top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Hyggelig førjulstradisjon på Gvarv

Det er grått i været og antydning til tåke i lufta da vi setter oss i bilen for å kjøre oppover i Telemarken. Målet vårt er fruktbygda Gvarv, nærmere bestemt Galleri Nyhuus, og jeg kjenner jeg gleder meg. Vi skal på juleutstilling & julemarked, denne lørdagen før 1. søndag i advent.


Vi har vært så heldige å bli invitert med av gode venner, og får ta del i deres faste førjulstradisjoner. De reiser nemlig hit, til Gvarv og Nyhuus Gård, i adventstiden, så sant de kan. Og dette er virkelig en tradisjon som det er gøy å henge seg på.


Vi diskuterte sikkerheten før vi dro, i disse korona-tider, for lokalene er små og trange, og skulle det være mye folk, så er det kanskje best å ha på maska!? Den er i all fall med, og så får vi se hva som skjer.



Fruktbygda Gvarv

Det klarner i været etterhvert som vi nærmer oss Gvarv. Vi tar av fra riksvei 36, krysser Bø-elva og kjører oppover mot Gvarv sentrum. Vi passerer flere gårder som driver med epler, og det er kanskje ikke så rart, siden dette kalles fruktbygda. I desember 2014 slo hele 13 gjestfrie bedrifter seg sammen og dannet Fruktbygda Samverkeføretak. Sikkert også for å markedsføre det de hadde å tilby, nemlig epler! Hele 500.000 trær fins det i fruktlandskapet på Gvarv. Og det med epler må de være gode på, for på egen hjemmeside påstår de at det er i Telemark frukten smaker mest! Og det tror vi på!



Her har de vunnet mange gjeve priser for sine produkter, både nasjonalt og internasjonalt. De har vunnet Norges beste eplemost, Norges beste øl, Norges andre beste skinke (av eplegris) blant annet. På siden deres står det at du er velkommen til å se og høre hva de holder på med, smake på produktene og kjøpe med deg hjem. "Geografisk ligger Gvarv rett ved Bø i Sommerland og Telemarkskanalen. Så skal du til området, så sving innom!", står det å lese på hjemmesiden. Som sagt, så gjort, - her kommer vi!


Velkommen til Galleri Nyhuus & Nyhuus Gard

Da bilene ruller inn på gårdstunet ser vi at det er puddersnø på jordene, ikke mye, men nok til at vi kan komme litt i julestemning. Gården ligger vakkert til, med utsikt mot Lifjell og Norsjø.


Det er i underetasjen på låven det hele foregår, og bak den hvite døra kommer vi inn i et spesielt univers. Her hvor det før var stall, fjøs og grisehus, er det nå et 100 kvm stort galleri og utstillingslokale. Det er hvitmalt og innbydende, men lavt under taket, så er du lang så pass at du ikke stanger borti bjelkene.


Vi blir ønsket velkommen av en hyggelig eier, Halvor Holtskog, som kjenner våre venner fra før. Vi oppdager at det ikke er mange folk her, i all fall ikke ennå, så vi dropper maska. Men spritflaska og innskriving i "manntalls-boka" kommer vi ikke forbi, og bra er det. Vi føler oss trygge!


Juleutstilling & Julemarked 2020

Deretter blir det omvisning i lokalene, og Halvor Holtskog deler villig med seg av sin kunnskap. Han forteller at han har fem utstillere representert nå på denne juleutstillingen.


Vi oppdager fort at her er det mye å feste øynene på, og mye fint å kjøpe. Her er vakre tresnitt av svensken Kjell Hellström, spennende kobberstikk av Bærums-kunstneren Arild Yttri. Den svenske glassblåseren Daniel Erlandsson er representert med sin fine glasskunst, inspirert av julen. Den rumenske kunstneren Gheorghe Murarasu er her i år igjen med sine nydelige ikoner, med motiver fra Jesu liv, Maria, apostlene eller fortellinger fra Bibelen.


Ilona Buraka viser fram Theodor Kittelsen og Kragerø-hus & mus

Og sist, men ikke minst, oppdager vi at Kragerø er representert her, med kreative Ilona Buraka, født i Riga, men bosatt i Kragerø. Jeg vet at hun jobber som lærer ved Kragerø Kunstskole, og husker henne godt fra dokketeater-forestillinger hun har hatt på sommeren her i perlen.


Men nå er hun her med sine tablåer, som mange av dem er basert på Theodor Kittelsens figurer og eventyr; Kittelsens Jul og Frøken Fugl blant annet. Dokkene og figurene er laget av eggkartonger og resirkulerte materialer. Hun viser også sjarmerende og morsomme tablåer med kjente Kragerø-hus og -miljøer; Kragerø Mus, Øya og Julebyen.


Tid for kaffe og en prat

​Kaffesuget melder seg etterhvert, og vi får kjøpt kaffe og kaker i år også, selv om alt må serveres av vertskapet. Vi benker oss rundt bordene i det største rommet. Da får vi også en prat med den andre delen av vertskapet; Kari Nyhuus Holtskog. Det kommer og går folk hele tiden, men de er godt spredt.


Litt research på hjemmesiden til Nyhuus Gard

Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog driver gården og er 3. generasjons fruktdyrkere og Kari har vokst opp her på gården. Bestefaren hennes, Torstein, plantet den første eplehagen på Nyhuus i 1920. I 1998 plantet de plommehagen.



Galleri Nyhuus ble etablert i 2005, og har utstillinger både på sommeren og før jul. Av og til også en høstutstilling. Her presenterer de anerkjente kunstnere, med fokus på norsk og nordisk samtidskunst. Denne juleutstillingen åpnet 14. november og holder åpent til 13. desember, fra kl. 12-18 fredag til søndag.



Etter at vi avslutter galleri-runden vår og det er tomt i kaffekoppen, tar vi turen innom julemarkedet. Her er det masse fint, både smykker, gammeldags julepynt, løpere, håndklær, pledd og plenty med julegaver. Spiselige gaver har de også; syltetøy, geléer, eplemost, saft, plommegløgg, hermetiske plommer, olivenolje, solbærsmoothie, hylleblomstdrikk mm.


Vi drar ikke tomhendte hjem, det blir både kjøp av løper, eplemost, en vakker blomsterpotte og selvfølgelig det jeg alltid kjøper, nemlig lys og servietter!


Skal ikke se bort i fra at dette kan bli en tradisjon for oss også, - for jammen var det koselig!​

Ha en god og velsignet adventstid!





77 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page