top of page
  • Forfatterens bildeFrilandsjournalisten

Tradisjonenes høytid

Oppdatert: 4. mai

Julen er tradisjonenes høytid framfor noen. Tradisjoner som enten går i arv, eller som bare plutselig dukker opp når noen finner på noe morsomt, og som blir en tradisjon. Noe som bare må være med for at det liksom skal bli ordentlig jul. Ingen jul uten… En skal ikke tulle med tradisjoner.


Å sette tomtebrygg er en hyggelig tradisjon som det er fint å ta vare på.

JULETRADISJONER KAN være så mangt. Alt fra helt vanlige ting med juletre og annen fast julepynt inne og ute, nisser, kirkebesøk, ting en gjør til faste tider, og selvfølgelig mattradisjoner. Hva som skal være julemiddagen, og hva slags type kake eller godteri som må være der.

Men mange har nok også en del litt mer sære og spesielle tradisjoner som må være på plass om det skal bli riktig jul. Et slikt eksempel fikk vi servert i juleprogrammet fra Prøysenstua nylig da en gjest fortalte om at hennes mors benprotese måtte dekoreres med julepynt. Det var en tradisjon familien tok med seg selv etter at moren var død.


OM VI tok en spørrerunde blant folk om spesielle juletradisjoner i familien, så er jeg sikker på at det ville kommet fram mange morsomme ting. Noe som kanskje først og fremst er viktige for barn, men vi voksne er vel ikke så langt unna, vi heller… Jul er jul, og da blir vi litt som barn igjen, noen og enhver.

Jeg husker fra min egen barndom at det var én bestemt liten pakke som måtte være under treet om alt skulle være som det skulle. Den var fra far, og selv om innholdet var av det mer banale slaget for en liten gutt, så var det liksom den gjeveste gaven på julaften.


I TIDEN før selve julehøytiden er det også mye som skal gjøres og ordnes. Julestria er et begrep mange kjenner, selv om det stort sett ikke er så stritt nå som før. Men det er rart med det, skal det bli jul, så må det forberedelser til.

Det meste kan en jo få kjøpt i butikken, og det gjør at mye kan gjøres mer lettvint enn tidligere. Men det er likevel noe eget å gjøre ting selv og holde på noen tradisjoner. For min egen del er det visse ting jeg holder fast ved. Som å brygge øl. Det gode, gamle tomtebrygget, som er forholdsvis lett å lage, og som både små og store i juleselskapet kan drikke.

Apropos øl, så er det artig å tenke på hvor viktig det var i tidligere tider. I middelalderen var det faktisk påbudt å brygge øl i Norge, ikke minst til julehøytiden. Det var en kristenplikt å brygge øl. Egne kontrollører reiste rundt på gårdene og sjekket at det ble brygget, og at ølet var sterkt nok. Dersom det var noen som sluntret unna, kunne det vanke strenge bøter. Dersom dette gjentok seg tre år på rad, kunne bonden miste både gård og grunn eller bli forvist ut av landet.


EN ANNEN tradisjon jeg har tatt vare på, er å lage julemarsipan. Selv om butikkene bugner av marsipan i alle varianter, så er det noe eget med hjemmelaget. Den tradisjonen har jeg tatt opp etter min mor, som laget utrolig god marsipan og som ble en godterifavoritt på julaften. Marsipan er veldig enkelt å lage. Mandler, melis og eggehvite, det er det hele.


JULETRADISJONER KAN som nevnt gå i arv, eller en kan finne på ting selv som blir fast tradisjon. I så måte kan jeg nevne et påfunn jeg selv hadde da ungene var små, og som har gått videre til mine barnebarn. Det er å lage en julerebus som starter tidlig på morgenen julaften. I luke 24 i den hjemmelagde fyrstikkeskekalenderen ligger det da et lite brev som danner utgangspunktet for rebusen. Så gjelder det å løse oppgavene som ligger gjemt rundt omkring i huset, før det hele ender opp i en siste post der en pose med julegodteri ligger gjemt. Dermed er juleknasket til en annen tradisjon; ”Tre nøtter til Askepott”, sikret.

Her er det bare å bruke kreativiteten og lage morsomme gjemmesteder og finurlige oppgaver. Ingen jul uten…

Å henge opp et julenek like før jul synes jeg også er en fin tradisjon. Et kornband med havre som kan bli litt ekstra stas for våre kjære småfugler. Nå er neket riktignok ikke så populært for meiser og finker, som heller foretrekker solsikkefrø. Men dersom det kommer snø, så kan det hende at gulspurven trekker ned mot bebyggelsen, og da blir det fest i neket. Men uansett er det hyggelig pynt i hagen.


NÅ ER både øl, marsipan og rebus laget, og det er snart klart for å feire en ny jul. Foruten kjære og viktige tradisjoner, inneholder julen også så mye mer. Det er forventninger og spenning, gaver, barnet i krybben, og ikke minst er det høytiden da familiene samles for å dele gleder og sorger fra året som er gått.

Julen er en følsom høytid, og for noen kan den være både sår og trist. Dette året kan det være ekstra trist for mange som er rammet av sykdom og isolasjon. Så når vi synger om den deilige jorden, vil vi nok mer enn før få assosiasjoner til at det ikke er så deilig akkurat nå. En verden uten korona-pandemi vil utvilsomt være det største ønsket for alle med tanke på at et nytt år snart ringes inn.

Imens kan vi alle gjøre det beste vi kan for at alle kan få oppleve en ny julehøytid med alle gode tradisjoner til stede.

Med ønske om en riktig god jul!50 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page