaftan; Tara-fotograf Trude Westby. Alle andre fotos; Tove Arntzen.


"Living life with grace and ruling with style"... -unknown

Gjensynsglede og mange smil...


Etterhvert som det fylles opp på tunet foran bispegården, mingler dronningene rundt med velkomst-bobler i hånda, mens de klemmer gamle kjente og hilser på nye, fine damer. Dette ser ut til å bli en festkveld av de sjeldne.


Hjertelig velkommen alle vakre dronninger!

Lene og Merete, fra Zanzibility, tar plass på trappa, og ønsker oss alle velkommen. De skuer ut over alle dronningene og Merete sier; "Fy søren, så flotte dere er, og så gøy å se så mange kjente ansikter!" Og Lene roper; "For et syn!"


Foto nederst; Tove Arntzen.


Så blir ordet gitt til Nils Normann, som er forpakter på denne prakteiendommen, og bor her sammen med tre andre menn, "så dette er et herrefellesskap", sier Nils. Han er selv blomsterdekoratør, og har sitt verksted her, hvor han jobber med sine assistenter.


Blindern-gården som ble prestebolig

Foto til venstre;Tove Arntzen.


Nils forteller; Vi er nå på gamle, Nedre Blindern gård, også kalt Vestre Aker prestegård. Den hvite bygningen bak oss er fra 1759, med valmet tak, og rom-inndelingen er fra sånn det var den gangen. Halvor Blindern var bonden som bygde huset, og på slutten av 1700-tallet dyrka han poteter, hadde aprikoser og han hadde bier. Han dyrka for å selge videre og var veldig framsynt. Det at han satte poteter var veldig nytt, og han lærte bort og solgte settepoteter og sørga for matauk i hele landet, som den gang var en del av Danmark. I Norge var det hungersnød, så han reddet ti-tusener av liv.


Foto til venstre og i midten; Tove Arntzen.


I 1850 ble Vestre Aker kirke bygget, og da kjøpte kirken gården av Blindern-familien, og siden da har det vært prestegård/bolig her. De siste 40 årene har det vært bolig for biskopene i Oslo. Og nå bor vi her! "Dette er vårt hjem, så dere må oppføre dere ordentlig", sier han og smiler. Til stor applaus fra 70 damer!


Et knippe flotte dronninger!


Alle har pyntet seg i sine mest fantastiske kjoler, noen har kaftaner. På hodene er det selvkomponerte turbaner med utsmykning, det er kroner, tiaraer og vakre blomsterkranser. "De kule kusinene" har tatt henna-maling i anledning kvelden.


Elisabeth kommer i snakk med en flokk damer som alle er med for første gang. En har fått kvelden i 50-års gave fra søstra si, som hadde sin fulle hyre med å holde dette hemmelig, og jubilanten skjønte ikke hvorfor søstra var så treg og ikke ville væe med på dronning-kveld. Men, nå vet ho grunnen, og det endte godt.


"Wearing a crown is a symbol of the queen that resides within me"... - unknown

Foto: Tove Arntzen.


TARA-magasinet er her med egen fotograf

Det er stas at Norges største kvinneblad, Tara, er representert både med redaktør og fotograf. Hun knipser i vei, og det kommer nok en artikkel i bladet etterhvert, kjenner vi reisejournalist Lene Wikander rett, som har skrevet for dette bladet i årevis. Før vi skal gå inn og samles i stuene, får vi beskjed om å stille opp til fellesfotografering. Og vi er ikke vonde å be...

Foto: Tara-fotograf Trude Westby.


Da klokka nærmer seg 17:00, trekker vi inn i de flotte, gamle stuene fra 1759. Men først må vi inn gjennom gangen, som forteller sin egen historie...


Foto nederst; Tove Arntzen.


Tre gamle, herskapelige stuer på rad

Vi fordeler oss rundt i de tre stuene, etter at vi på vei inn har fått med oss "goodiebags" fra Zanzibility og kvinnemagasinet Tara, som har fylt på med go'biter fra noen av sine annonsører.Operasang og vakker klavermusikk

Og så blir det vakker operasang av Hjørdis Helena Oftestad, som akkurat har gitt ut albumet "Ave Maria throughout the ages", og er en meget erfaren operasanger.Hun fremfører vakker opera-sang sammen med sin egen pianist ved klaveret. Og stuene fylles med vakre toner, selv om vi som sitter i den innerste stua ikke ser så mye, men høre det gjør vi...


Foto: Tove Arntzen.


Så er det tid for bordets gleder!

Så setter vi oss til bords, for å nyte alt det gode som serveres fra buffet-bordet. Det blir skravling, mimring og god tid til prat, både med gamle og nye bekjentskap.


Her er fantastiske retter, og noe for enhver smak. En meny som passer perfekt for dronninger! Det er rikelig med mat, så vi forsyner oss både en og to ganger...


Foto øverst til venstre og i midten, i midten til høyre og nederst til venstre; Tove Arntzen. Foto nederst til høyre; Tara-fotograf Trude Westby.


Det nytes! Og etter hvert blir søtsaker satt ut på sølvfat! Dronninger liker også lørdagsgodt!


Foto øverst til venstre; Tara-fotograf Trude Westby.


"Beneath this crown, there's a heart full of love"... - unknown

Kåring av "Aftenens Dronning(er)"

Mens vi sitter der og nyter vår kaffe, har dronning-juryen (bestående avTara-redaktør Torunn Pettersen, fotograf Trude Westby, Merete Stubhaug og Lene Wikander fra Zanzibility) hatt "møte" for å kåre "kveldens outfit". Det var nok ikke enkelt med så mange flotte kreasjoner, men noen pekte seg ut, og de kom fram til at de måtte kåre, ikke bare en, men to "Aftenens Dronninger"!


Fotos; Tara-fotograf Trude Westby.


Lill-Ann Blauenfeldt kom skridende inn på bispegården i sin egen brudekjole med skikkelig dronning-tilbehør, og med en ekte ridderorden for lang og tro tjeneste som sopran i Oslo Filharmonien. Gro Lyng-Jørgensen har nettopp rundet 80 år, og er fortsatt aktiv både her hjemme og med reiser i regi av Zanzibility. Dette er så vel fortjent! Gratulerer begge to! De ble kronet med et nydelig halssmykke fra Zanzility's egenproduserte juveler fra den nye Mermaid Candy-kolleksjonen.


"Behaving like a queen is work. It's not just about looking beautiful or wearing a crown. It's more about how you are inside". - Julie Andrews

Foto øverst til venstre og høyre; Tara-fotograf Trude Westby. Nederst til. høyre; Tove Arntzen.


Vi har kost oss lenge og vel, og mette og fornøyde må vi strekke litt på beina. Vi tar en tur ut for å se oss litt rundt. Hovedbygget ligger idyllisk til, og er nesten som en park å regne, med sine 11 mål. På framsiden er boligen omkranset av en vakker hage, med frukttrær og blomster.


Foto: Tove Arntzen.


Alle fotos i midten; Tove Arntzen. Foto nederst til venstre; Linda-Maria Kristiansen og til høyre; Tove Arntzen.


"A queen's smile can brighten up the world"... - unknown

Reunion fra to Zanzibar-reiser

Selv om dette er en kveld for hverdags-dronninger, betyr det jo også at vi treffes igjen, - vi som har reist med Zanzibility, både en, to og opptil flere ganger. Og på hver reise treffer vi på nye, flotte jenter, og flere av oss holder kontakten også her hjemme. May-Helen kaller sammen til bilde-taking, og sånn blir det, med hjelp av den proffe Tara-fotografen.


Aida-gjengen - som var sammen på Zanzibar høsten 2022

Her er vi samlet, 12 damer som koste oss sammen på Zanzibar i september 2022. Vi mangler bare tre stykker av totalt 15. Litt av en gjeng! Foto: Tara-fotograf Trude Westby.


Impala-gjengen - som var med på den store Drømmereisen til Zanzibar m/safari på fastlandet i oktober 2023

Her er vi bare fem av totalt 16 damer. Vi mangler damene fra nord i Norge, men også noen fra østlandet.

Foto: Tara-fotograf Trude Westby.


"Wearing my crown of cuteness with pride"... - unknown

Tid for kaftan-show med Tara-modellene

Det er aldri en reise eller en event i regi av Zanzibility, uten et kaftan-show, - det hører med!

Og vi elsker jo disse vide plaggene, hvor vi kan slippe å tenke på å måtte holde inn magen. Og til årets show vises det fram nye kaftan-kolleksjoner i forskjellige lengder, mønstre, farger og tekstiler. Her er det mye lekkert!


Foto i midten og nede i midten og til høyre; Tove Arntzen.


Og denne gang har vi proffe Tara-modeller på «catwalken» , som til vanlig blir brukt til motereportasjer og visninger.


Til sist viser de frem brudekaftanene, og de er virkelig vakre.


De fem modellene iført brudekaftaner fra Zanzibar. Foto: Tara-fotograf Trude Westby.


Etterpå åpner "pop-up"-butikken med kaftaner og smykker, og mange benytter sjansen til å kjøpe seg en ny kaftan eller et vakkert smykke laget av antikke tidevannsperler fra Zanzibar. Frøydis Stubhaug assisterer kjøpelystne dronninger og vi tror vipps'en går varm!"Being a queen means having a sense of humor that rules"... - unknown

Fornøyde damer i festlig lag!

Foto: Tara-fotograf Trude Westby.


Det har vært en fantastisk dag, og dette har vært en stor suksess! Mange ønsker at dette skal bli en årlig tradisjon. Kanskje det blir det?


I hvert fall er det noe vi alle trenger, - det å hoppe litt ut av rollene våre, å tore ta på oss våre kroner og tiaraer, og være skikkelig dronninger en gang i blant!

Foto: Tara-fotograf Trude Westby.


"When queens unite, magic happens. Join the conversation"... - unknown

Kvelden fortsetter til bortimot midnatt, og dronningene mingler og koser seg. Merete finner fram sin dronning-spilleliste som byr opp til dans for dem som vil.


Det tynnes i rekkene, etter hvert som dronningene blir hentet, eller som oss, som tusler fem minutter bortover til Kirkeveien, til et lite nachspiel før vi finner senga.


Foto: Tove Arntzen.


Dette har vært en fantastisk kveld! Det er Zanzibar-varme i Oslo, og det setter en spesiell stemning på det hele. Sånne varme kvelder hører med til sjeldenhetene her hjemme på "berget".


Jeg siterer Lene på tampen av kvelden; "Dette blir en herlig helaften med påfyll for alle sanser enhver hverdags-dronning verdig!" Og alle er enige om at sånn ble det!


Igjen tusen takk Lene og Merete, som drar i gang dette for oss hverdags-dronninger!


"I may not be a queen by blood, but I rule my own kingdom"... - unknown


Siste innlegg

Se alle