top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Dubrovnik - perlen ved Adriaterhavet

Oppdatert: 11. mai 2022

Det er mange "perler" rundt om, - en av dem er festningsbyen Dubrovnik i Kroatia. Og hvilken perle! Besøker du denne vakre byen med de oransje teglsteins-takene, er det som å skru tiden tilbake, i det du vandrer inn gjennom Pileporten og tar steget rett inn i kulturen og historien til det 7. århundret.

Byen Ragusa ble grunnlagt i år 659, og fikk senere navnet Dubrovnik (som betyr eiketre). I 1979 ble byen med på UNESCOs liste over verdensarvsteder. Byen er spesiell, der den ligger ved havet, omgitt av bymuren, som går rundt hele gamlebyen. Noen hevder at Dubrovnik har en av verdens flotteste bymurer, og det er nok sant.


"De som søker paradiset på jorden må oppleve Dubrovnik..." sa engang forfatteren George Bernard Shaw.

Kroatia er et populært reisemål, med hovedstaden Zagreb, kystbyen Split og alle de vakre øyene. Men de fleste reiser til Dubrovnik og da er hovedattraksjonen gamlebyen.


I mange år har jeg gått og drømt om å besøke denne spesielle byen, - etter at jeg dro forbi i sene kveldstimer, på vei nordover langs Adriaterhavskysten. Vi var en gruppe som hadde vært på oppdrag i Albania, og det var ikke tid til noe stopp. Jeg bare så Dubrovnik lyse opp lagt der nede og bestemte meg; Dit skal jeg en dag!


Så når jeg nå tar med meg "fisker"n og ankommer en lørdag sent i april, er jeg lykkelig! Jeg skal få se mitt "paradis". Pakkereisen er kjøpt hos Kalinka-tours, selvfølgelig - fordi jeg er en av Kalinka-jentene, og Norwegian maskinen går tidlig på morran, så vi er tidlig nede. Sjåføren, som venter i ankomsthallen, er blid og snakkesalig og ønsker oss velkommen til Kroatia!

Vi kommer fort i gang, og etter en rask lunsj, tar vi bussen inn til gamlebyen hvor vi skal på en to times privat sightseeing. Bussen stopper ved rundkjøringa ved Pileporten, og her er det ganske så folksomt. Det er en jevn strøm av turister på vei inn i gamlebyen, og det sies at 15.000 mennesker besøker byen hver dag, - så her kan det bli det trengsel. (Ofte kommer det store cruise-skip som legger til kai, og de har mange med seg.) Vi må nok forvente litt kø-gåing. Temperaturen er rundt 26 grader, og det sies at den beste tiden er å komme her på våren eller høsten når det ikke er så varmt.

Pileporten - inngangen til historien!

Guiden vår, Maia, har guidet utallige grupper rundt i gamlebyen, og har en spennende historie å fortelle. Ho møter oss rett utenfor inngangen, og så stiger vi rett inn i historien.


Stedets historie starter i det 7.århundre, da byen ble bygget av greske sjømenn. Senere ble den en egen handelsrepublikk med svært så moderne lover. I 1418 forbød byen slaveri og i 1421 ble det bygget barnehjem her. Senere spilte faktisk republikken Ragusa en sentral rolle i diplomatiet da amerikanerne gjorde opprør mot England. Kroatia ble senere en del av Østerrike-Ungarn, og etter første verdenskrig en del av kongeriket Jugoslavia.


Bombingen av Dubrovnik

Det holdt helt fram til 1991 da Kroatia erklærte sin uavhengighet, men da bombet serbiske styrker byen, og nærmere 70 % av Dubrovniks 900 bygninger ble skadet.


Så da krigen i det tidligere Jugoslavia tok slutt, var Dubrovnik et sørgelig syn. Bymuren ble truffet av over 100 granater og byen ble fullstendig ødelagt. Men i dag er byen bygd opp igjen, og framstår nå slik den var før krigsutbruddet.


Liv og røre og trengsel i hovedgata Stradun.

Det første som møter oss på innsiden av bymuren er byens hovedgate; Stradun. Her er det tett med folk, og mye som skjer. Folk fra hele verden valfarter hit med ønske om å oppleve denne gamle byen, der hovedgaten og midtpunktet bærer navnet Stradun. Og det er ikke vanskelig å se at dette er en virkelig gammel by. Hele gamlebyen er et stort museum, og her er det ikke rom for å kjøre bil, heldigvis. Karakteristisk er husene bygget med gule murstein og vinduer med grønne vindus-lemmer. Gatene er dekket med fliser av marmor.


Til høyre ligger den flotte Onofriofontenen, som er byens mest kjente monument. Den ble bygget i 1438 og ble sterkt skadet i et jordskjelv i 1667, men den er nå restaurert og fremstår nå slik den var. Fontenen er en del av byens opprinnelige vannforsyning og mange tar seg en pust i bakken her, og benytter sjansen til å fylle vannflaska.


Til venstre i starten av hovedgata går noen bratte trapper opp. De fører til bymuren. Den turen skal vi ta en annen dag når vi er helt alene.

Det er mange som blir guidet rundt i store og mindre grupper, men det er fint å kunne gå på egen hånd også, i sitt eget rolige tempo. Gå i smaua, opp steintrappene og inn bak bebyggelsen. I disse smale, mørke og pittoreske gatene bor det folk, midt i dette turist-ståket. Dagens klesvask henger til tørk og de lever sitt hverdagsliv året igjennom.


Litt bort fra Stradun, og du finner små pittoreske bakgater med dagens klesvask!

Fransiskaner-klosteret fra 1337

Bare noen få meter fra trappa opp til muren, i Plaza Stradun, ligger Fransiskaner-klosteret i romansk stil med tilhørende kirke. Stedet ble også her sterkt ramponert under jordskjelvet, men er flott restaurert. Klosteret er helt fra 1337 og her inne ligger også blant annet det tredje eldste apoteket i Europa. Og det er fortsatt i drift! Mange kjøper urter og annet småtteri i apoteket, der velkjent brune glasskrukker finnes i hyllene. Det finnes også et bibliotek og en kunstsamling i bygningen.

Mange severdigheter i middelalderbyen Dubrovnik

Vi vandrer videre nedover hovedgata Stradun, ser klokketårnet i enden av gata. Nedover til høyre går vi forbi St.Blaise kirken, den lille Onofrio-fontenen, rådhuset med teateret og deretter ligger Rektors Palass på venstre side, ut mot sjøen.


Rektors palass er en ikonisk bygning som pleide å tjene som rektor i Republikken Ragusa mellom 1400-tallet og 1808. Det var også sete for regjerings- og statskontorer, så vel som rektors hovedkvarter og bolig. Her var også et rustkammer, pulvermagasinet, tinghus og et fengsel. I dag huser palasset Town Museum - Gradski Muzej, samt et konserthus.


Maia, vår guide i Dubrovnik, forteller ivrig om Dubrovniks historie. Hun bor selv i gamlebyen.

Old Port - havna i gamlebyen

Guidingen vår er over, og vi tar oss en tur på egenhånd ned mot gamlehavna. Her ligger båtene på rekke og rad, og vi blir tilbudt turer til øyene. Blant annet Lokrum, som er den første øya i øygruppen Dalmatia. Der er det tropiske hager som ble grunnlagt av benediktinermunkene på 1000-tallet og øya har mange flotte badebukter. Vi har ikke tid til det denne gangen, men kanskje neste gang?


Her ligger også restaurantene langs hele promenaden med flott utsikt over livet i båthavna, sjøen og over til den andre siden, Ploce, hvor det ligger flotte hoteller. Byens hovedstrand ligger også på den siden med utsikt mot gamlebyen. Vi følger kanten langs bymuren og kommer på baksiden, hvor vi finner et nydelig hvilested og en populær badeplass!

Her ute ligger også Det Maritime Museum og Aquariumet.


Markedsplassen Gundulic Square

Vi tar en liten tur innom byens hyggeligste torg; Gundulic Square, før vi sier oss fornøyd. Her kommer bøndene grytidlig til markedet for å by fram sine grønnsaker, urter, jordbær og hjemmelagede snaps. Her på torget er det mange restauranter, så litt godt i glasset smaker godt etter timer på vandring.


Dette torget ble bygd etter det store jordskjelvet i 1667, da alle husene på stedet ble lagt i grus. Midt på torget står statuen av Dubrovnik-poeten Ivan Gundulic, som torget er oppkalt etter, og som ble laget av billedhuggeren Rendic i 1893.

Vi finner tilbake til Strandun og Pileporten, og bestemmer oss til å gå "hjemover" til hotell Lero, som ligger en halv times spasertur utover på Lapadhalvøya. Det går ofte busser, men det er godt å bevege seg litt nå. De fleste byer har en "lenkebro", hvor unge forelskede par har beseglet sin kjærlighet og kastet nøkkelen i havet. I Dubrovnik finner du broen midtveis fra gamlebyen mot Lapad-bukta.

Hotellene i nærheten av gamlebyen er få og er i det øvre pris-skiktet, så de fleste hotellene finner du på Lapadhalvøya, og utover mot Babin kuk. Vi bor på hotel Lero, og er veldig fornøyd med det, bortsett fra at de ikke har åpnet badebassenget for sesongen. April er kanskje litt tidlig, men det er 26 grader i lufta, så de fleste er nok litt skuffa for at det er stengt. Bassenget bare ligger der og frister... Området er hyggelig, bussene går rett på utsiden, og fra den koselige pianobaren på utsiden kan vi se sjøen. Det er flere restauranter i nærheten.

Dagstur til Lapad-bukta

Vi drar på en utflukt utover Lapad-halvøya. Jeg skal sjekke et par hoteller (for jobben) og så vil jeg prøve å finne en grotte-bar jeg har lest mye om, og som virker spennende. Vi ender opp ved Sumratin-stranda i Lapad-bukten, som ligger bare tre kilometer fra gamlebyen, så det er en kort busstur. Her er butikker, restauranter, iskrem-utsalg, minibanker, - ja, alt en trenger. Bussen går til gamlebyen flere ganger i timen, så hvis du skal kombinere både by- og bade-ferie, så er dette stedet. Et veldig rolig sted med en trivelig strandpromenade, hvor du kan spasere langt utover mot hoteller og badestrender.


Grottebar med stalaktitter!

Jeg faller fullstendig for det asurblå havet, den koselige promenaden og vi finner "Cave bar More", som ligger langs strandpromenaden et stykke ute.


Grotten ble først oppdaget da byggingen av Hotel More startet. Det er en naturlig hule med dryppstein/stalaktitter. Det var så spesielt at ledelsen bestemte seg for å innlemme den i designet. Baren er delt i tre nivåer, og kan nås med heis fra hotellet eller med trapper gjennom tunnelen. Går du langs strandpromenaden kan du se skiltet som viser ned trappene på utsiden av veien. Inne er det kjempekoselig, halvmørkt og intimt, så en kveld her er nok avslappende. Men hule-baren har også sin egen strandbar, rett ved vannet, så det er den beste plassen å oppholde seg i nydelig vær og med solbriller på nesa.


Det blir en lett lunsj i restauranten på hotel More, før vi går tilbake og tar turen innom hotel Kompas, som virkelig svarer til forventningene.

Hotel Kompas ligger terrassert ned mot strandpromenaden. For en utsikt og med perfekt uteplass med sol hele dagen og med utsikt utover Adriaterhavet. Det 4-stjerners hotellet er et av Kalinka-tours' populære hoteller i Dubrovnik.


Endelig - vandring på bymuren!

Når du går inn i gamlebyen i Dubrovnik gjennom porten Pile, på den vestligste siden av byen, kommer du rett inn til en trapp som fører deg opp til muren. Dersom en ikke er altfor dårlig til beins må en bare få med seg runden som er 2 km lang. Men merk at det er endel trapper som må forseres underveis. Vi brukte litt over en time, men da tok vi oss god tid. Utsikten er fantastisk, både over gamlebyen og sjøen!


Jeg hadde en drøm om å gå på den kinesiske mur, - men etter at jeg har gått på muren rundt Dubrovnik, har jeg latt den drømmen ligge. Jeg har opplevd å gå på muren!

Ringmuren - bygget for å forsvare byen

Muren som omslutter Dubrovniks gamleby ble bygget som et forsvarsverk, først av treverk på 900-tallet, og steinmuren ble bygd i perioden 1200-1500 og omkranser hele gamlebyen. Muren er til sammen hele to kilometer lang og har en høyde på opptil 25 meter. På det tykkeste er muren omtrent åtte meter, så det er et solid festningsverk.


Bymuren rundt gamlebyen i Dubrovnik består av fem bastioner, to runde tårn, to hjørnetårn og tolv firkantede fort. I tillegg har den en stor og ni små halvsirkelformede bastioner. Muren er den viktigste attraksjonen i byen. Den består av hvit stein og kalk, og ingen annen by i verden har beholdt sine middelaldermurer som Dubrovnik, og dette er årsaken til at byen er på UNESCO's arveliste. Hele byen ble lukket med muren i det 13. århundre, unntatt det Dominikanske klosteret som ble innlemmet i muren i det 14. århundre.


Vi går litt som "sild i tønne", for her oppe er vi absolutt ikke alene, men det går greit så lenge vi ikke har dårlig tid. Men vi tar oss god tid, går innom utsikts-poster, tar bilder, stopper ved en liten kiosk som selger is og kald drikke og bare suger til oss den vakre utsikten. Dette er egentlig litt mektig!


Det som jeg syns er spesielt, er at folk faktisk bor her, helt inntil ringmuren. Og noe privatliv ute har de iallfall ikke, der klesvasken og trusene henger til tørk i sola til alles beskuelse. Og det må jo være ganske så masete også, å ha et "17. mai"-tog gående utenfor dørene hver dag, det meste av året? Men de er vel vant til det. Og kanskje noen av dem også har gjort turismen til sitt levebrød? En skal ikke se bort i fra det...


En runde på denne muren er virkelig noe du bare må få med deg hvis du drar til Dubrovnik. Og da vi beveger oss ned fra muren igjen, oppdager vi de kosteligste bakhager, trapper og små serveringssteder. Dette er verdt hele turen, og det blir forhåpentligvis ikke siste gang jeg drar til Dubrovnik.

En kveldstur til gamlebyen

Når ettermiddagen er på hell og solen kaster lange skygger bortover Straduns blankslitte steinlegning, stilner det av med dagsturister. Da puster utekaféenes kelnere ut, og Dubrovnik skifter stemning og gjør seg klar til kvelden og utelivet. Folk pynter seg og går ut for å spise, men det er fortsatt stille og rolig. Mange av byens stasbygg, som katedralen, St. Blaise-kirken, Rektors palass og bygningene som ligger rundt den gamle havnen, er flombelyst på kvelden. Plutselig er byen forvandlet... Utenfor "Rektors palass" poserer et brudepar, og vi tar "Jesuit Stairs" - trappene som er kjent fra filmen "Game of Thrones" - og finner oss en hyggelig restaurant for kvelden. Her er det fullt med folk og ventelister for å få plass...


Fjellet over gamlebyen

En siste ting jeg bare må få med meg fra oppholdet her, er en tur opp på fjellet bak gamlebyen; Srd Hill. Her kan en velge om en vil gå, eller ta kabelbanen. Vi velger banen, da det er ettermiddag, og vi har bestilt bord på Panorama restaurant & Snack bar, og håper å få se solnedgangen...


Kabelbanen ble bygget i 1969 og har fraktet over to millioner besøkende. Det koster 100 kroatiske kuna (ca. 112 NOK) tur-retur, og i prisen får du også den fantastiske utsikten over gamlebyen i Dubrovnik, 400 m.o.h., og kan se innover hele Lapad-halvøya og mere til. Hvis en velger å gå er det ganske bratt, men greit å gå hvis en har gode sko. På toppen er et stort, hvitt steinkors og Fort Imperial, et forsvarsverk bygd av franskmennene i 1810 under Napoleonskrigene.


En fantastisk hyggelig by, som virkelig er verdt et besøk. Jeg tar gjerne turen igjen! Har du vært i Dubrovnik? Beregn gjerne tre netter, så du får tid til å se deg litt omkring...

Vi fikk se solnedgangen over Dubrovnik - med utsikt over hele Lapad-halvøya.









231 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page