top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Jentetur - med Erlemor til hovedstaden

Oppdatert: 4. mai

Å dra på jentetur er kjempegøy, - uansett om det er vennegjengen eller flere generasjoner som reiser. Og det er et herlig "frislepp" å kunne dra til Oslo nå - etter 1 1/2 år med korona, med masse restriksjoner og mest hjemmetid! Men har det blitt noe bedre, - neida, ikke i hovedstaden, men det er allikevel annerledes...


Vi er fortsatt på "trinn tre" pga smittesituasjonen, men mange er fullvaksinerte nå, og smitten er størst i skolene og blant de yngre. Vi holder fortsatt meter'n, holder oss hjemme når vi er syke, spriter oss og bruker munnbind når vi reiser kollektivt.


Jenteturen som glapp høsten 2020

Hver høst har bestemor, mamma og Erlemor jentekveld hjemme på Furutoppen hos bestemor, mens gutta er på hyttetur. Vi spiser god mat og snop, ser film og koser oss skikkelig. Men høsten for to år siden planla vi at vi neste år isteden skulle dra på jentetur til Oslo, - til hovedstaden. Der er nemlig Erle født og bodde sine første måneder. Drømmen hennes var å dra dit hvor de bodde, og å besøke Frognerparken; leke i Frognerborgen og se "Sinnataggen". Han hadde ho hørt om, men aldri sett.


Det var en god plan, men så kom korona-pandemien. Vi trodde jo at siden sommeren ikke var så ille, ville det bli bra utover høsten, - men neida, det blusset opp igjen og ingen kunne reise ut av sin egen kommune. Så vår jentetur ble forskjøvet til høsten 2021!


Oslo - her kommer vi!

Første fredag i september starter reisen vår. Koffertene er pakket, hotellet er bestilt for lenge siden og vi er kjempespente, og klare! Det er fortsatt sommer i lufta da vi entrer toget på Tønsberg stasjon og etter mye vandring fram og tilbake i vognene finner oss en plass til vår lille kohort. (Det er nemlig mange som reiser alene som opptar plassene med fire seter, og det syns vi er kjempeteit!)


Vel inne på Nasjonalteateret stasjon finner vi heisen. Vi er i Oslo og veien til hotellet er heldigvis ikke lang.


Smart og supert hotellvalg

Når en reiser med barn - og eldre - er det nok lurt å finne et hotell som ligger i kort avstand til det meste. Vi fant hotell Thon Cecil i Stortingsgata, og det skulle vise seg å være et lurt valg. Både når det gjaldt beliggenhet, service, design og ikke minst; buffet-frokosten.


Vårt superior-rom ligger i 5. etasje, og er stort og lekkert. Hele hotellet er så delikat, med flotte farger og design, og Erle syns det er kjempefint. Vi har stort bad med dobbel vask og Erle har til og med fått en egen seng, enda vi trodde vi skulle ligge alle tre i en stor dobbeltseng.


Det med egen seng er veldig greit, for Erle har med seg mange venner hjemmefra. Nøye ble de plukket ut for å være med på jentetur til Oslo. Og de får plass i senga, og bytter på å være med ut. Siden vi bor i femte etasje, er vi ganske så høyt oppe, og Erlemor sier ho får "gåsehud i beina" når ho kikker ut. Det skjønner vi andre godt!


Pizza på Peppes!

Etter at vi har pakka ut og ordna oss litt, er vi klare for mat. Og heldig er vi som har alt i nærheten av oss. Bare en gate nedover i retning Stortinget ligger Peppes Pizza, - helt perfekt! Her må vi ha på munnbind for å komme inn, og selvfølgelig sprite oss. Men bare vi har fått en plass kan vi ta de av. Her er det koselige "båser", med glass imellom båsene, så dette føles veldig trygt. Ved siden av oss er det en jentegjeng som har bursdagsselskap!


Tilbake på hotellrommet er det snart tid for senga for Erlemor, men først en telefon til Beppe og litt lesing på senga før natta. Bestemor finner fram strikketøyet.


Møte med glassheisen - en spennende reise!

Når en bor i femte etasje sier det seg sjøl at det er greit å ta heis, og det kan være spennende nok for en 7-åring. Men vi må ta to heiser hver gang vi skal opp og ned fra rommet vårt. Først opp til andre etasje og deretter glassheisen opp til femte. Og glassheisen, den var først litt skummel, men etterhvert som Erle lærer å bruke nøkkelkortet og trykke på riktige etasjer, er det ikke skummelt i det hele tatt. Men sjøl bestemor syns det kiler litt i magen...


En fantastisk frokost-buffet

Fra glassheisen kan vi se rett ned på frokostsalen. Og den er kjempestor. Her er det veldig koselig, med flotte farger og flere forskjellige sittegrupper. Siden det er mange folk på hotellet disse dagene, må vi velge tidspunkt for frokosten, og vi har valgt kl. 09:30 begge dagene. Det er smart, så ikke det blir så vanskelig å holde meteren, - men det er kan nok være utfordrende nok likevel.


Vi blir ønsket velkommen av spritflaska og hyggelig personale. Og maten er bare helt toppers!


Siden Erlemor elsker bacon, er det ekstra stas å se det store "fjellet" av bacon som befinner seg på frokost-buffeten. Her er det bare å forsyne seg. Og det er ikke bare bacon her, men masse annet godt også. Her kan vi spise både lenge og vel.


Handletur i Oslo

Det er lørdag og vi må ut og se om vi kan finne noe spennende å handle. Sånn er det jo på jentetur, og shoppe, det er noe vi liker. Erlemor har ett ønske - en lekebutikk, men den mamma visste om på Steen & Strøm er nedlagt, så vi må helt til Oslo City for å finne en.

På veien nedover går vi innom noen dame-butikker, så det blir litt handel på bestemor og mamma også. Nede på Oslo City, på lekebutikken, finner Erle seg en ny venn; Nina kosebamse, som egentlig er en liten hvit mus med rosa ører. Kosedyr er nok det som Erle liker mest å se på, - i tillegg til Barbie-ting da.


Vi slapper av på en liten kafé inne på Oslo City, og mens vi sitter der oppdager Erle at en vaktmann på senteret har fått seg vinger. "Se bestemor", sier ho og peker. Og ganske riktig, han har fått hvite vinger, som blir veldige tydelige mot den rosa bakgrunnen.


Vi tar t-banen tilbake til Nasjonalteateret stasjon, da det er ganske langt å gå, og vi begynner å få dårlig tid. Vi må ha en lunsj og tar en tur innom Baker Hansen i Vika, før vi går "hjem" for å stelle oss litt. Vi skal nemlig på kino kl. 16.


Bestemor og Erle elsker smoothies...

Villhesten Spirit på Saga kino

Da vi planla for Oslo-tur i 2020, skulle vi ha vært på barneteateret "Den kjempestore pæra". Nå er det ikke noe barneteater å gå på, i all fall ikke disse dagene, så da blir det kino. Og det er sannelig ikke så dumt det heller.


En kjempekoselig og spennende film, med god moral. Bestemor koser seg og mamma griner en skvett, så rørende er det. Erlemor er superfornøyd! Denne filmen anbefales!

Storbyjenta Lucy føler seg som en "fisk på land " da hun må flytte fra storbyen til landsbyen. Men hun får nye venner og ikke minst et sterkt bånd til villhesten Spirit. En historie om vennskap og modige jenter, villige til å risikere alt for å gjøre det rette. (Aldersgrense: 6 år.)


Etterpå blir det tid til en rundtur i Spikersuppa og Karl Johan. Det er plantet så fint rundt omkring, og foran Stortinget og i Karl Johans gate holder partiene på med valgkampanjer. Det er tydelig at det nærmer seg valgdagen nå.


Vi avslutter dagen med middag på Egon. Det er mange mennesker på restaurantene rundt om, så det virker som folk gjerne vil ut å spise og møte hverandre igjen. Det er kø for å komme inn på Egon, og lang ventetid, men vi kommer inn, - til slutt.


Søndag og tur med Briskeby-trikken

I dag skal vi besøke Frogner og "gamle trakter", men først blir det nydelig frokost - igjen...

Erle har kjøpt seg "fe-kostyme", og det må selvfølgelig prøves før vi pakker ned koffertene våre og setter dem på oppbevaringsrommet.


Vi går de få metrene opp til trikkestoppen og venter på "Briskebytrikken" som tar oss til stoppet ved Uranienborg skole.


Mamma forteller og viser Erle skolen hvor storebror lekte og kirken hvor ho ble døpt. Vi går forbi stedet hvor de alltid kjøpte pizza, og kommer så ned i President Harbitz-gate, hvor de bodde noen år. Kjente trakter, og rart å være tilbake.


Krumspring i Frognerborgen

Det er kort vei fra Briskeby til Frognerparken, og vi tar den "gamle" veien forbi Frogner Barnehage, hvor storebror gikk, og derfra strake veien til inngangen til Frognerparken, med "borgen" til venstre innafor døra.Erlemor har blikket på Frognerborgen og nå er ho klar for å leke, klatre, turne og henge i tau og ribber. Ho er ikke alene her. Hit kommer mange familier med ungene sine, og spesielt folksomt er det nok på søndager. Frognerborgen ble åpnet i 2006, og skal være tilgjengelig og by på aktiviteter for barn i alle aldre.


Men meter'n den er vanskelig å holde her. Det er godt vi har antibac i veska, som vi bruker flittig innimellom.

Frognerborgen - turmål for mange småbarnsforeldre på søndagene!

Vi benker oss på noen store "trekasser", som fungerer som sitteplasser, og bytter på å være med bort til borgen. For det er jo gøy at noen ser på når en beveger seg rundt. En ting er sikkert; dette er populært og supergøy!


Møtet med "Sinnataggen"

Lekingen er ferdig og vi vandrer innover i den vakre Frognerparken. Historien sier at parken var en del av den gamle Akergården Frogner Hovedgård, som også kjøpte opp områdene vest for Frognerelva fra nabogården i 1788. Gården har i tillegg til parken også gitt navn til strøket Frogner, bydel Frogner og Frognerseteren.


Vi trenger ikke gå langt før vi kommer til broen med flere barneskulpturer. Her, på venstre side, står en morsk Sinnataggen. Han er nok litt lei av å stå her, og hånda hans er nesten blitt til gull, fordi det er så mange som har tatt på den. Noen har forsøkt å stjele han også, og prøvd å sage av han beinet, så en gang måtte han til operasjon.

Alle figurene i Vigelandsparken er nakne, og de skal vise hele livssyklusen, fra fødsel til død. Alle stadiene i menneskelivet. Dette er en veldig berømt park, som blir besøkt av mange tusen hvert eneste år. Det er Gustav Vigeland (1869-1943) som har laget alle disse flotte figurene i granitt og bronse. Totalt 200 skulpturer.


Innenfor Broen ligger Rosariet, det er en plass med masse rose-rabatter og andre vakre blomster. Bak den ligger Labyrintplassen med fontener. Derfra går det mange trappen opp til Monolitten, som er veldig kjent. Den er 17 meter høy og består av 121 mennesker som snor seg inn i hverandre. Derfra er det flott utsikt over byen. Der oppe er også Livshjulet og Soluret.


Men vi har gått langt i dag, og er litt slitne, så vi snur og finner veien nedover til byen igjen. Vi tar en liten hvil på Starbucks, som mamma er veldig glad i, og så tar vi banen ned til Stortinget.


Glade farger på t-bane-stasjonen Stortinget.

Da er vi tilbake der vi startet og har kort vei ned til hotell Thon Cecil, hvor vi henter koffertene våre og sier takk for oss. Vi blir ønsket velkommen tilbake en annen gang.


Vi triller koffertene opp gata til Mac'ern og Erlemor får seg en "Happy Meal" før vi vender nesene mot Nasjonalteateret stasjon og tar toget tilbake til Tønsberg.Bestemor og Erle - slitne etter en morsom jentetur til Oslo! :)

Tilbake på skolen foreviget Erle jenteturen til Oslo på sin måte. En flott tegning som har fått med mange detaljer!


Jentetur til Oslo - Tegnet av Erle 7 år.


Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page