top of page
  • Forfatterens bildeLadybird

Gode dager på Zanzibar - igjen...

Oppdatert: 4. jun.

(Okt. 2023) Vi er tilbake, etter dager på safari på fastlandet. Nå koser vi oss på østkysten, i to villaer side-om-side. Det er akkurat passe program, med utflukter noen dager og hviledager på Kena Beach Villas innimellom. Denne siste uka her på øya skal vi besøke magiske "The Island" i Pongwe, vi skal på heldagsutflukt helt nord på Zanzibar, til Kendwa Rocks, som har blitt kåret til en av verdens vakreste strender. Dagen før hjemreise nyter vi frokosten vår ute på en liten sandbanke, rett ut i havet fra villaene våre. Snakk om å få en magisk start på dagen...


Vannet her på "The Island" er akkurat så fantastisk som det ser ut som, og vi nyter det våte element. Foto; Zanzibility.


Etter en god hviledag i villaene tett-i-tett, er det gøy å komme seg rundt og se litt mer av denne fantastiske øya. I dag skal vi til "The Island", der vi som var med i fjor fikk smake kråkeboller for første gang. På denne turen har vi med oss mange som besøker dette stedet for første gang, og det er et spesielt og magisk første møte. En snau halv times kjøretur fra Kena Beach, hvor vi bor på østkysten.


Bilde øverst til høyre; Zanzibility.


Den lille øya som ligger ut mot det indiske hav, har en av Zanzibars beste sjømat-restauranter, så her skal vi ha nydelig lunsj. Akkurat nå er vannet på vei ut, så vi kan gå tørrskodd ut til øya, men vi må nok bade før lunsjen, for vannet forsvinner fort.Først må vi ha noe kaldt å drikke og nyte dette vakre stedet. Det blir også tid til fotoshoot i trappa. Nå koser vi oss skikkelig! 🥤En liten tur innom suvenirbutikken, hvor vi får kjøpt både zanzibar-salt og noen minner til å ta med hjem.Mens vi sitter der kommer to gutter inn med dagens hummer-fangst, som de stolt viser fram. Dette er kortreist mat!


Fotos; May-Helen Howard.


Tid for en dukkert i havet!

Alle bilder; Zanzibility.


Disse bildene taler for seg, og det var akkurat så deilig som det ser ut til!


Kråkebollene venter - på en seng av tare…

Foto; Zanzibility.


Da er det tid for kråkeboller og andre godsaker! Og smakene, de var like magiske i år som i fjor, Og damene smakte og mange likte det, selv om de kanskje var litt skeptiske i utgangspunktet. Kråkebolle-gonaden skrapes fra kantene, blandes med en teskje gin og litt sitron, rør rundt og nyt!


Foto nederst til høyre; Zanzibility.


Dette etterfølges av carpaccio av hvitfisk og tunfisk med diverse tilbehør. Avsluttes med krabbestuing på en seng av pasta.Det hele avsluttes for min del med is og kaffe! (Jeg er nok i litt manko på kaffe her nede, men kanskje det bare er bra!)Rundt 16:30 er vi tilbake i bussen for den korte kjøreturen tilbake til nydelige Kena Beach og villaene våre. Vi tar farvel med "The Island" og nyter resten av dagen "hjemme"..."The Island" i Pongwe

Den beste sjømat-restauranten på Zanzibar er "The Island", som ligger på en bitteliten øy utenfor Pongwe på østkysten. Noen ganger kan du gå tørrskodd over til øya, men ofte må du vasse, men det er noe av sjarmen!


Heldagstur til Kendwa Rocks

Karibu - Velkommen - til Kendwa Rocks!


Neste dag blir det heldags-utflukt til Kendwa Rocks, som i mange år har blitt kåret til en av verdens aller vakreste strender. Kendwa ligger sammen med Nungwi, helt nord på Zanzibar, og er det området på øygruppen som er mest utbygd for turister. Men i motsetning til Nungwi, som det sies er Zanzibars største turistmaskin, så har Kendwa beholdt mye av sjarmen. Det skyldes visstnok at hotellene og resortene som ligger her er mye dyrere og mer eksklusive enn i Nungwi, noe som gjør av trykket av masseturistene ikke merkes like mye.


På vei nordover på øya

Rett etter frokost, rundt klokka 10, er vi i bussen på vei nordover. Jeg er veldig fascinert av alt som skjer langs veien, av alle de små tettstedene, hvor folk prøver å skape seg et levebrød ved å tilby sine varer langs veien. De er så fantasifulle med frukt-sjappene sine, og det ser veldig innbydende ut.Vi nærmer oss, og det er tydelig at her nord er det mange utenlandske investorer, for her er husene finere og de inngjerdede hagene større. Lene forteller at her nord har noen kinesere et ris-prosjekt. Og mama Len, som driver Emerson-hotellene, startet for 37 år siden Afrikas første eco-prosjekt her nord.


Mørke skyer truer i horisonten, så det kommer nok en regnskur ganske snart. Men det er greit å oppleve det også, og det frisker opp litt.


Rundt klokka 12 er vi framme ved Kendwa Rocks, og går til stedet vi har fått anvist. Vi får ha et område helt for oss selv, i enden av stranda, med solsenger og etterhvert lager de eget langbord for oss og gjør klar til middag på stranda.


Kandwa Rocks var det første hotellet som ble bygget her, og Merete har kjent eieren i en årrekke. I starten var det bare et fåtall av bungalower, men i dag har hotellet vokst til å bli et digert resort. Her kan man bade i havet hele døgnet, helt uavhengig av tidevannet som vi må ta hensyn til på østkysten.


Bilde til høyre; Linda-Maria Kristensen.


Det første vi gjør er å kaste oss i vannet, selv om mørke skyer truer i horisonten. Vi er like blide og vannet er nyyydelig, så livet er godt!


Regnet begynner stille og pent, men så bøtter det ned. Noen driver med mørkeroms-arbeide under håndkleet. 😂


Så kommer regner, og jeg må styrte i meg den gode ananas-smoothie'n jeg har kjøpt. Det nærmer seg lunsjtid, og de fleste rømmer over til uterestauranten i nærheten.Vel innafor, nokså våte, men en nydelig lunsj med "chapatti stuffed with fried chicken & salat" gjør susen. Noen sitter med håndklærne rundt seg og ser ut på "været", mens Lene redder seg inn i sin lille "Lene-lounge" i no. 249! Fantastisk og spesielt lys!


Regnet gir seg ganske så fort, og vi er tilbake på solstolene våre, men sola uteblir i dag. Foto: Zanzibility.


Masaiene kommer...

Masaiene liker å bli fotografert, og de fleste av damene stiller seg opp etter tur. Vi fikk besøk av en morsom kar, som skulle vise at også han kunne hoppe som en masai!


På de fleste strendene hvor turister oppholder seg på Zanzibar, kommer masaiene, i sine fargerike drakter. Dette høyreiste folket, som opprinnelig hører til på fastlandet i Tanzania, men har reist til Zanzibar for å skaffe seg et arbeid. Noen jobber som vakter eller kelnere, mens andre selger perlesmykker og trefigurer de har laget. De er høflige, blide og absolutt ikke påtrengende. Det er alltid hyggelig å slå av en prat med masaiene. I fjor var vi på fest med noen av dem.Imens de dekker opp langbord på stranda til oss, tar noen av oss en liten spasertur bortover stranda for å se på noen vakre sjøstjerner. Vi får besøk av flere guttegjenger som viser bort akrobatikk, og ønsker seg noen slanter i "hatten".


Det er vakkert, og litt magisk, også i gråvær. Sola går ned uansett, og ligger og lurer bakom skyene.


Rundt et langbord på Kendwa Rocks

Foto: Zanzibility.


Foto til høyre; Zanzibility.


Klokka nærmer seg 18, tiden for en "sundowner" før middagen. Selve solnedgangen uteble i kveld, men den går ned, bakom skyene. Det er vakkert og det er litt trolsk, der mørket kommer og vi benker oss rundt det lange bordet, som er dekket bare til oss! Vi er heldige vi!


Foto øverst til venstre og nederst; Zanzibility.


Vi har bestilt våre retter, og klokka 19 kommer maten. Mitt valg er "hummus med chapati", vegetarpizza og is til dessert. Mette og fornøyde drar vi hjem til villaene, etter en lang dag. Nå er det omtrent stjerneklart, og utallige lykter viser vei tilbake til bussen.

Vår siste dag - frokost på sandbanken

I dag skal vi spise frokost på havets bunn, som avslutning på noen fantastiske uker. Rett ute i havet, utenfor villaene våre, ligger en av de vakreste, hviteste sandbankene som finnes. Dit skal vi for å starte dagen i dag!

Foto: Zanzibility.


Klokka 07 er vi klare for å rusle utover mot båtene. Men nå er det fjære sjø, så vi må vasse ganske langt for å komme dit båtene ligger. Og her er det kråkeboller, så her må vi se hvor vi trår og badeskoene må på!


Vi vasser utover, og ser Kena Villas langt der inne...Sola er høyt på himmelen, og båtene venter på oss. Båtene må dras et stykke utover før de kan sette i gang motoren. Ca. 25 minutters kjørevei, så er det frokost på havets bunn!


Foto øverst til venstre og nederst til høyre; Zanzibility.


Sandbanken dukker opp i horisonten og vi går i land, og det fascinerer meg like mye hver gang jeg tråkker i land på den uberørte sanden. Det er så spesielt å være på denne øde "øya", som etter noen timer igjen vil forsvinne i havets dyp, for så å dukke opp igjen ved neste fjære sjø...

Vakker og uberørt ligger sandbanken der foran oss...

"The soft sand of the breezy beach, brings peace and pleasure to your body and soul". - Unknown


Så er det tid for frokost

Og det er litt av hvert de har dradd med seg, gutta i Shwari-tours og guidene våre; Saida og Aziza, tillegg til bord, duk og stoler! Vi får frokostpakker med to kokte egg hver, rundstykke med ost og en halv pølse. Her er frukt, cashewnøtter og peanøtter, i tillegg til kaffe, vann og juice. Vi mangler ingenting! Og smaker, - ja, det gjør det virkelig!Og ingen sandbanketur uten fotoshoots og bobler! Det må til!


Her gjør man alt for å glede kundene! Aldri har jeg vært på noen reise hvor reisearrangøren tar proffe profilbilder av alle i gruppa, og som her, krabber i sanda for å få det perfekte bildet! Zanzibility altså!!! Foto til høyre og venstre; Zanzibility.


Foto nederst til høyre; Zanzibility.

"A day at the beach is never a lost time. When the warm grains of sand touch our hearts we know we're in the right place!" - Unknown

Tid for et bad - eller to!

En formiddag går fort, og det nærmer seg tid for å tenke på tilbaketuren. Vi pakker med oss alle pakkenellikene våre også Shwari-tours har pakket og ryddet opp etter oss. Virkelig effektive. Så da er det bare å gå i båtene og si farvel til denne nydelige plassen, som minker for hvert minutt som går...


Foto til høyre; Zanzibility.


Et siste - takk for oss - bilde! Asanta sana! 🤩

Foto: Zanzibility.