top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Sjøveien fra Arguineguin til Puerto Mogan

Oppdatert: 25. mar. 2023

Vi ønsker å ta vannveien til Puerto Mogan, og se alle byene fra sjøsiden, der de ligger på rekke og rad vestover fra Arguineguin. Det går nemlig båt hver time, som svinger innom Anfi del Mar, før den ankommer Puerto Rico. Derfra går turen videre til "Gran Canarias Venezia", eller mest kjent som Puerto Mogan. Der har vi tenkt å tilbringe noen timer, for det er et sted som frister å stifte nærmere bekjentskap med.

Det er en rolig søndags formiddag og stille langs bryggene når vi rusler den korte veien forbi bystranda og videre bort forbi fiskebrygga og til den store kaia på andre siden av piren, der ferjene går fra.

Her på fiskebrygga kommer vanligvis fiskerne inn med fangsten sin, og det er yrende aktivitet langs bryggene, men i dag er det stille og lukket her. Jeg har oppdaget veggen med det store maleriet på lang avstand. Så spesielt, men etter hvert skjønner jeg jo hva dette er...


Fiskernes skytshelgen - jomfru Carmen

Hele endeveggen av fiskemottaket er dekket av et vakkert maleri som viser fiskerne som drar på land fiskebåten, med jomfru Maria og Jesus-barnet ombord. Jomfru Carmen er fiskernes egen skytshelgen og hver 16. juli blir dagen behørig feiret over hele Spania, som er offentlig høytidsdag. Fiesta del Carmen er fiskernes egen høytid, men her i Arguineguin og i Puerto Mogan blir dagen privat arrangert, og festen varer i en uke. (Hvem som har malt det vakre maleriet har jeg ikke klart å finne ut av.)

"Viva la virgin del Carmen!" "Lenge leve jomfru Carmen!"

Ute på fjorden ligger seilbåter og flere småbåter og dupper, og i dag er det stille og rolig sjø, i motsetning til gårsdagen, da var det grått, regnvær i lufta og så mye vind at det ikke hadde vært hyggelig å ta turen.

Katamaran med glassbunn og hyggelig billettør

Vi går ombord og finner oss en plass på toppen, med utsikt og rikelig med ledige seter. Billettøren kommer rundt og krever inn euro 14 av hver, og turen tar ca. 75 minutter.


Vi ser Sjømannskirken og strandpromenaden fra sjøen, og det er artig å se de ruvende hotellene som breier seg i sjøkanten. Hotell Dorado ligger til venstre for den lille sandstranda "Costa Alegre", og så følger hotell på rekke og rad bortover strandpromenaden. Vi møter motgående båt, og det tutes i begge retninger!


Like bortenfor vårt hotell ligger Vings eget hotell "Sunwing Resort" og så ser vi tettstedet Patalavaca, hvor det finnes flere gode restauranter. Det er bare en hyggelig gåtur fra Arguineguin.

Billettøren forteller ivrig om det vi ser rundt oss, og han peker vestover (det høyre bildet). "Langt der i det fjerne ser dere Tenerife, og hvis dere kikker godt kan dere se Teide med snø på toppen"!


Første stopp er Anfi del Mar med "hjerteøya"

Båten kjører innom den brede kaia ved Anfi del Mar, eller "Lyng-senteret" som det også blir kalt, etter Bjørn Lyng som startet det hele. Det skal visstnok være et av de beste ferie-anleggene på Gran Canaria.


Et gedigent kompleks, med timeshare-leiligheter som leies ut på ukesbasis, og en kunstig øy, bygget som et hjerte. Anlegget består av litt under 1.000 leiligheter, som disponeres av 30.000 medlemmer, og av dem er det 7.000 nordmenn. En av øyas beste strender hevdes å ligge akkurat her, og den hvite sanden er importert helt fra Bahamas.


I helsetine.no kan vi lese at det eksklusive strandresortet ble bygget på 1980-tallet. Målet til eieren den gang, var å skape en karibisk strand på Grand Canaria. For å klare det importerte han over 1000 tonn med sand fra Bahamas og plantet palmetrær. Det resulterte i verdens mest berømte timeshare-anlegg, nest etter Disney. Da vet vi det...


Personlig er jeg ikke så glad i så store "kolosser", men kanskje det er annerledes når du befinner deg der. Men stedet er i all fall veldig populært, og du kan gå dit på ca. 20 minutter fra Arguineguin, så gå dit og bedøm selv.


Puerto Rico neste!

Når jeg hører navnet Puerto Rico, så forbinder jeg det med det vi nordmenn alltid har kalt "Syden", og det er nok den destinasjonen som flest nordmenn har reist til i alle år. I 2019 besøkte hele 350.000 nordmenn Gran Canaria, og veldig mange av dem bodde nok i denne byen. Puerto Rico regnes som den mest værsikre og solrikeste plassen på Gran Canaria, og på vinteren er det sånn cirka 23-24 grader her, så ikke rart det er populært.

Inni havna ligger det et gammelt sjørøverskip for kai, og her er det mange som skal med ferja. Blant annet er det et stort reiseselskap som har med seg egen film-mann, som foreviger dem hele tiden.


Her i Puerto Rico finnes det flere hundre forskjellige ferieanlegg og hotell, så det er enormt stort. Hele dalen er kunstig oppbygd, etterhvert som behovet ble skapt og turistene strømmet på. Her regner man med at ca. en million turister er innom hvert eneste år. Puerto Rico ligger ca. 4,8 mil fra flyplassen i Las Palmas, og det tar ca en halv time å komme hit, langs motorveien.


Angrybird-parken og shoppingsenteret

Det jeg forbinder med Puerto Rico er Angrybird-senteret, som vi besøkte i 2016, da vi var nedover med barn og barnebarn. Det er et populært sted for de små, men det var også alt vi så den gangen. Da bodde vi i Bahia Feliz og tok drosje fram og tilbake.


Det er også bygget et nytt shoppingsenter lengst inn i dalen, mot motorveien, rett ved Angrybird-parken like ved der bussene stopper. Her er det mange merkebutikker og et eget restaurantområde. Det er også et nytt supermarked, "Mercadona", som ligger litt lenger inn i dalen, hvor du kan handle billig.

Og jammen ble det ikke en kveld i Puero Rico mens vi var her også, for å spise middag og hilse på gode venner fra Kragerø som skulle returnere fra øya neste dag! Da var vi på "Lillebror's Grill House". Mere norsk blir det ikke!


Rett bortafor ligger strandkjendisen Amadores!

Helt øverst midt på bildet, det oransje-fargede hotellet "Serenity", var lenge mitt valg av hotell da vi skulle nedover nå, men jeg ser at det er langt opp fra stranda. Ellers fristet det veldig! Har du bodd der?


Amadores-stranda ser vi fra båten, så bildet yter ikke det stranda fortjener, men likevel, stranda er en av de beste sør på øya! Den er kunstig bygget opp og sto ferdig i 2003. Hit kommer fastboende og turister fra hele øya, og spesielt på søndager kan det være vanskelig å finne parkeringsplass i gåavstand til stranda. Her er det ren, gylden sand og asurblått hav, og kort vei til både restauranter, barer og butikker. Stranda er en halv kilometer lang og bred som en fotballbane. En stein-molo på utsiden gjør at det er stille og rolig her.


Hotellene klorer seg fast oppe i skråningene på begge sider, så bor du der har du kort vei til standa, men veien "hjem" igjen kan nok virke lang og tung... Men noen hoteller har nok shuttle-busser.


Litt lenger vest ligger det lille stedet Playa del Cura

20 minutters gange fra Amadores-stranda, ligger Playa del Cura. Dette lille feriestedet er mindre kjent og har ikke mer enn 10 til 20 hoteller, men samtidig er det deilig fredelig her, og veldig mange som har feriert her, vil tilbake, nettopp pga at det er så stille og godt.


Her finnes det et lite shoppingsenter med noen butikker og restauranter, med en populær gresk restaurant på toppen av senteret. Stranda her er ikke den beste, men det er kort vei til Amadores og det skal også komme ny strand i Tauro, litt lenger vestover, så dette stedet blir nok bare bedre etter hvert.


Lunsjbesøk hos venner som ferier

Nå ser vi stedet fra sjøsiden, men i går var vi på lunsjbesøk her i gråværet. Vi tok bussen, som har stoppestedet like ved der vi bor i Arguineguin, og bussene går hele tiden. Veldig greit, du bare går på og betaler med mynter. (EUR 3,80 for begge.) Da vi kom til Cura var det bedre vær, og vi fikk til og med litt sol på verandaen.

Idyll på "Idyll"!

Her på "Idyll Suites" liker vi oss godt, og leilighetskomplekset her er akkurat passe stort. Dette er et hotell beregnet på bare voksne, med basseng og solsenger. Maten ordner du selv, eller spiser på en av restaurantene i nærheten. Spar-butikken er like ved buss-stoppen og kun kort vei til komplekset.


En tur lands strandpromenaden for å se stranda. Det er kort vei ned, og har ligger flere veldig fine hotell. Stranda er kanskje ikke den fineste, men som sagt tidligere er det mulig å gå til Amadores, selv om du må gå langs klippene bortest på stranda. Mens vi står der er det flere som passerer. En ting som er et pluss ved Playa del Cura; her er du sikret null vind! Dette stedet frister!

Men vi fortsetter båtturen vår langs kysten og vårt mål er Puerto Mogan, som vi har hørt så mye om. Vi er veldig fascinert av landskapet som er bygd av lavastein. Det er nesten som "årringer" i lavaen, med lag på lag oppover. Har det vært et nytt lava-utbrudd for hver strek tro?

Vi ankommer Puerto de Mogan

Litt vest for Playa del Cura ligger Puerto de Mogán, en sjarmerende liten by, som med tiden har blitt et veldig populært feriested. Byen blir også kalt "lille Venezia" pga kanalen "Barranco de Mogan" som går gjennom byen og selvfølgelig fordi det er så vakkert her. De første turistene kom hit på 80-tallet, og det er ikke før i de siste årene at det har kommet store hoteller til den gamle fiskerlandsbyen.

Båthavna i Puerto de Mogan er et imponerende syn! Her ligger seilbåtene på rekke og rad, og kanskje er det siste stopp før Atlanteren og store hav skal krysses, for flere av dem.

Den mest sjarmerende byen på hele Gran Canaria

Vi legger til kai og tar de få stegene inn på brygga, og da er vi midt i en "annerledes verden". Og det føles nesten som vi er kommet til et annet sted enn Gran Canaria. Byen blir også kalt "lille Venezia" pga kanalen "Barranco de Mogan" som går gjennom byen og selvfølgelig fordi det er så vakkert her, men kanskje også fordi husene ser ut til å være inspirert fra Italia, med sine trange gater på kryss og tvers. Alle husene er hvitkalkede, med fargerike detaljer og har en fantastisk blomsterprakt; bougainvillea og hibiskus som henger fra verandaer og klatrer langs husveggene hvor du enn snur deg. Dette er virkelig vakkert!

Fantastisk atmosfære!

Med det samme vi står på kaia og nyter synet, kjenner jeg meg nesten bergtatt. Hvor skal vi begynne, hvor skal vi gå? Men byen er ikke stor, og vi oppdager fort at det ikke er stort med biltrafikk her, og det er nesten det beste. Vi bare går og suger til oss av den gode atmosfæren. Langs kaia og på et lite torv i byen ligger restaurantene på rad og rekke. Folk sitter og nyter dagen og utsikten, og stemningen er fredelig og god.

Fra null bebyggelse og fiskerlandsby til øyas hyggeligste sted

Ved inngangen til 1900-tallet var det nesten ikke bebyggelse i Puerto de Mogán, kun en steinete strand hvor fiskerne hadde sine båter, en stor plantasje og noen få bygninger i den bratte fjellsiden hvor den såkalte gamlebyen ligger i dag, kan vi lese i canariajournalen.no.


Puerto de Mogán kunne bare nås med båt eller til fots via fjellstier. Flere hus og en liten kirke kom til opp gjennom tiårene på 1900-tallet. I dag ligger det tett i tett med bolighus i Puerto de Mogán som klamrer seg fast oppover fjellsiden bak havnen.

De karakteristiske, hvite husene med fargerike striper er typisk for Mogan.


Men fortsatt er Puerto de Mogán en vakker og sjarmerende liten landsby med svært begrenset natteliv. Det genuine kanariske er til stede blant annet ved at lokalbefolkningen fortsatt samles på det lille torget ved ”gamlebyen” for å spille kort og skravle på kveldene og i helgene, leser vi på nettstedet canariajournalen.


Restriksjoner fra myndighetene gjør at bygningene ikke kan være særlig høye, noe som gjør at Puerto de Mogán skånes for tårnhøye hoteller. Og vi får håpe det vil fortsette, for nettopp de lave husene gjør dette stedet unikt.


Langgrunn sandstrand i Mogan

Like ved de koselige bygatene ligger byens sandstrand. Den er 250 m lang, men her er det veldig langgrunt, så kanskje stranda passer best for de minste? Langs strandpromenaden her ligger kaféer og restauranter og her kan også solnedgangen nytes.


Markedsdag hver fredag

Akkurat som i Arguineguin er det markedsdag her i Puerto de Mogan, og her skjer det på fredager. Markedet strekker seg hele veien fra torget nedenfor buss-stasjonen tvers gjennom byen og ut til enden av moloen i havna. Da kommer det folk fra hele øya, for å handle, prute og kanskje også bare for å se og kjenne litt på stemningen. De fleste av de store byene på Gran Canaria har sin egen markedsdag.


Vi har også fått høre at hver mandag er det et mindre kanarisk marked i byen her, med vekt på håndtverk, kunst, keramikk og lokal mat. Det er i området rundt parkeringshuset.

I dag blir det stopp på "Pizzeria 377" til lunsj!

Vi har ruslet rundt en stund nå, så nå begynner sulten å melde seg. Jeg har lest at de har god steinovnspizza her i Mogan, så la oss prøve det. Vi havner på det lille torvet mot havna, i nærheten av musikkpaviljongen. Et koselig og intimt sted, hvor folk koser seg og servicen er på topp. Jeg får til og med ladet mobilen og pizzaen - den er fantastisk!

På veggen, rett ved bordet vårt, blir vi minnet om pandemien vi akkurat har vært igjennom. Her har de også tatt sine forhåndsregler og vært nøye med hygienen.


Timene går fort, og etter å ha avsluttet en topp dagstur nede på en restaurant ved bryggekanten, med en hyggelig prat i lag med kjente fra "perlen" sør i Norge, rusler vi oppover i byen for å finne buss-stasjonen.


En buss går i det vi ankommer, men det er ikke lenge å vente på buss nr. 1, som går fra Mogan, via flyplassen og til Las Palmas. Vi betaler EUR 2,40 hver, kjører strake veien tilbake til Arguineguin, og turen tar ikke mere enn 30 minutter. Veldig praktisk og greit.

Spennende turmuligheter fra havna og opp i fjellene

Helt på tampen her, vil vi tipse om at det er fine vandringsstier som går her fra Puerto de Mogán, og også en vei over fjellet til nabodalen Veneguera, hvor det også fins en liten strand. Vi har ikke vært der selv, men har snappet det opp fra siden canariajournalen.no.

Det fins også en sti over fjellet fra Puerto de Mogán til Taurito.


Ellers er det mye spennende å sjekke ut her. Du kan til og med oppleve spor etter urbefolkningen i den østre fjellsiden.


Videre leser vi; at du kan ta en biltur opp i fjellene til Mogán og videre mot nordvest, da kommer du snart til den blågrønne fjellveggen Los Azulejos, som er et interessant skue, særlig etter et av de svært sjeldne regnskyllene.

Like ved fins en frukt og juicebar der det går an å parkere slik at du kan ta en nærmere titt til fots. Utsikten nedover dalen mot Mogan fra fruktbaren er flott.

Hvis du i stedet kjører rett frem nordover fra Mogan, kommer du rett opp i høyfjellene via en vei som ikke står langt tilbake for Trollstigen i Norge. I fjellene er det naturvernområder med furuskog som er fine å vandre i, og store piknik-områder som er mye besøkte i helgene.

Dammen Presa de Soria, som er omgitt av palmer, er verdt et besøk. Veien opp dit kan tas fra Mogán eller Arguineguin.


Så her skjønner jeg at det er bare å komme tilbake, for øya har mange plasser å utforske!


Før vi returnerer til Norge og kulda, har vi tenkt å leie bil, for å oppleve mandelblomstring, enorme kaktus og huler hvor folk fortsatt bor. Vi har nemlig tenkt oss til Guayadeque. Les om det her!Siste innlegg

Se alle

2 comentários


herta13
13 de mar. de 2023

Esker møten du skriver på kjære Inger Johanne.

Curtir
Ladybird
Ladybird
17 de mar. de 2023
Respondendo a

Takk Herta, så hyggelig at du liker reiseskildringene mine. 😊

Curtir
bottom of page