top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Med ett bein på hver side av Ekvator!

Oppdatert: 27. mai 2019

Det er tøft! Å stå med ett bein på den nordlige halvkule og det andre i den sørlige, og være på begge sider av verden samtidig! Vi var der; på ekvator-merket på Masaka Road, i området Kayabwe i Uganda.


Visste du at Ekvator går gjennom 13 land? Ett av de landa er Uganda, og her på Masaka Road, 72 kilometer fra Kampala, har de satt opp hovedstedet for S-N Ekvator-merket i Uganda. (Det er også et merke i nærheten av Entebbe, i Queen Elisabeth Park.)


Info om Ekvator og gravitasjonskraften

Ekvator er en tenkt linje eller sirkel rundt jorda, og går midt mellom aksens to poler; nord- og syd-polen. Dermed blir jorda delt inn i en nordlig og en sydlig halvkule.Ved ekvator stiger og faller sola raskt, med like mange timer om dagen som om natten. Jeg har lest en plass at soloppgang og solnedgang ved ekvator skjer i løpet av kun to minutter. Klimaet og temperaturen rundt ekvator er ganske lik året igjennom, noe som gjør det til et veldig behagelig sted å være.


Gravitasjonskraften er rar. At du heller vann i en vask og vannet renner ut med urviseren (klokka) på den nordlige halvkule og mot klokka på den sørlige halvkule, er veldig merkelig.

Står vasken rett oppå "streken" renner det rett ned, - altså ingen omdreining i det hele tatt! Vi så det demonstrert (se filmen), og det var ikke tull.Noe som er ennå rarere er at hvis du står midt på ekvator-linjen reduseres visstnok vekten din med ca. 3 prosent, - men så fort du trår utenfor streken igjen, er den tilbake til det normale. Forstå det den som kan?


Dette var et typisk turiststoppested, hvor alle vil bli foreviget ved NS-Ekvator-merket. Her er det spisesteder, suvenir-shop og en liten klesbutikk, så rikelig anledning til å ta med seg noen minner med hjem. Vi signerer selvfølgelig at vi har vært her, før vi tar med oss en kaffe-latte med honning "to go". For vi er på vei til safari i Lake Mburo Nasjonalpark, og har ennå noen timer å kjøre før vi er framme.


Har du vært på Ekvator en plass rundt i verden? Hvor da?
115 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page