top of page
  • Forfatterens bildeFrilandsjournalisten

I år er det blåbærår

Oppdatert: 12. nov. 2020

Hvert år er det ett eller annet "år", noe det er ekstra mye av. Vi kjenner til vepseår, museår, epleår og mye annet. Hvordan det blir med veps eller epler i år, vet jeg ikke helt, men det som er helt sikkert, er at det i år er et helt fantastisk blåbærår.


I år har tydeligvis alt klaffet for de blå skogsbærene, for det er virkelig lenge siden det har bugnet slik av blåbær i skogen som det gjør nå. Mye fint vær i blomstringstiden har vært avgjørende, likedan en passe blanding av regn, sol og varme.


JEG REGNER meg selv for en rimelig erfaren bærplukker, men jeg kan nesten ikke huske sist det var så mye blåbær å se som i år. I alle fall ikke her i lavlandet, hvor det har vært mange år nå med heller små forekomster. Vanligvis finner man de fineste bærene på litt åpne skogsflater, så også i år, men i tillegg står det også mye bær innimellom trærne i litt tettere skog. Kort sagt blåbær nesten overalt der det gror blåbærlyng.

Ennå er det litt tidlig i sesongen, men egentlig er det bare å komme i gang med bærsankingen. Noen steder er bærene godt modne allerede, men de sitter nokså godt fast på risene, og innimellom er det mye grønn kart ennå. Men kommer man på de tidligste stedene, så går det fint an å prøve seg med bærplukkeren.


DERSOM MAN virkelig vil storplukke for å lagre ned i fryseren for vinteren, er det nok lurt å vente enda minst et par uker til, men ellers er det bare å komme i gang. Fordelen med bæra nå i starten er at de er faste, og egner seg godt til syltetøy og stamp. Tidlig-bærene gir syltetøy som er stivt og fint og ikke så rennende. Og det er en fordel når det gjelder blåbær.

En annen fordel med å plukke tidlig, er at man da unngår bær som har begynt å råtne. Særlig hvis det kommer mye regn, har blåbærene en tendens til å råtne på den ene siden. Bærene kan se fine ut når man plukker dem, men når en skal til å rense, så ser man at de ikke er så fine likevel.

For min egen del er blåbærstamp et eget begrep fra barndommen. Bærene blir knust med enten en trestamp eller et glass. (En trestamp kan man ganske enkelt lage selv.) Så røres det inn sukker, og vips så har man verdens beste syltetøy å ha på brødskiva. Aromaen fra fersk blåbærstamp må bare oppleves. Lite kan måle seg med det.

Jo visst, man blir blå på tennene og på tunga av blåbær. Men pytt, det får man heller tåle, og det blir jo borte igjen. Og hvis alle rundt bordet spiser blåbær, så er det jo ikke så farlig. Og det kan bli en kilde til mye moro.



EN ANNEN grunn til å spise blåbær, er hva blåbær faktisk inneholder. De regnes for å være blant de aller sunneste bærene, ikke minst fulle av viktige antioksidanter. Bær generelt er noe helseforskerne har fått mer og mer øynene opp for, og det anbefales en god neve bær hver dag året rundt som et ledd i å holde seg frisk.

Med så mye bær som det er i skogen nå, så er det lett å plukke så mye at man har til lagring utover vinteren. Før var det vanlig å koke syltetøy, nå er det mer frysing som gjelder. I mange år har jeg stampet og fryst ned i små butter eller glass, men problemet med blåbær er at de taper seg nokså fort etter at de er tint. Derfor har jeg mer gått over til å fryse ned bærene hele. På den måten kan jeg ta opp og tine akkurat så mye som jeg trenger til enhver tid. Til dette bruker jeg tomme isbokser eller plastposer med såkalt zip-lock. Da kan man bare åpne og lukke og ta ut så mye bær man ønsker.

Aller best synes jeg syltetøyet blir når jeg lar bærene stå på benken til de er halvtint, og så bruke stavmikseren sammen med litt sukker. Da blir det nesten som helt ferskt, og holder seg fint i to-tre dager.


DESSUTEN GÅR det veldig godt an å bruke frosne bær direkte i frokostblandinger eller smoothie. Jeg har et barnebarn som elsker frosne blåbær rett i melka eller yoghurten sammen med havregryn. Mulighetene er mange, så brukt fantasien.

Blåbærsaft er også en fin måte å bruke blåbærene på. Dette var mye brukt før, men er nok ikke så vanlig i dag. Men de som har smakt på hjemmelaget blåbærsaft, vet at dette ikke er vanskelig å anbefale.

Med andre ord - i år er det mange gode grunner til å ta seg en tur i blåbærskogen. Få med hele familien, og gjør det til en kombinasjon av en hyggelig turopplevelse samtidig som man sanker bær til gode matopplevelser. Og dessuten - alt er gratis!


FOR ØVRIG kan jeg ta med at tyttebærsesongen også ser ut til å bli god. Det har i alle fall blomstret godt. Og når man vet at tyttebærplantene nærmest hadde et hvileår i fjor, så er mulighetene virkelig til stede i år. Men her snakker vi om overgangen august-september før de bærene er modne.

Men det er bare å glede seg...

239 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page