top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

"Beppe"s julekalender og tenning av julegrana i Norges eldste by

Oppdatert: 8. jan. 2021

Nå er det advent, og ventetiden begynner. Det går fort mot jul, iallfall for oss voksne, men for de små sniler tiden seg avsted. Sånn har det alltid vært og sånn vil det alltid være...


På Tønsberg torv har flere tusen mennesker nedtelling i kor; 10-9-8-7......

Hjemme hos oss har vi flere tradisjoner, også for advent- og juleti'a. En fast "følgesvenn" i vår familie er "Lykkekalenderen", som ungane laga da de var små. 24 fyrstikkesker som er limt på en rund papp-plate. I midten har de klippet og limt på et filt-juletre, og rundt treet har de tegnet alle kosebamsene og "vennene" fra den gang. En av vennene het "Lykke" og var far i husets "hjelper" hver jul; med kalenderen, men også med den faste julerebusen som åpenbarte seg i luke 24, på selveste julaften. Så var det å sette i gang å finne fram til setningen som viste vei til godteposene, akkurat i passe tid til "Tre nøtter til Askepott". Endelig var det jul! (Og skikken lever ennå; den eldste ungen er 43 og den yngste 4.)


Den gamle "Lykke-kalenderen" må opp hver advent.

I noen år nå har også Beppe-kalenderen blitt tradisjon, men nå gjelder det barnebarna. Kalenderne må leveres på døra i Tønsberg, - og helst i god tid før 1. desember. Og Erle - på fire - venter spent på kalenderen sin. "Har du begynt på den Beppe? Er den ferdig snart? Når kommer du med den?" Det finnes flere kalendere på den rosa veggen, men denne er det visst ekstra stas med... Den er enkel og billig, den er håndlaget, og det av selveste Beppe!


Chino følger nøye med i alt som skjer...


Og Beppe setter i gang - i år igjen. Det skal pakkes inn 24 godterier i hver kalender; datoer med røde hjerter til ho på fire og sølvstjerner til han på ni. Det er godt han har med hjelperen Chino, som følger ivrig med, ettersom en og en pakke møysommelig blir gjort i stand. Dette er spennende...

"Er du ikke snart ferdig, - nå begynner jeg å bli lei"...

Fredag 30. november ankommer kalenderne vestfold-byen, og finner sine plasser på spikerne på barneromma i Årfuglveien. Erlemor har stjerner i blikket og gleder seg til i morra, da første pakka skal åpnes.


Etter en hyggelig formiddag med åpning av kalendere og en lang frokost, drar vi ned til sentrum for å oppleve julebyen og å se på tenning av den store julegrana på torvet.

Men først skal vi kikke litt i butikker og gå på kafé, for det hører med i en førjulstid.

Det er mye spennende å se på for en som er fire år og gleder seg til jul...

Den nyåpnede "Espresso House" frister med gode kaker og kaffe...

Lykken for en på fire, er en yoghurt med bringebær og noe godt å drikke...

Så er det tid for å gå til torvet for å se på juletreet bli tent. Men her er vi ikke alene. Flere tusen mennesker har funnet veien hit. Det er skikkelig nedtelling før lysene blir tent på det kjempestore treet. Det var ellers dekorert med hjerter, som var laget av alle barnehagene i Tønsberg.

Så var det gang rundt juletreet før det kom nissebesøk med godteposer.

Her er det gang rundt juletreet, og det er mange både store og små nisser å se.

Mørket kommer fort, og plutselig er torvet nesten tomt. Vi må ta fatt på veien tilbake til kystbyen "perlen" hvor de tenner lysene på grana i morra; 1. søndag i advent.

Ha en god adventstid, og husk å kose dere innimellom alt som skal gjøres...

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page