top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Den annerledes våren...

Oppdatert: 5. des. 2020

Vi har begynt å venne oss til vår nye "tilværelse", - livet med antibac og en meters avstand til "fremmede", de som ikke hører til i vår kohort. (Et ord jeg møtte for første gang og lærte av vårt lille barnebarn på fem, som ivrig fortalte meg at i barnehagen lekte de bare med de som var i samme kohort.) Og ukene løper sannelig fort, - det føles som en evighet siden 12. mars, - da det hele begynte...


Alt ble snudd på hodet den dagen da det smittsomme korona-viruset nådde vårt land og ble påvist i Norge første gang 26. februar 2020. At et lite virus som ble oppdaget i Kina i slutten av 2019 skulle bre om seg, og sette hele verden ut av drift, er bare helt utrolig. Men viruset har vist seg å være veldig smittsomt, og har ført til portforbud og isolasjon i land etter land. Totalt i hele verden har 701.278 pr. i dag dødd av denne pandemien. Det er helt forferdelig å tenke på.


Vi har vært heldige her i Norge og har mye å takke for

I forhold til mange andre land har vi vært heldige her hjemme, med lite utbrudd og få dødsfall. Vi har en flink regjering og folkehelse, som har geleidet oss gjennom dette, og folk har hørt etter og gjort som de har sagt. Vi har fulgt "koronareglene", og jeg har vel aldri brukt så mye sprit i hele mitt lange liv, som jeg har gjort denne våren.


Hver uke har det vært pressekonferanser, og nyhetene har vært fulle av korona. Det har vært utallige debattprogrammer, men det kom til et punkt der det bare ble nok, - vi måtte til slutt tenke på oss selv, og ikke utsette oss for all denne infoen. Mange ble rett og slett redde!


Hjemmekontor, isolasjon og mye fritid

Det gikk ikke mange dagene etter 12. mars, og den første pressekonferansen, til hele Norge "stengte ned". Vi ble bedt om å ha hjemmekontor, holde oss borte fra offentlig kommunikasjon, og holde oss hjemme. Men det verste var at vi ikke fikk møte barnebarna. Både fisker'n og jeg er over 65, så vi er blant de utsatte. Men det er godt det finnes FaceTime, og det ble flittig brukt.


Vi som har mange hobbyer og i tillegg har naturen rett i nærheten, er heldige, og endelig fikk jeg "ut finger'n" å begynte å sy på bunaden min igjen, etter flere års opphold. Det har blitt strikket mange plagg og lest mange bøker denne våren, i tillegg til all bakingen...


Selv om det ble brått slutt på korøvelsene, ble vi med på korøvelser på TV med "Organisten", og via skjermen og Facebook ble det holdt konserter med artister som har fått stoppet sine turnéer. Her gjaldt det å være kreative, og det manglet virkelig ikke på oppfinnsomhet blant det norske folk. Vi "gikk ofte på konserter" oftere enn vi pleier, og vi "vipps"et for å hjelpe artistene.Og for første gang i mitt lange arbeidsliv blir jeg permittert, noe som fører til lange dager og mye fritid. Jeg jobber i reiselivsbransjen, og vårt firma Kalinka-tours, selger reiser til utlandet, så her ble det bråstopp. Fra dag en frarådet UD utenlandsreiser og ba nordmenn i utlandet om å komme hjem, og alle hjemkomne ble sendt rett i karantene i 14 dager. Det meste ble stengt ned og avlyst rundt oss, så dette berørte de fleste bransjer. Noen mere enn andre...


Påske og første langtur ut - til Mølen

Påska kommer den - uansett korona eller ikke. Og i år betydde det hjemmepåske, enten du har hytte eller ikke. Vi syns vi har vært smarte og hoppet på et kjøp av "varer" fra Brubakkens kjøttforretning i Kragerø, via Facebook, levert rett på døra. Siden folk ikke kommer til dem, var dette et lurt påfunn, og veldig greit for oss også. En skikkelig vinn-vinn. Påskemiddagene er sikret!


Skjærtorsdag blir vi med gode venner til Mølen i Nevlunghavn. Det er litt langt, og ligger utenfor kommunen vår, men vi er forsiktige og lurer oss rundt på stiene ved strandkanten. Det er nydelig vær, og pølsene smaker fortreffelig etter en runde på stormkjøkkenet. Alle er ikke like komfortable med utflukten, for det er mye folk ute på stiene, men vi holder avstand og det går bra.Da vi nærmer oss mai sier myndighetene at vi forsiktig kan begynne å "åpne opp" litt igjen. Alle skoler fra 5. klasse og videregående starter igjen. (Barnehagene og småskolen har allerede startet.) Det åpnes for opp til 50 personer på offentlige arrangementer, med navnlister. Avstanden fra to meter mellom folk, reduseres til en.


God 17. mai!

Jeg personlig liker meg foran TV på 17. mai, - men det er allikevel rart i år, da alle barnetogene uteble. I Oslo løste de det med at en fanebærer fra alle skolene rundt om i Oslo representerte og marsjerte forbi på slottsplassen med musikk fra gardemusikken. Og jammen kom ikke kongefamilien ut på slottsbalkongen og vinket til TV-titterne og de som marsjerte forbi. Og da det var over var overraskelsen stor da de to eldste bilene på slottet ble brukt til å kjøre kongeparet og kronprinsparet rundt i Oslo's gater, med en runde innom flere eldresentre, til stor applaus!


Så det ble laget et nydelig program også i år, som de pleier fra NRK, og kanskje ble det ekstra koselig i år, med diverse gjesteartister og mye god mat laget på direkten, fra taket på Marienlyst. Vi - fisker'n og jeg - satt og så på hele programmet og tårene rant når alle presis kl. 13 skulle reise seg og synge "Ja vi elsker" rundt i de tusen hjem. Det er sterk kost for meg, som griner for det meste... Fisker'n pleier jo å være på farten som journalist på nasjonaldagen, men i år har han vært "lenket" til go'stolen siden et fall fra et anneks-tak sist i april. 16 brudd krever ro og hvile. Hans stykke fra nasjonaldagen kan du lese her.


Ellers var folk rundt om i Norges land virkelig kreative, og lokalt her ble det både båt-kortesje på sjøen og tog med biler og traktorer i Sannidal. I Kroken hadde de "skrangletog". Mange laget også lokale arrangementer rundt omkring i borettslagene, med leker og grilling. Ungene elsket det, og kanskje ble det ikke så mange såre føtter som det pleier å bli på nasjonaldagen. Så vi klapper for en flott 17. mai, tross korona og unntakstilstand!


Gradvis tilbake til normalen - eller?

Korona-tallene går stadig nedover, - vi er midt i sommeren og folketallet i Kragerø er mangedoblet. Flere her nede i "perlen" er skeptiske når den lille byen vår invaderes av hyttefolk og turister dette året, - men det vil vel helst gå bra. Jeg regner med at alle er like redde for å bli smittet av dette viruset som vi innbyggere er, og tar sine forhåndsregler og gjør som myndighetene sier. Vi kan vel regne med at det vil øke litt igjen etter sommeren, men vi håper det beste.De fleste bransjer er tilbake i jobb, bortsett fra event-byråer, artister og sportsarenaer som trenger et stort publikum. Også vi i reiselivsbransjen som i hovedsak selger på utlandet. Vi lever i håpet om at det retter seg etterhvert, og noe vi kan gjøre er iallfall å drømme om den reisen vi ikke fikk, og planlegge en ny om forhåpentligvis ikke så altfor lenge. Drømmene kan ingen ta fra oss!


Og imens fortsetter vi med håndvask og sprit, håndhilser ikke på hverandre, klemmer fortsatt ikke naboen, men tar hånda på hjertet og hilser med albuer og bein og det vi kan finne på. Vi er gjestfrie i dette landet, og i år blir det Norges-ferie på de fleste.

Vi sier som ungene; "Det blir bra!"
Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page