top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

På havets bunn i Zanzibar-kanalen

Oppdatert: 13. apr.

Det er stort å få oppleve dette! Å få være på safari igjen, og på et så vakkert og gjennomført sted som Saadani Safari Lodge. Vi våkner til en ny dag, og i dag skal vi på en liten morgensafari, før vi kjører ned til sjøen og tar båter over til en nydelig sandbanke. Dette blir en dag med bush og sand!


Foto: Zanzibility.


Det er torsdag, og vår andre dag på safari. Vi har satt klokka til vekking på 05:30, for å få med oss soloppgangen. Og hvilken soloppgang det vil bli! Himmelen er skikkelig oransje, det er fortsatt mørkt ute, men vi lurer oss forsiktig utafor døra for å ta noen bilder. Vi speider etter dyr, - har det vært noen her rundt dørene i natt tro? Vi forter oss inn igjen...


Plutselig oppdager vi en vakt som står utenfor. Han banker på og sier; "Time to go to the reseption". Jeg sier at det må være en misforståelse, - vi skal ikke på tidlig-safari i dag. Vi skal til frokost 07:30.


Det er fortsatt mørkt da vi titter ut kl. 05:30.


Vi hører bølgene som slår innover stranda, veldig beroligende. De overdøver lydene fra bushen, fra fugler og annet som vi hører hvis vi går til vinduene på baksiden av hytta. Det er nydelig å våkne her, og senga er fantastisk, så natta har vært god!


Plutselig oppdager vi at det er mange som rydder stranda for tang, de går der med river og spader og rydder opp etter natta. Men da forsvinner vel alle løvesporene som eventuelt har vært der også? Så kommer solkula over horisonten, og jeg må ut igjen. Alt er gyldent og veldig vakkert!
Klokka har nå så vidt passert seks og flere dhow-båter kommer seilende forbi over horisonten og blir silhuetter mot sola. Er det fiskere som skal på jobb tro? Det er så vakkert, så vakkert. Jeg må ta meg en tur langs stranda...


Dhow-båtene på vei til fiske...


Morgenstund har gull i munn, sier ordtaket, og det kjennes sånn her jeg vandrer i den brune sanda, og setter mine avtrykk. Jeg leter etter løvespor, men alt jeg finner er bare spor etter rangernes støvler, tynne slangespor og noen rare traktorspor, etter noen små kryp...Så er det tid for frokost! Jeg har bestilt litt for lite til frokost i går kveld (du bestiller hva du skal ha til neste måltid), men jeg får noen små pannekaker som er til overs, og som ingen husker at de har bestilt. Nydelig ananas-juice, kaffe og toast med kanel, smør og en slags søt chutney. Nydelig!


Klare for sandbankedag og safari underveis til stranda


Rundt kl. 09:00 setter vi oss i safaribilene og kjører gjennom bushen og får med oss litt safari på vei til sjøen. Vi har pakka med oss en bag med alt vi trenger for en dag med bush og strand.


Nå på morran, når temperaturen fortsatt er sval, er dyrene mest aktive. Men vi aner jo ikke om vi vil få se noen dyr i det hele tatt, for dette er afrikansk villmark, men siden vi er her i flere dager har vi flere sjanser...


I Saadani Nasjonalpark lever både løver, elefanter, leopard, vannbøffel, flodhest, giraff, zebra, aper og flere hundre fuglearter, inklusiv struts. Krokodiller, gaseller og de aller fleste dyr vi forbindeer med den afrikanske savannen. Bortsett fra det utrydningstruede nesehornet.


Det er mye å ta bilde av, mange vakre trær og palmer. Landskapet er bush-aktig og det er ikke så mye dyr å se på dette strekket. Vi ser noen "blue monekey" og noen impalaer langt borte, men turen til sjøen tar ikke så lang tid, og plutselig skjærer vi av hovedveien og det bærer ut til stranda der båtene venter for å ta oss ut til tidevannsøya i havet.


Klare for den oransje sandbanken


Nede ved Det indiske hav og Zanzibar-kanalen ligger to båter og venter på oss for å ta oss utover til den oransje sandbanken, som befinner seg over vann kun noen timer i døgnet. Vi må vasse ut til båtene som ligger med bakken til. Det er litt urolig vann og buksene blir våte til langt oppå låra, men hva gjør vel det... Så setter vi kurs mot sandbanken langt der ute...


Foto i midten til høyre; Linda Maria Kristiansen.


Vår tidevannsøy åpenbarer seg, og vi trår ærbødig ut på den oransje-brune "øya", uberørt etter å ha ligget på havets bunn i mange timer, for så å vise seg i noen få timer før tidevannet tar den tilbake, to-tre meter under vann.


Før vi trådde ut av båten var det ingen spor etter føtter, kun vakre skjell!


Foto nederst til venstre; Zanzibility.


Det første vi gjør er å bade, og vannet er helt fantastisk! Plutselig står en blid jente fra lodgen foran meg og serverer mango-drikke med bobler av stettglass! Plastikk riktignok, men de har stett!


Det blir badebilder med høy stettglass-føring. Det er supervarmt og sola steiker. Så solkrem med faktor 30, som er snill med korall-revene, påsmøres ofte. Sandbanken blir større etterhvert som vannet trekket seg tilbake, og så er det tid for mer å drikke; vann, cola, champagne-bobler, - alt du måtte ønske!


"Maisha marefu!"


Gutta fra staben til Saadani Lodge rigger til stoler og bord og sørger for at vi får skygge når vi skal spise lunsj. Sandbanken byr også på fantastiske snorklemuligheter og flere benytter seg av det.


Så er det tid for lunsj!

Foto nederst til høyre; Zanzibility.


Ca. kl. 13 er det tid for lunsj. Det blir servert friterte fiskekaker med kingfish og veganske kaker med grønnsaker. Det er pastaskruer med strimla biff og noen med grønnsaker for veganere. Så noe for enhvert smak! Det smaker helt fantastisk nå, og det er fortsatt litt varmt! Dessert; - ja det er dessert også, helt her ute - ostekake av geit. Og det smaker nydelig! Det eneste som mangler nå er kaffen, - men den får jeg ha til gode. Litt vann og bobler gjør susen.


Lunsj på "havets bunn"

Foto: Zanzibility.Etter lunsjen blir det et ekstra siste bad på flere, og gutta fra staben hiver seg med. Plutselig begynner de å synge "Hakuna matata"-sangen og Per Spellmann, og det er skikkelig party-stemning. Og gutta tar selfies for å legge ut på alle sine sosiale medier.


Foto i midten. og til høyre; Zanzibility.


Vannet har begynt å komme tilbake, så nå er det på tide å bryte opp. Alt blir raskt pakket ned og 14:45 er vi igjen i båtene og forlater sandbanken vår, som snart forsvinner i havet. Bare fotsporene våre er tilbake på øya, enn så lenge...


Foto: Zanzibility.


Foto til høyre; Linda Maria Kristiansen.


Vi er snart ved bilene som venter på oss, og ca. klokka 15 begynner vi på hjemveien. Det blir en liten ettermiddags-safari med en liten ekstra sving, selv om dyra nok er litt dorske nå midt på dagen. Men det skal vise seg å få full uttelling!


En liten ettermiddags-safari med store opplevelser

Vi er heldige og møter på en liten elefant-familie på vei til vannhullet!


Når du kjører på veien her i bushen skjer det stadig noe. En grein har lagt seg langt uti veien, og den må hugges ned. Vi stopper og en av gutta bruker elegant macheten sin.Plutselig stopper bilen igjen, og det viser seg å være en "blue monkey" som har dukket opp, og det er flere i trærne omkring. Den blå apen, eller diademed apen, er en art av "ape fra den gamle verden", som er hjemmehørende i Sentral og Øst-Afrika, sier Wikepedia.


Bøffelflokken kommer mot oss


Klokka 15:45 dukker plutselig en bøffelblokk opp, og alle tre safaribilene kjører av veien og mot flokken. Vi kommer fra litt forskjellige kanter, og de blir nok litt engstelige og begynner å bevege seg så støvføyka står rundt dem.


Det er ca. 80 i tallet, tror guiden vår. Han sier også at hvis flokken blir truet, f. eks. av et kattedyr, så prøver flokken å verne om hverandre. Han som står i front er lederen. Det er de gamle og svake som blir løvemat.


Begge foto nest nederst; Zanzibility.


Jeg føler meg utrygg et lite øyeblikk, men regner med at mannskapet i bilene har full kontroll, - dette har de gjort mange ganger før. Og de vet nok alt hvordan dyra reagerer. Flokken forsvinner vekk, men det var en gøy opplevelse. Skikkelig action!


Så dukker savanne-elefantene opp


Dagens høydepunkt er den lille elefant-familien som er på vei til vannhullet. De andre bilene er der før oss, og vi får raskt beskjed at de har oppdaget familien, men vi blir stående litt lenger unna enn de andre, men får tatt greie bilder likevel. Dette er moro!


Oj, dette er litt uvirkelig, så jeg nesten må klype meg i armen. Dette er kjempestore dyr, - ja, afrikansk savanne-elefant er verdens største nålevende landbaserte pattedyr, leser vi på Wikepedia. Arten inngår som en av to nålevende arter i slekten Loxodonta i elefantfamilien. Savanne-elefanten tilhører jordens eksisterende megafauna. Begge kjønn har støttenner, men hannens er størst. Hanndyra kan veie opp til 6000 kg og bli 3,2 m høye, mens damene i flokken kan veie opptil 3000 kg og kan rage 2,2 - 2,8 m over bakken. Dette er en liten flokk på fire dyr, antagelig en familie.De er nok på vei til vannhullet, og vi sperrer veien for dem, så etter en stund begynner de å vifte med ørene og snabelen, og da er det på tide å fjerne seg, sier Godlisten.

Vi kjører videre og ser giraffer igjen, men langt borte. Klokka 17 er vi tilbake på lodgen.Maridadi - suiten vår!

Det jeg tenker mest på etter å ha kommet på hytta igjen er å få tatt en dusj og vaska håret, og da kan jeg samtidig ønske dere velkommen inn, så dere ser hvor fint vi har det. "Karibu sana!"Maridadi-suitene er 70 kvm store, og alle ligger rett på sandstranda i Det indiske hav. Hytta har swahili-design og som du har sett har de havutsikt. De har en-suite fasiliteter med utvendig dusj, låsbar piratboks/safe (kista på gulvet), papapyer, badekåper, lommelykt, sjal, overheadvifte, myggnetting, kontorbord og wifi. Lokalt utskårne møbler laget av kokosnøtt og drivved. 100% solcelledrevet. Maridadi betyr "elegant" på swahili, kan vi lese på hjemmesiden, akkurat som Anna fortalte oss da vi kom.Dobbeltsenga er stor og har god madrass. Bak veggen bak senga skjuler badet seg, med åpen inngang på begge sider. Badet har to vasker, toalett på ene siden og dusj på andre, bak en liten skillevegg i mur. Badeproduktene er alderes nydelige; "Inaya Zanzibar" med coconut & lime.Går du videre ut bakdøra fra badet, kommer du til en skjerma uteplass med dusj!Sola går ned i vest ca. klokka 18, og så blir det fort og brutalt mørkt.Middagen i dag skal serveres ute ved bassengområdet kl. 20. Vi tar på den tykkeste kaftanen i kveld, nemlig den vi kaller "sarkofagen", for å holde moskito'en borte. Men den har vi ikke sett noe særlig til...


Menyen i kveld er kremet blomkålsuppe, biff med potetstappe og grønnsaker. Sjokoladekake til dessert, i blåsten. Etter å ha skrevet på lista hva vi vil ha til frokost og lunsj i morra, bærer det rett til hytta. Det har vært en eventyrlig dag til lands og til vanns, og nå er vi trøtte.


I morra må vi opp 04:30, for kaffen kommer klokka 05:00! Og morra-safarien starter presis 05:30, - ved resepsjonen. Vil du være med, så les her!


Fikk du med deg starten på reisen vår?
Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page