top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Feriekoloni - på det blide sørlandet!

Oppdatert: 4. mai

Hurra, - sommerens feriekoloni venter, - noe så gøy! Med en touch av Afrika og Zanzibar, kaftaner og hyggelig kvinnefellesskap inntar 18 forventingsfulle damer fra hele landet Postmannslaget i Grimstad for noen fantastiske sommerdager. Vi skal nemlig på "Stikkelsbæra" feriekoloni!

Jeg har alltid syns det har vært spennende å reise på leir, eller feriekoloni, som det het en gang. Ja, - jeg vet det er en 50-talls greie, og sangen til Lillebjørn Nilsen; "Snilleste gutt på sovesal 1", hører jeg fortsatt i hodet når det er snakk om sommerferie og feriekoloni.


Men denne sommeren er det ikke en feriekoloni for viltre bygutter gjennom en hel sommer, men en tre dagers "pause" fra hverdagslivet, for godt voksne damer. Og det er ikke bare en, men hele fire feriekolonier de har "snekret i hop", disse driftige "Kaftankraft-damene" i Zanzibility; Lene og Merete, som begge kommer fra nettopp sørlandsbyen Grimstad. Siden vi er en gjeng "bærter" på tur, har alle gruppene fått navn etter bær i hagen; kirsebær, moreller, stikkelsbær og rips.


"Ut mot havet" - Foto: Maja Heimstøl

Til vanlig arrangerer Lene Wikander og Merete Stubhaug jenteturer til Zanzibar, ved siden av sine vanlige jobber som journalister, Lene som blogger og spaltist for magasinet Tara, Merete som klipper for TV i flere kjente programmer. De tilbringer begge mye av året på Zanzibar, men ble satt i "korona-asyl", og etterhvert sendt hjem fra Zanzibar sommeren 2020, og det ble bom stopp for turene til den vakre øya utenfor Tanzania. Da kom de på den elleville idéen om å arrangere feriekoloni for voksne damer i sin hjemby Grimstad. De fant Postmannslaget, drevet av Grimstad Bys Vel ute på Marivold i Grimstad-skjærgården, og så var det hele i gang.


Som de selv skriver på siden sin; "Resultatet er blitt program for fire fargesprakende, uhøytidelige og morsomme jentehelger, med fokus på samvær, nydelig mat, praktfull norsk natur og kultur, med skjærgården og seilas med skonnerten "Solrik". Vi har kalt det feriekoloni for voksne damer, fordi det aldri er for sent å bli som ung igjen".


"På programmet står hovedsakelig livsnyting, kvinnefellesskap, latter, fantastisk mat og skjærgårdscruise i vakker natur!"


Postens gamle feriehjem

Unni og jeg starter hjemme i "perlen" blant kystbyene og suser nedover mot "sørlandets perle", tar av veien til Marivold, med en liten stopp på Marivold Resort og camping, videre gjennom en gammel port og plutselig er vi framme. Og vi er ikke i tvil, for her henger det saronger i alle verdens farger på snora, verandaen er pyntet med rosa pelikaner og blomster, og ikke minst - mange vakre damer i feriemodus... Sandkassa er for anledningen blitt stranda på Zanzaibar, med fluktstoler og flamingoer, og kan benyttes etter behov.Bilene står på rad og rekke langs veien, men på gressbakken like ved står tre snertne motorsykler, det er "Kaftan"-raiders - tre skinnkledde og spreke damer i sin beste alder - og som kommer hit på sine bikes. Hvor tøft er ikke det!? Følgebil har de også med...


Thea viser vei til rom nr. 4 i Postens gamle feriehjem, vi blir møtt av blide og inkluderende damer og Liv's hjemmelagde tomatsuppe. Vi benker oss på verandaen med de andre og senker skuldrene. Endelig er vi her!


Her er vakkert pyntet overalt, og det er premiere på nettbutikken til Zanzibility, med et lite, afrikansk marked der vi kan lukte, kjenne og se på de lekre produktene fra kvinne-bedriftene på Zanzibar.


Etterhvert er alle feriekoloni-damene på plass, og vi blir servert Meretes legendariske, tropiske sangeria. Vi koser oss i sola og blir litt kjent. Og været - det er med oss - for værmeldingen har spådd dårlig for oss disse dagene, - men neida, vi håper på opphold og godvær selv om det ikke er supervarmt!


Velkomsttale og multimedia foredrag

Så er det tid for å forflytte oss inn i peisestua for en forrykende velkomsttale og multimediaforedrag med Lene og Merete. Foredraget om Zanzibar, om kulturen og spennende kvinnebedrifter, skaper en lengsel i oss til sjøl å få være med å oppleve dette, - engang... Det går turer allerede i september, oktober i år, og videre både på vinteren og høsten 2022!


Merete og Lene har laget hele 14 vlogger for kvinnebladet TARA, som virkelig er verdt å ta en titt på. Her får du bli med og oppleve stedene hvor disse turene går til, og også besøke noen av kvinne-bedriftene. Og som avslutning på et flott foredrag får vi se noen glimt av morsomme opptak som ble klippet bort før endelig vlogg.

En smak av "Zanzibar på Sørlandet"

Vi kan ikke ha feriekoloni med damene som arrangerer turer til Zanzibar, uten å vise fram den vakre kaftan-kolleksjonen de har fått laget, i samarbeid med SiB (Sisters in Business), som holder til i Oslo, og som gir arbeid til kvinner med innvandrerbakgrunn i Norge.


Det blir kaftan-show ala Zanzibar, med våre damer på catwalken. Kolleksjonen har blitt klar nå til feriekoloniene starter og det er selvfølgelig mulig å skaffe seg et eksemplar, som forøvrig også selges på zanzibility.no, sammen med andre produkter, laget av kvinnebedrifter på Zanzabar.Nydelige kaftaner fra Zanzibility og smykker fra kvinnebedrifter på Zanzibar. Våre vakre modeller leverer med stil...
En gastronomisk høydare!

Kveldens absolutte overraskelse er en seks retters tasting meny fra de innleide kokkene Michael Valborgland, med bakgrunn fra Statholdergaarden, Cafe Løve ved det Norske Teateret, Plah og tidligere kjøkkensjef for Flying Culinary Circus, og hans makker Ole Fredrik Ommundsen som har drevet Groos Sommer-restaurant i Grimstad. Nå representerer de "Fladen Pizza & Grill".

Her brukes det lokale råvarer i sesong og kvalitetsprodusenter er det mange av i og rundt Grimstad; for eksempel Hesnes Gartneri, Fiskernes Salgslag, Jens Eide og de dyktige bøndene i Reddal, som blant annet produserer Reddalspoteten, som Slottet alltid serverer.


Kveldens meny; Tostada med Grimstadreker - Bloody Mary ala Hesnes Gartneri - Grillet tartar med estragonolje og chili - Asparges på grillen med parmesan - Massaman curry med bifangst fra fiskebrygga og Creme Brulè ala Zanzibar. Drikke har vi med selv.


Smaksløkene slår nesten krøll på seg, og vi nyter og nyter. Bedre kan det ikke bli!


Kvelden avsluttes med en liten kveldstur ned til sjøen. Det er havblikk og lyst og fint, selv om klokka nærmer seg 23. Vi avslutter kvelden rundt bålpanna med DJ Merete's spilleliste som høres i bakgrunnen.


Ut på seilas med skonnerten "Solrik"

Vi våkner til nok en nydelig dag, og regnet holder seg fortsatt borte. Det er litt kaldere i dag, så vi må ha med litt ekstra når vi skal ut på sjøen.


Først blir det frokost med Liv's fantastiske, hjemmebakte brød bakt i bakerovnen fra 1600-tallet hjemme i Grimstad, syltetøy fra hagen og kaffe. Vi klargjør oss for båttur...


Vi blir fraktet i flere omganger til en brygge som er dyp nok til å ta imot denne staslige damen, og mens vi venter ser vi oss litt rundt, i dette koselige sørlandslandskapet.


På tokt med Grimstad by's egen seilskute!

Ventetiden er over, og vi ser skuta komme langt der ute med kurs for brygga vår. Ikke alle byer kan skilte med egen seilskute og fast bryggeplass i byhavna, så Grimstad føler seg priviligerte må vite.


Den stolte damen er en 67 fots seilskute, som leies ut til ulike formål, og mange er de som har opplevd Grimstad-skjærgården på denne solide båten. Vi er klar for bølgeskvulp og måkeskrik.


Vi får en flott rundtur i Grimstad-skjærgården, og moro er det å se byen fra sjøsiden. Lene går litt rundt og ho forteller om barndoms-år og besøk til koselige holmer og strender. Visstnok var det herifra at Henrik Ibsens "Terje Vigen" rodde til Danmark.


Vi tar et strandhugg, for pause med reke-spising og bading. Hverken vær eller vanntemperatur frister til bading, men reker og Lenes gode chili-dressing, det både frister og smaker!Stikkelsbærdamer, reker og vind i håret!

Det er skikkelig stas på feriekoloni! Kan en ha det bedre? Reker og hyggelig jentefellesskap!


Det blir en fantastisk tur, i sol og vind og 21 grader! På hjemveien blåser det litt opp, men vi har fått max utav dagen. Dette gir mersmak!Seilskuta "Solrik" av Grimstad.

Ettermiddagen tilbringes på verandaen med kaffe eller noe godt i glasset. En av feriekoloniens damer overrasker oss med å dele ut hatter til alle, og det blir skikkelig "hatteshow", med oppstilling for fotografering, før vi benker oss rundt langbordene for en praktfull middag med flammer og grill fra kokkene våre.


Kveldens buffetmiddag!

Rikholdig meny i kveld også; Bakt Reddalspotet - Røkt tomatsalat fra Hesnes med mandler - Blomkål og druesalat med stikkelsbær- og ekstragondressing - Kremet mais - Romanosalat med parmesandressing - Grillet lysing - Blåskjell med kokos og chili - Marinerte kyllinglår - Surdeigsbrød - Dippsauser - Sesongens dessert.


Etter maten setter DJ Merete i gang kveldens spilleliste, med mye god musikk til å få skikkelig sommerstemning av. Bålpannene er tent og det blir skravling og kos til langt ut i de små timer...


Men tiden løper fort i hyggelig selskap, så allerede neste dag er det tid for hjemreise. Vi får med oss en nydelig vaffel-frokost med hjemmelaget syltetøy og god kaffe før vi takker for oss. Det har vært skikkelig gøy på feriekoloni. Vi var spente på hva vi gikk til, men har hatt noen fantastisk koselige dager her på Marivold og gir Lene og Merete et skikkelig tommel opp! Dette kan de! Vi lar disse tøffe stikkelsbær-riders-damene avslutte vår tid her, der de inntar sine bikes og starter på hjemveien...


Fortsatt God sommer! :)

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page