top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Arendal Herregaard - fristed med hvilepuls

Oppdatert: 9. apr. 2023

Hva er mer forlokkende enn en jentetur til et stille og rolig sted, inkludert spa og fantastisk mat! Tre dager i luksus, gå til ferdig mat, oppredd seng, og få egentid og spa-behandling i tillegg. Bedre kan det ikke bli. Vi er litt slitne jenter som trenger å komme oss litt bort. Dette er perfekt akkurat nå, midt på sommeren, i en travel ferietid...

Det er starten av juli - sommermåneden - og med travle dager, både hjemme og på jobb, er det godt å kunne komme litt avsides og bare nyte! Og prisen er fantastisk, NOK 2.100,- p/p for to netter inkludert frokost og 2 x 5-retters middagsbuffét. Vi får en alkoholfri velkomstdrink ved ankomst og tilgang til spa-avdelingen, pluss gratis parkering. Vi slår til!


Unni kommer fra hytta på resorten og jeg hjemmefra, og så bærer det i vei fra Kragerø-"perlen", den korte veien til Tromøya, nærmere bestemt Færvik.


Overnatting og servering siden 1929!

Arendal Herregaard spa & resort ligger på Tromøya utenfor Arendal, helt syd i Norge. Det er bru over til øya, så bilvei helt fram. Vi ankommer ca. kl. 16:00 og skjønner fort at dette virkelig er en gammel herregård, der den ligger og kneiser med utsikt over havet like ved. Her har de tatt i mot gjester siden 1929, så her har det lenge vært servering med personlighet og tradisjon.

Med i kjeden "Unike hoteller"

Vi blir tatt godt i mot i en fantastisk koselig og gammel, ærverdig lobby, som er innredet som navnet tilsier; en gammel og staselig herregård. Her er sittegrupper i varme farger, flotte krystall-lysekroner i taket, og vakre, blå tepper i trappa og gangene. Det er teak-møbler og stilen er maritim, som seg hør og bør her på sørlandet.


Det fire stjerners hotellet Arendal Herregaard spa & resort er med i kjeden "Unike hoteller", som byr på personlig service og det lille ekstra. Hotellene skal være enestående og det er full fokus på hotellopplevelsen. Det blir spennende å se om herregården innfrir...


Junior-suite med balkong på enden øverst

Vi har oppgradert til suite, får utdelt våre nøkkelkort og tar fatt på den blå trappa, men hotellet har heldigvis en liten heis. Her er 40 rom, eget tv-rom og bibliotek. I andre etasje kommer vi til en koselig sittegruppe med dør ut til en felles balkong, og det slår oss hvor delikat alt er her. Alt fra farger til interiør. Vårt rom ligger i enden av den lange gangen og balkongen er på den ene kortveggen av bygningen, men vi ser sjøen.

Rommet er koselig og maritimt, selv om dobbeltsenga nok kunne vært litt større eller aller helst en twin-seng. Men dette går bra, hvis ikke får vi ligge "anføttes"! Det er middag kl. 19, men vi er sultne, så vi nyter det fine været og finner oss en plass på terrassen ved inngangen, hvor vi deler en velsmakende pizza!

Her ute på plattingen er det sittegrupper med runde bord og noen dype stoler med rustikke bord i betong, med kull-ovner i midten for lune kvelder.


Vi er klare for middag!

Vi steller oss og gjør oss klare til en 5-retters middag, og gleder oss veldig. På vei inn til spisesalen går vi via lobbyen og en gang med nydelige møbler og små sittegrupper. Det er bøker i hyllene, så kanskje dette er biblioteket, hvor en kan sitte å lese og nyte noe fra baren. På veggene er det malerier og sitater fra sjølivet. Terje Vigen skuer ut mot havet og skipsklokken varsler avgang...


"Henrik Ibsen; Terje Vigen som røgte sin dont som los på den Yderste Ø".

Vi får anvist en plass da vi ankommer spisesalen. Det er ganske så fullt her, og personalet har det travelt. Men vi nyter å bli vartet opp! Den første dagen er det laks med stekt kål og neste dag er hovedretten hjortemedaljonger.


Kvelden avsluttes med å sitte å drømme om innendørs-bassenget i spa-avdelingen. Kanskje i morra? Det blir tidlig kvelden. Vi vil lese på senga og hvile det vi kan...

Neste dag blir det frokost på verandaen ut mot havet!

Vi nyter en god frokost ute i det fri. Det er flott vær i dag også. Det eneste aberet med å sitte her ute er at vi må passe på så ikke måkene tar maten vår.


Vi har utsikt til hagen og den er både stor og rikholdig. Det er satt opp tak over sittegruppene ute på plenen og det er sand under liggestolene. (Det er bare stranda som mangler...) Men på andre siden av huset er utebassenget, som er åpent i sesongen; 01. juli til 15. august. (Er det fortsatt Arendals eneste utebasseng for offentlig bruk tro?) Til venstre kan vi se et lysthus som vi titter inn i, og nedover mot vannet skimter vi hyttene og glamping-teltene. Nå vil vi utforske området, og se om vi kan finne stranda...

På tur i nærområdet...

Vi har ikke gått langt før vi ser sommerstuene. 10 feriehus i to etasjer (52 kvm), beregnet på selvhusholdning. To soverom, stue, kjøkken og bad. Det er mulig å benytte seg av hotellets fasciliteter, står det å lese på hjemmesiden deres.

Det ser skikkelig koselig ut å feriere i disse små feriehusene. Og mellom disse og glamping-teltene, som forøvrig er spredt litt rundt omring, ligger sand-volleyballbanen.


Glamping og Domen - årets hit og verdensopplevelser!

Vi ser glamping-teltene som er spredt utover området nedenfor hotellet. Jeg har hørt om glamping, men aldri kikket inni et sånn telt. Vi ser en kar som jobber med å klippe plenen, og spør han pent om vi kan få titte inn i et telt som ikke er bebodd. Joda, det får vi lov til. Og jeg var virkelig overrasket, det var kjempekoselig der inne. Utedusjen er skjult rundt et tre midt på plassen! (Bilde øverst til høyre.) De har glamping både for to og fire personer, og glamping det ble kåret til "årets hit", både i 2020, 2021 og 2022!


Til høyre midt i bilde-rekka ligger "Domen", eller den gjennomsiktige, runde kuppelen. Den går det også an å sove i. Og tro det eller ei, det var den største nyheten på herregården i 2021, og Domen den ble kåret til en av verdens "topp 15" opplevelser for overnatting i 2020. Frokost og middag serveres på hotellet. Jeg syns det ser spennende ut å overnatte i Domen, men jeg hadde likt det bedre hvis det var midt inni skogen uten innsyn fra alle kanter. Kan det bli noe privatliv her? Jeg bare spør...


Men her er mye å velge i; du har hotellrom, det finnes leiligheter i annekset "Lille Torungen", på andre siden av hotellet, og de frister til og med med overnatting i "hammock"!

Vi passerer Glamping-området og styrer nesa mot sjøen. Det er ikke langt til havet, og det lille neset Spornes, som ligger på utsiden av Tromøya, like i nærheten av Hove.

Først er det en liten sti gjennom lauvskogen, før vi kommer ut på rullesteinene som følger øya.


Spornes-stranda på Tromøya

Her, vest for neset, ligger et område med sandstrand, som benyttes som badestrand. Utenfor Sporneset eller Hove-odden som den også kalles, er det kun noen få skjær mot havet, så noen somre er det sandstrand her og andre somre er det bare rullestein. Det er spesielt. Her er gress-sletter og fine svaberg hvor en kan nyte noen timer...

Det er sand her i år, men akkurat i dag er det så mye vind at det frister ikke til bading i sjøen, men å nyte sola det er vi go'e på, så vi finner oss en plass og nyter dagen...


Raet nasjonalpark - for kommunene i sør

Raet nasjonalpark er en nasjonalpark i kommunene Arendal, Tvedestrand og Grimstad i Agder fylke. Nasjonalparken ble opprettet 16.desember 2016 for å verne et stort naturområde i sjø og på land, står det å lese på Wikepedia.

Sommeren er vakker - med sine irrgrønne og blå farger!

Her er det et flott turområde, med mange turstier å velge mellom.

Vi går sakte tilbake, via et hytteområde med koselige, små hytter, stier og rullestein-gjerder som skille mellom eiendommene. Vi passerer et informasjonsskilt om "Raet nasjonalpark", og blir stående å lese; om endemorenen fra siste istid, som ligger i havet utenfor og langs kyststripa mot Skagerrak. Om hvordan isen har formet skjærgården og kystlandskapet, og raet som har lagt grunnlaget for stort naturmangfold i havet, langs strendene, på land og i lufta. Jomfruland som jeg kjenner, utenfor Kragerø, er nok en del av det samme raet fra istiden, men har nå fått sin egen nasjonalpark.

Lavendelen blomster for fullt, og er spesielt vakker mot den røde hytteveggen.


Tid for nytelse; bassenget først og så SPA

Siden vi har fri inngang til velværeområdet; med innendørsbasseng med lagune, dampbad, tyrkisk hamam, badstue, tropiske bad og boblebad, kjenner vi at vi er klare for det nå.


Vi nyter en lang svømmetur, litt frukt og isvann og så har vi bestilt spa-behandling, og det er noe vi virkelig gleder oss til. Det blir en collagen-boost som tar 50 minutter på meg, og Unni nyter en nakkemassasje. Utføres av trente terapeuter og med nydelige produkter. Det sies at Spa-senteret her har Sørlandets råeste SPA. I 2008 ble de nominert til årets Spa Resort. Her er fem behandlingsrom.


Vi rekker en aperol på verandaen på innsiden, før vi må opp og gjøre oss klare for kveldens middag. Dette er ren velvære og gjør godt i slitne kropper!


Dette kan vi anbefale alle; Arendal Herregård SPA & Resort har god service, god mat, et herskapelig og nydelig sted og byr på fantastisk natur og omgivelser!


En tur innom Arendal og "Pollen"

Etter utsjekking kl. 11, går turen videre nedenom Arendal og det koselige pollen-området. Vi kan ikke dra fra Tromøya uten å besøke denne hyggelige sørlandsbyen. Og dessuten ønsker vi oss iskaffe, så bare det er verdt turen!


Arendal er en bykommune som pr. 2014 hadde ca. 44.000 innbyggere, kan vi lese på Wikepedia. Den blir omtalt som en storkommune, siden byen Arendal ble slått sammen med Hisøy, Tromøy, Moland og Øyestad i 1992.


Det er alltid hyggelig å komme til Arendal, her er blide sørlendinger og god service! Og jeg har en oppfatning at det alltid skjer mye her, spesielt i sommermånedene. Her er det hyggelig å ta seg en tur oppom torvet for å kjøpe seg ei "purke" (skolebolle sier vi i Kragerø), eller sette seg ned på kaia i pollen og bare nyte en is eller noe annet godt på en av restaurantene langs sjøkanten. Eller hva med ferske reker og loff på brygge-trappa?


Fornøyde damer får seg sin is-kaffe og er snart klare for å vende nesene mot Kragerø igjen!
Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page