top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

En sommer er over i "perlen" blant kystbyene

Oppdatert: 1. mai 2021

Å feriere i egen by er ganske koselig. Jeg vet også at Kragerø er en flott ferieby, og at folketallet mangedobles i noen hektiske sommeruker, så her pleier det å være trangt og nokså kaotisk. Men det er sånn det skal være, og vi liker det, selv om det er litt godt når fellesferien er over og vi får byen for oss selv igjen. Men da blir det fort ekstra stille, og det går ikke lang tid før vi lengter til neste sommer, med liv og røre i den lille, rare byen vår...

Denne sommeren forsvant nokså fort, - hvor ble den av? Rakk vi å nyte den i det hele tatt. Vi hadde mye program, og dagene fløy avsted. Tidlig ferie i år, og tre uker løper raskt. Og vi fyller ferien med hytteturer, slektsstevne, besøk på konferanser og avkommet inntar heimen, med barnebarn og feller. Det blir tid til en liten bytur, en kveld, mens Beppe holder fortet. Vi besøker for første gang "Bakhagen" på Tollboden, og blir ikke skuffet. Du sitter der i eplehagen og slapper av, og kvelden er fantastisk.



Sønnen inntok barndomshjemmet alene - for en uke - og var ennå ikke i feriemodus, - nei jobben var med og måtte passes hele uka til endes. I tillegg til å låne "hjemmekontoret" i heimen, fant han en fantastisk løsning her i "perlen"; en kontorpult han kunne leie for en dag eller to, og i den rimelige leia var det kontorplass, WiFi og til og med inkludert kaffe! Han var over seg av begeistring, og anbefaler det til alle som er innom Kragerø på sommeren, men ikke har tid til å flate ut på solsenga riktig ennå. Det går an å kombinere! Hva det het? Kragerø Cowork, og ligger fantastisk til nede på brygga, og med den utsikten på kjøpet.



Det er så hyggelig med besøk og ferie, - men plutselig er den over... ferien altså. Tilbake på jobben er sommeren fortsatt der, men akk, hvor fort en kveld går. Heldigvis klarer vi å klemme inn en nattåpent-kveld i den koselige byen vår, - med mye folk, liv og røre. Det liker jeg, - å sette meg på en utested å bare se på livet. Og det er fantastisk hyggelig stemning i Kragerø, min egen barndomsby, noen korte, hektiske sommer-uker, hvor byen invaderes av turister. Jeg må innrømme det, - jeg har alltid likt sommeren, og turistene, men så plutselig er fellesferien over, og alt blir stille igjen i byen. Gatene tømmes, og roen og stillheten kommer tilbake. Bare avbrutt av en busslast med turister på dagstur eller et cruiseskip med utlendinger som har noen korte minutter til rådighet i byen.



Overnatting med utsikt til golfbanen

Midt i august blir det tid til et overnattingsbesøk i en av hyttene ved Kragerø Resort. Min gode venninne fra barndommen har fått seg et koselig landsted, og ringen er sluttet. Ho er tilbake der ho startet sine barndoms-somre hos mormor og morfar. Hva er bedre enn en skikkelig jentekveld, med mye prat, god mat og drikke, til langt uti de små timer, for så å bli kjørt ned til ferja neste morgen, og å rusle de få metrene langs bryggene og på jobb. Da tøyer du sommeren.



Den siste båtturen uti skjæra

Det er en stille og fin dag, en av de siste i august, sola skinner og gradestokken passerer 24 grader. Det føles som om sommeren er tilbake, - men vi vet det er en siste hilsen før den tar farvel for i år. Vi pakker bagen og drar ut med den lille jolla vår, - helt ytterst i skjæra. Det blir en fantastisk dag og vi nyter til fulle... Det er stille på sjøen i dag, - bare noen få båter, også Leirskolen, som er på tur med ribben og en drøss med oransje vester. Litt av en start på skoleåret. I skortene på svabergene klorer strandnelliken seg fast, bjørnebæra er ikke helt modne ennå, og røsslyngen har fått skikkelig farge.



Strandnelliken holder stand, sammen med balderbrå, og gleder oss lenge...

På hjemveien kaster Fisker'n ut harpa og får med seg noen fine makreller hjem. Vi nyter en vakker solnedgang, - så fantastisk som det bare kan bli en sensommerkveld i Kragerø-skjærgården.



En sommer er over...

Sangen de alltid avslutter med på siste "Reiseradio"-dagen - hvert eneste år; "En sommer er over, - men minnene om den består"... med Kirsti Sparbo. Den må liksom være med, og det er vemodig også, at det er slutt for denne gang. Men vi er heldige her oppe i nord, som kan kose oss med fire årstider, som hver har sin sjarm. Og sommeren - den kommer igjen til neste år, - det er bare å glede seg...


Inger Hagerup's dikt "Sommerøya" får avslutte denne sommeren, sammen med dette bildet;


"Hav og himmel kinn mot kinn. Motortøff og sønnavind. Måkereir og terneskrik. Hvite hus i hver en vik. Sjøsprøyt over glatte skjær. Ingen lekser. Ingen klær. Men vet du hva det beste er? Jo, hele øya er full av svarte, søte, store, bjørnebær!"



Siste innlegg

Se alle
bottom of page